9/5/10

Εχθρός μας ο κακός εαυτός μας

Δεν χρειάζεται να προηγηθεί του εξανδραποδισμού μας καμιά εμπόλεμη σύρραξη. Η νέα Τάξη, μετά την πολιτιστική και πολιτική μας αυτοπαράδοση, προχωρεί στην ξεκάθαρη υποτέλεια του κράτους μας. Οι στρατοί κατοχής, εδώ και καιρό άλλωστε, έχουν αντικατασταθεί από τους διεθνείς τοκογλύφους.

Το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε με αζημίωτο ζήλο την μεταπολιτευτική χρεωκοπία είναι ακριβώς το ίδιο, που αφού μεγάθυμα αμνήστευσε τον εαυτό του, υπόσχεται ότι θα βοηθήσει να ανακάμψουμε. Το πρόβλημα όμως της χώρας δεν είναι οικονομικό.
Οικονομικό έλλειμμα βεβαίως και υπάρχει. Όμως το έλλειμμα της χώρας μας είναι πρωτίστως πολιτικό. Και είναι ένδειξη ανευθυνότητας η μετάθεση των ευθυνών στους ξένους και τις αγορές τους. Είναι μάλιστα πολιτική ανανδρία όλοι εκείνοι που συμπεριφέρθηκαν ως γκρουπιέρηδες στο καζίνο της ελληνικής παραοικονομίας να ξιφουλκούν όψιμα εναντίον της.

Αλλά και η από μέρους μας ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές είναι ευτέλεια. Διότι η συγκάλυψη, η ατιμωρησία και ο στρουθοκαμηλισμός είναι φερσίματα μιας υπανάπτυκτης και αλλοτριωμένης ακοινωνησίας που αρμόζει σε υπηκόους και όχι σε πολίτες. Μια κοινωνία που έχει στοιχειώδη πολιτική αγωγή δεν ανέχεται ως τιμητές της τούς αυτουργούς της χρεωκοπίας της. Μια κοινωνία με στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια δεν ανέχεται η επαιτεία να συνιστά τον κεντρικό πολιτικό της στόχο. Δεν ανέχεται να μιλούν για αξιοκρατία οι προαγωγοί της πιο χυδαίας πελατειακής εκδούλευσης -από όποια Κορώνη κι αν αυτοί κατάγονται. Γιατί, επιτέλους, αυτοί που γέμισαν το δημόσιο με τους παρατρεχάμενούς τους δεν είναι αυτοί που θα το υπηρετήσουν.

Αντί όμως να εξοστρακιστούν από τον δημόσιο βίο αυτοί που τον απαξίωσαν, αυτοί ή οι επίσης ανήθικες εφεδρείες τους, μεσουρανούν. Ο ψιμυθιωμένος τυχοδιωκτισμός τους τούς συντηρεί στο προσκήνιο και τους επιτρέπει να φλυαρούν και να καταλογίζουν ευθύνες. Ποιοι; Αυτοί! Οι κατ’ εξοχήν ανεύθυνοι. Οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι του διασυρμού μας.
Ας μην γελιόμαστε –αυτό δεν είναι βέβαια ελληνοπρεπές. Η δική μας ανοχή κι ενίοτε η δική μας συνέργεια δημιουργούν τις προϋποθέσεις παράτασης της χρόνιας παρακμής, την ώρα που αυτό που επείγει είναι η ανατροπή της. Και η ανατροπή της θα έρθει όταν αποβάλλουμε αυτούς που την δημιούργησαν. Όταν ενταφιάσουμε άπαξ και δια παντός τους ευυπόληπτους απατεώνες που λυμαίνονται την πατρίδα. Όταν αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες μας. Όταν οικοδομήσουμε μια νέα πολιτική παιδεία που θα μας επιτρέψει την αυτογνωσία και τον αυτοσεβασμό.

Τότε και μόνον τότε η Ελλάδα της αρπαχτής, της μόνιμης δημοσιονομικής κρίσης και της εξάρτησης θα δώσει την θέση της στην Ελλάδα του τίμιου μόχθου, στην Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας. Τότε και μόνον τότε η πολιτική θα σταματήσει να διασύρει τους πολίτες και το όνομά της. Αντέχουμε να το διεκδικήσουμε;
Θεόδωρος Παντούλας
http://grmanifesto.wordpress.com/

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.