7/5/10

Προβληματίζεται η Άγκυρα για το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα


Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η Υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, η οποία θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό της απάλειψη των εχθρικών αναφορών κατά της Τουρκίας στα ελληνικά σχολικά βιβλία.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ -
Με τον Κωστάκη Αντωνίου


Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δημιουργεί προβληματισμό στην Άγκυρα, ακόμη και για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα, που έχει προγραμματισθεί για τις 14-15 Μαΐου.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αναβολής της επίσκεψης», αφήνοντας, όμως, το ενδεχόμενο αναβολής να επικρέμαται εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί.
Πάντως από το κέντρο Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού έχει ανακοινωθεί ότι ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 14-15 Μαΐου. Αναφέρεται ότι θα έχει διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου και θα συμπροεδρεύσει στην πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», το οποίο, όπως αναφέρεται, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη νέα επιτάχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Προστίθεται ότι ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει στο ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και τονίζεται ότι «αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει τις σχέσεις φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε κάθε τομέα».

Πάντως στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και με τίτλο «Η Ελλάδα ανάστατη, άραγε ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί;», αναφέρεται ότι εάν συνεχιστούν τα επεισόδια, είναι πιθανό να υπάρξει αναβολή της επίσκεψης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουράτ Μερτζάν δήλωσε στην ιστοσελίδα τα ακόλουθα: «Τα γεγονότα μάς λυπούν όλους και μας ανησυχούν. Είναι πράγματα, τα οποία δεν επιθυμούμε. Υπάρχει ανησυχία εάν τα γεγονότα αυτά δημιουργήσουν κάποιαν αλλαγή στην πολιτική εικόνα, όπως συνέβη στην Ουκρανία και την Κιργιζία. Εάν τα επεισόδια συνεχιστούν στις τελευταίες διαστάσεις τους, ενδέχεται ν' αναβληθεί η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Εάν επικρατήσει η λογική και τα συνδικάτα δεν κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Η πραγματοποίηση ή μη της επίσκεψης θα κριθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανταλλαγές απόψεων που θα γίνουν. Αυτήν τη στιγμή τα πάντα βαίνουν όπως είχαν προγραμματισθεί».

Ο Τούρκος κοινοβουλευτικός χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική. «Πολλά θέματα θα συζητηθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι περίπου 10 οι Υπουργοί που θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό και θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κοινού Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Θα απαιτήσουν αλλαγές στα βιβλία
Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η Υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, η οποία θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό της απάλειψη των εχθρικών αναφορών κατά της Τουρκίας στα ελληνικά σχολικά βιβλία.Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι, εδώ και τρία χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εργάζεται για την απάλειψη αρνητικών αναφορών στα τουρκικά σχολικά βιβλία που αφορούν τους Ρωμιούς και τους Αρμενίους.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει την υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να προσδιοριστούν αναφορές οι οποίες θα ενισχύσουν την αμοιβαία αντίληψη μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού και της Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα βήματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν ως στόχο να διευκολύνουν το διάλογο μεταξύ των επόμενων γενεών.

12 σχόλια:

  1. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΚΥΛΟΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΜΑΣ. ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΑΠΟ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ- ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΗ, ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΥ. ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΝΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κ. ΨΕΥΤΗ ;
    ΕΤΣΙ ΞΕΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ κ. ΑΠΑΤΡΙΔΕ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΓΛΥΦΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ;
    ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΣΤΑΣΤΕ. ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ.
    Ο_Λ_Ο_Ι___Σ_Τ_Ο_Υ_Σ___Δ_Ρ_Ο_Μ_Ο_Υ_Σ
    Ο_Υ_Τ_Ε___Β_Η_Μ_Α___Π_Ι_Σ_Ω
    Α_Ν_Τ_Ι_Σ_Τ_Α_Σ_Η___Ε_Δ_Ω___Κ_Α_Ι___Τ_Ω_Ρ_Α
    Ε_Π_Α_Ν_Α_Σ_Τ_Α_Τ_Ε_Ι_Σ_Τ_Ε____Ε_Λ_Λ_Η_Ν_Ε_Σ
    Α_Π_Ο_Τ_Ι_Ν_Α_Ξ_Τ_Ε___Τ_Ο___Ζ_Υ_Γ_Ο___Τ_Η_Σ___Μ_Ε_Τ_Α_Π_Ο_Λ_Ι_Τ_Ε_Υ_Σ_Η_Σ
    Λ_Α_Ι_Κ_Α___Δ_Ι_Κ_Α_Σ_Τ_Η_Ρ_Ι_Α___Ε_Δ_Ω___Κ_Α_Ι___Τ_Ω_Ρ_Α

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η επίσκεψη Ερντογάν δεν μπορεί να κομίζει τίποτε καλό για την Ελλάδα. ΚΩΛΟ θα δώσουμε πάλι (με το συμπάθιο, δηλαδή)!

    >η Υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, η οποία θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό της απάλειψη των εχθρικών αναφορών κατά της Τουρκίας στα ελληνικά σχολικά βιβλία.<

    "What do you have John?" "What I always had", όπως λέει και μία γνωστή τουρκική ρήση...

