5/5/10

H Θράκη ως ιστορικός στόχος

Με τον Νίκο Λυγερό
Όταν εξηγούμε σε γεοστρατηγικό πλαίσιο ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η Σμύρνη, αλλά η Ανατολική Θράκη μέσω της Συνθήκης Λοζάνης το 1923, αντιμετωπίζουμε μιαν αναμενόμενη αντίδραση, η οποία δημιουργήθηκε από ένα πολιτιστικό δόγμα.

Η καθαρή ανάλυση δεν εξασφαλίζεται, όμως, μονόπλευρα. Η ελληνική προσέγγιση του θέματος δεν εμπεριέχει ούτε τα στρατηγικά ούτε τα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των Νεότουρκων και του Κεμάλ. Κατά συνέπειαν, μοιάζει με την ανάλυση μιας σκακιστικής παρτίδας, όπου ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο παίκτες. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν εξηγούμε τίποτα και τα πλήγματα που έχουμε υποστεί παρουσιάζονται ως ακατανόητα για τη λογική μας.

Ακόμα και δίχως να ενσωματώσουμε καθαρά γεωπολιτικά στοιχεία ή δεδομένα διεθνών σχέσεων, μια ιστορική και γεωστρατηγική ανάλυση ανακαλύπτει με μεγάλη άνεση τούς πραγματικούς στόχους της τουρκικής προσέγγισης. Επειδή εμείς δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στη Θράκη και ειδικότερα στην Ανατολική Θράκη, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές δεν είναι σημαντικές για την Τουρκία, όχι μόνο τότε αλλά και τώρα. Ιστορικά η Οθωμανική Αυτοκρατορία προέρχεται από τους Οσμανλήδες, οι οποίοι αποτελούν μία υποομάδα σε σχέση με τους Σελτζούκηδες, που γειτονεύουν με τις βυζαντινές ιδιοκτησίες στην Ανατολία.

Αρχικά οι Οσμανλήδες δεν είναι κυρίαρχοι. Έχουν όμως το πλεονέκτημα να βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου με την Κωνσταντινούπολη. Οι κατακτήσεις των Μογγόλων στα βάθη της Ανατολής θα ασκήσουν μία πίεση πάνω στις τουρκικές φυλές. Κατά συνέπειαν, το μέτωπο θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Η μεγάλη αλλαγή φάσης, όσον αφορά στη γεωστρατηγική, θα γίνει από τους Οσμανλήδες, οι οποίοι θα περάσουν τα λεγόμενα Δαρδανέλια για να πάρουν την Καλλίπολη το 1352 και να έχουν ως πρωτεύουσα την Ανδριανούπολη το 1361.

Αυτή η αρχική εισβολή, που έπρεπε να είναι προσωρινή, μετατράπηκε τελικά σε μόνιμη και δημιούργησε de facto ένα δεύτερο μέτωπο πίεσης πάνω στην Κωνσταντινούπολη. Με άλλα λόγια, η Θράκη και ειδικότερα η Ανατολική Θράκη δεν είναι μόνον ένας συνδετικός κρίκος για την Τουρκία, αλλά και το ιστορικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τώρα αν αυτό δεν αρκεί σε μας για να καταλάβουμε τη σημασία της περιοχής, είναι δικό μας πρόβλημα και όχι των γειτόνων μας. Η Θράκη επέτρεψε την Άλωση και αποτελεί σημείο συνεκτικότητας, όπως το απέδειξε αργότερα, το 1878, το Συνέδριο του Βερολίνου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Οκτώ τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, δύο παραβιάσεις του ΕΕΧ
    04-05-2010 20:08:54
    Ο πρωινός σχηματισμός των τουρκικών μαχητικών αποτελούμενος από 8 συνολικά αεροσκάφη, ο οποίος μπήκε στην μέση της ελληνικής ναυτικής άσκησης «Κυκλών» στο βόρειο Αιγαίο, πραγματοποίησε 1 παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ τέσσερα 4 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
    Τις παραβιάσεις έκαναν τα δύο από τα έξι τουρκικά F-16 που αναγνωρίστηκαν από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά που στάλθηκαν εναντίον τους.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Το ιστορικό επιχείρημα του κ. Ν. Λυγερού θα ήταν ανεπαρκές από μόνο του όπως τα δικά μας αντίστοιχα ιστορικά επιχειρήματα, ότι (κάποτε)υπήρξαμε πηγή φωτός. Άλλωστε η Τουρκία δεν επικαλείται (πχ όπως το Ισραήλ)ιστορικά δικαιώματα στη Θράκη, πολύ περισσ΄τερο που η ανατολική Θράκη (η Κων/πολη)ταυτίζεται με το Βυζάντιο,όχι μετους Οσμανλήδες. Υπάρχουν σημερινές αιτίες που κάνουν τη Θράκη επίζηλη. Και αυτό θα ήταν απολύτως χρήσιμο και αναγκαίο να αναλυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Στάση Τουρκίας απέναντι στις Μειονότητες ήταν η τελευταία και νεώτερη σε ηλικία στάση του Βυζαντινού Μετρό πριν από τα τείχη της πόλης στην ανατολή (δεύτερη μετά τη Στάση του Νίκα) και βρισκόταν απέναντι από το συγκρότημα των ανακτόρων των Μειονοτήτων (γνωστά και ως Μειονότητες) τα οποία με το μέρος τους πήραν ο όνομά τους από τον αρχιτέκτονα Μείονα Β΄ Μέγιστο, έναν εγγονό του Νικίωνα Νίκα, διάσημου στρατηγού του Βυζαντίου που κατατρόπωσε τους Βούλγαρους στην ιστορική μάχη του Λος Άντζελες αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

