7/5/10

Με θετική θέση... καρμπόν οι 27 για την Κύπρο


Κείμενο από τα παλιά, καρμπόν των προηγούμενων απόψεών της, συνιστά η κοινή θέση των 27 της Ε.Ε. ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα αργά το απόγευμα. Και αληθές είναι ότι οι διατάξεις του κειμένου έχουν μεν θετικό περιεχόμενο, αλλά παραμένουν γράμμα κενό περιεχομένου εφόσον η Άγκυρα δεν πληρώνει κόστος για την αρνητική της στάση.

Οι υποχρεώσεις
Στην κοινή θέση των 27 τονίζονται τα ακόλουθα:
1. Η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ε.Ε. χωρίς καθυστέρηση. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, χωρίς διακρίσεις.

2. Η Τουρκία δεν έχει προβεί σε βήματα εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

3. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί εάν η Τουρκία εκπληρώνει ή όχι τις υποχρεώσεις της όπως αυτές αναφέρονται εκτός των άλλων στην αντιδήλωση της Ε.Ε. της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Προνοείται σε αυτήν ακόμη και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4. Η Άγκυρα καλείται να συμβάλει και να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Οργανισμού και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.

Σεβασμός κυριαρχίας
Πέραν τούτων, γίνεται αναφορά στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο του οποίου ανήκει το Δίκαιο της Θάλασσας. Και, ταυτοχρόνως, η Άγκυρα καλείται να βελτιώσει τις διμερείς της σχέσεις με τα κράτη και τον τερματισμό της πολιτικής που υιοθετεί να παρεμποδίζει την ένταξη άλλων κρατών σε διεθνείς Οργανισμούς. Πρόκειται για διάταξη, που καλεί την Τουρκία να τερματίσει την άσκηση βέτο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία υποβάλλει αίτηση σε διεθνείς Οργανισμούς.

Νταβούτογλου Vs Μάρκος
Της τουρκικής αντιπροσωπίας θα ηγείται ο ΥπΕξ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σήμερα θα δώσει σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών διάλεξη για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Πάντως, οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό επικεντρώνονται επί των προσπαθειών, όπως ισχυρίζονται, για λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του έτους. Στον αντίποδα, στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Κύπριος ΥπΕξ Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος θα έχει την Κυριακή διάσκεψη πρέσβεων και τη Δευτέρα και Τρίτη επαφές εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και συναντήσεις με Κοινοτικούς παράγοντες. Κεντρικό ζήτημα είναι ο κανονισμός για το "απευθείας εμπόριο" και οι προσπάθειες αποτροπής της έγκρισής του αρχικά από την Ευρωβουλή και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό εν συνεχεία από το Συμβούλιο.

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.