    Ποιον απ' όλους τους ομολόγους; Την Ρεπούση, την Δραγώνα, την Διαμαντοπούλου, την Γιαννάκου, την Φραγκουδάκη, τον Λιάκο, τον Ηρακελίδη, τον ....(ακολουθεί πληθώρα ονομάτων εθελόδουλων);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζητάμε οι θύτες Τούρκοι, να απαλείψουν τις εχθρικές και ψευδείς αναφορές γαι τα θύματά τους, Αρμενίους και Ελληνες και να αναγνωρίσουν την γενοκτονία στην οποία προέβησαν, ζητώντας συγγνώμη.
    Εμείς, τα θύματα, ποτε δεν πρόκειται να πάψουμε να αναφερόμαστε στην βαρβαρότητά τους, γιατί αυτή ειναι η ιστορική αλήθεια.
    Η αλήθεια είναι, ότι οι Ελληνες, δημιούργησαν στην Μ.Ασία, ενώ οι επιδρομείς Τούρκοι, μόνο κατέλαβαν, άρπαξαν και κατέστρεψαν.
    Ούτε μια πόλη δεν δημιούργησαν. Βρήκαν και έκλεψαν και κατέστρεψαν.
    Πώς να το κάνουμε: Αλλος ο πολιτισμός ενός ελέυθερου λαού με ανεπτυγμένη βιοτεχνία, εμπόριο, "χρηματιστική" οικονομία όπως την ονομάζει ο Αριστοτέλης και άλλος ο πολιτισμός του άρπαγα νομάδα της στέπας...
    Δεν είμαστε ίσα κι όμοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαντάζεστε τα παιδιά μας να μαθαίνουν στο σχολείο αυτά που θέλουν η Διαμαντοπούλου, η Δραγώνα και η Τσιμπουκτσού;

    Ως προς τα υπόλοιπα, τα είπε όλα ο vripol.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ζητησει λοιπον η Τσιμπουκλου (Τσουμπουκτσου) να διαγραφουν οι εχθρικες αναφορες στα ελληνικα σχολικα βιβλια?
    Αφου την προλαβε η Δραγωνα (πρακτορας της ΜΙΤ), και εχει αρχισει ηδη το εργο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσο υπαρχει το casus belli και δεν εχει απελευθερωθει τουλαχιστον η κατεχομενη Κυπρος, ο Τουρκος δεν εχει να πατησει πουθενα!

    Αυτα περι διαπραγματευσεις.

    - Π. Ηφαιστος, "Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση"
    http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2090:0109-apotreptikh-strathgikh&catid=70:texts&Itemid=138
    - Α. Σταλιδης, "Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι μόνιμες υποσχέσεις της Τουρκίας που δεν υλοποιούναι"
    http://antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3683:0506-ellhnotourkika&catid=43:greekturkish&Itemid=83
    - Noah, "Have to disagree on a few points"
    http://www.danielpipes.org/comments/68390

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρκετές υποχωρήσεις κάναμε με τα βιβλία της Ρεπούση. Οι Τούρκοι έκαναν παρόμοιες υποχωρήσεις ; Αποκλείεται Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και όχι της υφαλοκρηπίδας. Οι Τουρκοι απαιτούν το μισό Αιγαίο. Με οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. λύνονται τα προβλήματα.
    Και οι Τούρκοι έχουν προβλήματα, όχι μόνο εμείς.Ο Ερντογάν είναι μόνος απέναντι στους Στρατηγούς και στο βαθύ Κράτος.Δίλημμα για την Ελλάδα για το αν πρέπει να στηρίξει ή όχι τον Ερντογάν, στη διαμάχη του με τους Στρατηγούς, όμως σ'αυτή τη φάση οι Ισλαμιστές φαίνονται πιό δημοκρατικοί από τους Κεμαλιστές. Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι έξυπνοι και απαιτείται προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. Αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε επιτέλους. Δεν βλέπουν το συμφέρον μας; Γιατί δεν οριοθετούμε Α.Ο.Ζ. με την Κύπρο και την Αίγυπτο;Τι περιμένουν οι πολιτικοί μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ...
    ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ, ΝΑ ΞΕΚΟΙΛΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟ ΤΟΥΡΚΑΛΑ...

    ΤΙ ΖΩΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ? ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ?
    ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΔΩ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ?

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ... ΠΕΘΑΝΕΣ ΝΩΡΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ean i Kybernisi den anaballei tora tin episkepsi tou Tourkou, tha prepei na tin ypoxreosoume emeis me synexeis diamartyries kai diadiloseis na to praksei, giati ean elthei o Erdogan, einai pleon bebaio oti i Ellada tha poulithei kai malista xoris antallagma.

    Diapragmatevsi me tous Tourkous tora, einai kardinalio lathos, kai ean akomi eixe kales protheseis i Kybernisi,pou den blepo na tis exei.

    Den antilambanoumai tin emmoni tis gia epilysi xronion diaforon kai provlimaton me tous geitones, ta idia kai me ton FYROM, se epoxi kriseos, apo tis xeiroteres pou eixame pote kai me adynati diapragmatiki thesi....

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Ξενοκράτη από Βιέννη.
    Συμμερίζομαι τις απόψεις σας απόλυτα για το άκαιρο της επίσκεψης αυτής. Ομως η Τουρκία όταν πάει κάπου,ξέρει και γιατί πάει και πότε θα πάει..Αλλά τι να κουβαλάνε και την υπουργό παιδείας τους μαζί για να τα πούμε με τις ιστορικές αναφορές; Εχουμε έτοιμα τα ρεπούσια και δραγώνεια ιστορικά σενάρια, για να θαυμάσουν την προνοητικότητά μας οι Τούρκοι. Ολα σε ένα, νοικοκυρεμένα λοιπόν!! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Elina

    Dystyxos Elina einai etsi opos ta lete, giafto foboumai afti tin "diapragmatevsi" apo "eidimones" san tin k. Dragona h Repousi kai fysika san ton GAP

    Eipame o theos na ballei to xeri tou, an to ballei...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.