    Γύρω από την Στάση Τουρκίας απέναντι στις Μειονότητες υπήρχαν μαγαζιά που πουλούσαν χαρτικά και μουσικά είδη, είδη πλεξίματος όπως επίσης το τοπικό μπουρδέλο (Η στάση της Νίκας) και επιτρεπόταν η κατανάλωση καφέ και τσιγάρων, αλλά όχι φαγητού και ποτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. →Βυζάντιο:
    Να το βλέπετε σαν ιδανική πολιτεία. Να ξεχνάτε τις βαρβαρότητες της εξουσίας (τι «ρινότμητοι», τυφλοί και γδαρμένοι!), τις δολοπλοκίες του Παλατίου και της Εκκλησίας, την φανατίλα των μοναχών, τον σχολαστικισμό των λογίων, την αμορφωσιά και δεισιδαιμονία του όχλου - και να μιλάτε μόνο για τις παραδεισιακές (και μηδέποτε υπάρξασες) «Κοινότητες του Βυζαντίου».
    Και προσοχή: πάνω από όλα το Βυζάντιο ήταν Ελληνικό! Έστω κι αν πολλοί αυτοκράτορές του δεν ήξεραν Ελληνικά, έστω κι αν ονομαζόταν Ρωμαϊκό (από εκεί και το Ρωμιοί), έστω κι αν η προσωνυμία Έλληνας θα σας έβαζε σε μεγάλο μπελά (ρωτήστε και τον Πλήθωνα).
    (από το ειρωνικό νεοελληνικό λεξικό του Νίκου Δήμου)

    Πρωτεύουσα της Ελλάδος είναι το Βυζάντιο, ή μήπως η Άγκυρα, για την Ελλάδα μιλάμε ή για την Τουρκία? Με μπερδέψατε ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πόντιος Πιλότος
    Παιδική ζωή
    Ο Πόντιος Πιλότος γεννήθηκε το 500πΧ στην Τραπεζούντα του Πόντου. Όταν γεννήθηκε δεν ήταν ακόμα πιλότος, ήταν απλώς Πόντιος και τον έλεγαν Γιωρίκα. Ο μικρός Γιωρίκας, έβαζε τούρτες κάτω από το μαξιλάρι του για να βλέπει όνειρα γλυκά, πέταγε το μηχανάκι του στην πισίνα για να το κάνει "παπάκι", έπαιρνε μέτρα στα Windows του υπολογιστή του για να τους βάλει κουρτίνες, ξεσκόνιζε τους κουραμπιέδες... και για να μην τα πολυλογούμε, έκανε ό τι κάνουν όλοι οι Πόντιοι στα ανέκδοτα. Έκανε όμως και κάτι παραπάνω: έτρεχε όλη μέρα πάνω κάτω με ανοιχτά τα χέρια παριστάνοντας το αεροπλανάκι. Η κυρία Σουμέλα Ποντίου, η μαμά του, είχε καταλάβει από πολύ νωρίς ότι ο γιος της ήθελε να γίνει πιλότος και ήταν πολύ ευχαριστημένη γιατί ο μικρός Γιωρίκας ήταν ένα υπάκουο παιδάκι που πάντα έπλενε τα χέρια του πριν το φαγητό.

