4/5/10

Η αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων

της Ελίνας Γαληνού
Ολον αυτόν τον καιρό που μέρα με τη μέρα το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας μας μεγάλωνε, η κυβέρνηση "ψαχνόταν" να ανακαλύψει τρόπους διάσωσης της Οικονομίας μας. Και ενώ διάφορα σενάρια λύσεων και περικοπών, ακούγονταν μέχρι να επαληθευτούν, θυμηθήκαμε με πικρία την προεκλογική ρήση του πρωθυπουργού κατά την οποία "Υπάρχουν λεφτά, υπάρχουν πόροι, όμως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε την βούληση να αξιοποιήσει..."
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει γενικά αναξιοποίητος πλούτος, ο οποίος για λόγους άγνωστους παρέμεινε ανεκμετάλλευτος. Και δεν μιλάμε μόνο για τον φυσικό πλούτο, αλλά και για την ακίνητη περιουσία του κράτους. Αναφέρθηκε πρόσφατα ότι η ακίνητη περιουσία που κατέχει το δημόσιο, εκτιμάται σε περίπου 300 δις, ποσό που αν ρευστοποιηθεί έστω και εν μέρει, ασφαλώς θα βοηθούσε στην σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους μας. Και ευνόητα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ισχυρότερη θα ήταν η θέση μας σήμερα καθώς και η διαπραγματευτική μας ισχύ απέναντι στις κερδοσκοπίες των αγορών.
Λίγες μέρες πριν ριφθεί ο κύβος της εισόδου μας στην επιτήρηση υπό τους επαχθέστερους όρους που γνωρίσαμε ποτέ, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη Βουλή από την αντιπολίτευση σχετικά με την δυνατότητα αξιοποίησης των εθνικών μας κληροδοτημάτων. Η απάντησή του μας εξέπληξε αρκούντως "Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των ακινήτων αυτών..." είπε. Η έκπληξη έφερε την αποκάλυψη...Το κράτος ναι μεν κατέχει τεράστιες περιουσίες, πλήν όμως αυτές δεν έχουν καταγραφεί. Οι περιουσίες που απέκτησε μέσω κληροδοτημάτων, δεν είναι τίτλοι ιδιοκτησίας αλλά απλές αποδοχές κληρονομιών που στοιβάζονται στα συρτάρια χρόνια τώρα. Υπάρχουν κληροδοτήματα μη καταγεγραμμένα από το 1938! Διότι όποτε ένας αποθανών κατέλειπε την περιουσία του στα "εθνικά κληροδοτήματα", οι αρμόδιοι διαχειριστές των απλώς προέβαιναν στα τυπικά της αποδοχής κληρονομίας, χωρίς στην συνέχεια να ασχοληθούν μ΄αυτήν. Πρόσφατα, ένας πρώην αντινομάρχης νησιού του Αιγαίου μου ανέφερε ότι όταν επί των ημερών της δικής του θητείας στην Νομαρχία προσπάθησε να καταγράψει την κτηματική περιουσία του Νομού του, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το ήμιση ήταν καταπατημένο!
Αυτό το γεγονός, ίσως παρέχει μια κάποια εξήγηση για το "θάψιμο" των εθνικών κληροδοτημάτων που θα μπορούσαν να μας βγάλουν καθαρούς και αξιοπρεπείς από τα τωρινά αδιέξοδα. Ομως, αμφιβάλω αν υπάρχει νούς λογικού ανθρώπου που να μπορεί να χωνέψει αυτήν την εξωφρενική αλήθεια. Ενα κράτος οδηγήθηκε στον εξευτελισμό και τα πρόθυρα χρεοκοπίας "ενώ δεν ήξερε τι έχει".!! Η μάλλον κάποιοι ήξεραν, αλλά...τα άφησαν θαμμένα, για ευνόητους λόγους που θα αποκαλυφθούν αν κανείς τολμούσε μια γενική καταγραφή της δημόσιας κτηματικής περιουσίας μας. Θα το τολμήσει όμως κανένας;

3 σχόλια:

  1. Ελίνα μου μη τα φωνάζεις αυτά γιατί θα τα βάλουν σαν ενέχυρο στα ομόλογα και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει 3 θα έχουν γίνει πισίνες ....Ασε μήπως και μας μείνει τίποτα...
    Διότι η ιστορία δείχνει πως ότι γνώριζαν το πούλησαν και μετά το έφαγαν (πουλησαν και έφαγαν μπορεί να αλλάξει και σειρά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό θα ήταν πάντως να αναφέρατε και από ποιό κόμμα ή από ποιον πολιτικό αρχηγό ερωτήθη ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, τουλάχιστον για λόγους ευπρέπειας και δεοντολογίας... (ειδικά όταν ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι αυτό το κόμμα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αντιπολίτευση ως γνωστόν, δεν απαρτίζεται μόνο από ένα κόμμα και εγώ δεν προτίθεμαι να "διαφημίσω" κανένα. Το ποιός έκανε την ερώτηση στον πρωθυπουργό, είναι γνωστό. Το γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τη Βουλή και τον τύπο.
    Το εν λόγω θέμα, το έθιξα γιατί το θεωρώ σημαντικό ως προς την δική μου κρίση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.