    [επεξεργασία] Υπόθεση ΤζίζαΜεγαλώνοντας ο Πόντιος Πιλότος έγινε Ρωμαίος έπαρχος της Ιουδαίας και πήρε μέρος στην πολύκροτη δίκη του Τζίζα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ο Πιλότος τον είχε πάρει με καλό μάτι το Τζίζα και ήταν έτοιμος να τον αθωώσει, την κρίσιμη στιγμή όμως, όταν τον ρώτησαν τι να κάνουν με "τον αμνό του Κυρίου", αυτός νόμιζε οτι αναφέρονταν στο αρνάκι που έψηνε ο κύριος Βρούτος από απέναντι και, ακολουθώντας τους τρόπους που είχε μάθει από μικρός, είπε: "μισό λεπτό να πλύνω τα χέρια μου κι έρχομαι να το τσακίσουμε το αρνάκι!". Αυτό, συμφωνα με πολλούς έγκριτους ερευνητές με επικεφαλής το Δόκτωρα Λιακό αποτέλεσε την αρχή πολλών παρεξηγήσεων που οδήγησαν το μεν Τζίζα στην ηλεκτρική καρέκλα, το δε αρνάκι του Κυρίου Βρούτου στο φούρνο με πατάτες.

    [επεξεργασία] Με την αδερφή ΡάιτΌταν επιτέλους η αδερφή Ράιτ (ο γκέι αδερφός του Λεφτ)ανακάλυψε το πρώτο πρώτο αεροπλάνο, ο Πόντιος Πιλότος δεν έχασε την ευκαιρία να το πιλοτάρει. Πήρε φόρα από ένα ύψωμα και έτρεξε με το αεροπλάνο προς στο κενό, φωνάζοντας "βζζζζζζζίιιιιιννννν!!!", βέβαια, είχε ξεχάσει να ανάψει τη μηχανή οπότε η προσπάθειά του έπεσε στο κενό κυριολεκτικά. Τη δεύτερη φορά που πιλόταρε τα πήγε κάπως καλύτερα και κατάφερε να προσγειωθεί ομαλά πάνω σ' ένα δεμάτι άχυρα.

    [επεξεργασία] Χιροσίμα
    Ο Πόντιος πιλότος οδηγεί τους επιβάτες κατευθείαν στα γραφεία τουςΕπειδή ήταν πολύ καλός στη δουλειά του, τον προσέλαβαν οι Αμερικάνοι για να τους βοηθήσει με τον πόλεμο. Η Ιστορία της Χιροσίμας είναι λίγο-πολύ γνωστή απ' τα βιβλία οπότε δε θα επεκταθούμε: Εκείνη τη μέρα του Αυγούστου, ο Πιλότος σηκώθηκε, ήπιε το γάλα του, πήρε την ατομική του βόμβα και ανέβηκε στο αεροπλάνο του να πάει μια βόλτα μέχρι τη Χιροσίμα...Στο δρόμο προσπαθούσε να θυμηθεί αν η ημερομηνία ήταν 8/6 ή 6/8 γιατί είχε μια υποψία οτι τα είχε μπερδέψει, στην οποία περίπτωση, το γάλα που ήπιε για πρωινό είχε λήξει εδώ και κανα δίμηνο. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν όταν ήταν ήδη στον αέρα και πετούσε πάνω από τη Χιροσίμα: ένιωσε να τον πιάνει ένα αναθεματισμένο κόψιμο. Πήρε τον ασύρματο και με φώναξε απελπισμένος στον πύργο ελέγχου

    "Μέιντέι! μέιντέι! Μ' έχει πιάσει κόψιμο τσιρλιπιπί τί να κάνω??"

    "Άμόλα τα όπου βρεις!" Απάντησε ο πύργος

    Και ο Πόντιος Πιλότος αμόλησε την ατομική βομβίτσα...

    [επεξεργασία] 9/11 Στην τελευταία του πτήση, ο Πιλότος οδηγούσε ένα αεροπλάνο της Γιουνάιτιντ Έρλαινς σφυρίζοντας αδιάφορος. Ξαφνικά, βλέπει να περνάει δίπλα του ξυστά ένα άλλο αεροπλάνο, κι επειδή δε σηκωνε μαγκιές, είπε να απαντήσει στις "κόντρες" που του κανε ο άλλος πιλότος. Κόντρα στην κόντρα, φτάσανε και πάνω απ' τη Νέα Υόρκη. Εκεί, ο αντίπαλος πιλότος πήγε και πάρκαρε το αεροπλάνο του μέσα σ' έναν ουρανοξύστη. "Έτσι μου είσαι?" είπε μέσα του ο Πόντιος Πιλότος, "Νομίζεις οτι μόνο εσύ μπορείς να μεταφέρεις τους επιβάτες σου κατευθείαν στο γραφείο τους? Χαρ-χαρ-χαρ σαρκαστικό γέλιο εγώ το κάνω και καλύτερα από σένα!". Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. την θράκη θα τους την χαρίσουμε δεν θα μας την πάρουν.
    να ναι καλά τα λαμόγια με η χωρίς στολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.