2/11/10

Στον Εβρο οι 175 συνοριοφύλακες της Frontex

Στον Έβρο αναπτύσσονται από σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου, υπό ελληνική διοίκηση, οι 175 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX).
Θα προηγηθεί ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές κατά την άφιξη τους, επιτόπου, στην περιοχή της Ορεστιάδας, για τις προβλέψεις της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας
σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την παράνομη μετανάστευση, για νομικά θέματα (χρήση όπλων, χειροπέδηση, καθεστώς συλλήψεων κ.ά.), καθώς και για το γεωγραφικό ανάγλυφο των 12,5 χιλιομέτρων, στο οποίο τις επόμενες ημέρες θα αναπτύξουν τη δράση τους.
Οι «λαγοί», όπως αποκαλούνται λόγω της κωδικής ονομασίας τους (RABIT= Rapid Border Intervention Team), θα περιπολούν στην παρέβρια περιοχή μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις για να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες θα τελούν υπό τον έλεγχο και το συντονισμό της ελληνικής διοίκησης, θα φέρουν τα διακριτικά των χωρών τους και οπλισμό, τον οποίο θα χρησιμοποιούν μόνο για αυτοάμυνα. Οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης της Frontex θα κινούνται στις προκαθορισμένες περιοχές που έχουν συμφωνηθεί στο καταρτισθέν επιχειρησιακό πλάνο.
Η Ε.Ε έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη των RABIT, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
«Οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι πάρα πολύ έντονες. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι τοπικό, είναι ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις, απαιτεί ευρωπαϊκό συντονισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το θέμα τα παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. «Η ανάπτυξη, λοιπόν, των μονάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο», σημείωσε, «φέρνει την Ευρώπη στα σύνορά της. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που επετεύχθη. Από εκεί και πέρα, στέλνουμε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, στις χώρες που αποτελούν αφετηρία των μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και στην Τουρκία, από την οποία περιμένουμε περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

10 σχόλια:

  1. τι νοημα εχει αυτο ;
    θα αλλαξει κατι ;
    δηλαδη τα Ελληνικα στελεχη δεν μπορουσαν να φερουν σε περας την αποστολη τους ;
    χρειαζονταν και σε αυτο να ερθουν ξενοι ;

    εδω κατι δεν κολλαει ;


    χρειαζομαστε ενισχυση για 12,5 χλμ συνοριοφυλαξης ;

    και αν ειναι υπο Ελληνικη διοικηση τι παραπανω θα προσφερουν ;
    θα τους στελνουν απο την μια και θα ειδοποιουν τους αλλους απο που να περασουν

    ή μηπως ηρθαν να τσεκαρουν το τελετουργικο της χειροπεδησης

    ειναι αστεια πραματα διχως ιχνος σοβαροτητας

    για πιο λογο ηρθαν να μιλησουν οι πιο ειδικοι επι στρατιωτικων θεματων


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαντικό όσο αφορά τα Ελληνοτουρκικά: Θυμηθήτε πώς είχαν λυσσάξει οι Τούρκοι με την άφιξη της FRONTEX στο Αιγαίο.

    Αναφορικά με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης,κανένα αποτέλεσμα. Το θέμα δεν είναι η συληψή τους,έτσι κι'αλλιώς αυτοί παραδίνονται μόνοι τους. Το πρόβλημα είναι τι τους κάνουμε ΜΕΤΑ.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά σημαντικό!
    Πρώτα απ'όλα για πρώτη φορά υπάρχει de facto αναγνώριση και ταύτιση των ελληνικών χερσαίων συνόρων με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικής σημασίας. Έπειτα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή πιστοποίηση ότι οι καραβιές των λαθρομεταναστών προέρχονται όντως από την Τουρκία οπότε και θα μπορούμε, Ελλάδα και ΕΕ, να απαιτήσουμε την άμεση επιστροφή τους στο τουρκικό έδαφος αντί να τους το ζητάμε λες και μας κάνουν χάρη.
    Σίγουρα θα μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει και ως δίκοπο μαχαίρι τύπου η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει το έδαφος της, τη θάλασσα της κλπ οπότε ας το δώσουμε πχ στο ΝΑΤΟ (άρα και στη Τουρκία) αλλά μπορεί επίσης να είναι η αρχή της εφαρμογής ενός ενιαίου αμυντικού δόγματος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πυροβολούνται όσοι προσπαθούν να περάσουν λαθραία τα σύνορα, για να μην το κάνουμε εμείς εδώ.

    Κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2 Νοεμβρίου 2010 3:46 μ.μ.

    Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που γράφεις περί Ευρωπαικής πιστοποίησης,οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους αποτελούν Ευρωπαική αρχή,ακολούθως και τα έγγραφα αυτών.

    Προσωπικά θεωρώ πως η δύναμη είναι μικρή,ελάχιστη,ΌΜΩΣ,τίποτα δεν αποκλείει ότι μπορεί να αυξηθεί βαθμιαία και ραγδαία.

    Τέλος η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί κομάτι ευρύτερου σχεδιασμού,χαρακτηριστικά αν παρατηρήσει κανείς την ταχύτητα της ανταπόκρισης της ΕΕ(FRONTEX) στο συγκεκριμένο αίτημα της Ελληνικής αρχής,μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πως η κίνηση ήταν προσυνενοημένη.

    Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρώ ότι αποτελεί κομάτι του σχεδιασμού που προβλέπει σενάρια για τυχών χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους.Παράληλα,σε περίπτωση εισβολής Τουρκικών στρατευμάτων απο την περιοχή του Έβρου οι συγκεκριμένες Ευρωπαικές δυνάμεις μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη σημασία,ακόμη και ως παρατηρητές μιας τέτοιας κατάστασης θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμοι,επείσης σκέψου πως αν σε περίπτωση εισβολής πληγούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις αυτό θα αποτελεί εχθρική ενέργεια εναντίον όλων των Ευρωπαικών κρατών που συμετέχουν στη FRONTEX.


    Ελπίζω μόνο η Ελληνική(λέμε τώρα) κυβέρνηση να μην επενδύσει σε αυτή την ενέργεια περισότερα απο ότι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο Χ
    Οι συγκεκριμένες δυνάμεις , μπορούν να αποδειχθούν «δούρειος ίππος» ξένων συμφερόντων και όχι μόνο. Πρέπει να φυλάσσουμε τα νώτα μας γιατί έχουμε μάθει στην ιστορία μας τον ρόλο που έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο στο πρόσφατο παρελθόν. Να μην πιάνει κάποιους ο εφησυχασμός και μάλιστα τώρα περισσότερο η εγρήγορση των νώτων μας πρέπει να είναι στο μέγιστο δυνατό. Οι δυνάμεις αυτές θα πράξουν τα εντελλόμενα από τα αφεντικά τους . Όπως προανέφερες , ήταν προσχεδιασμένο πολύ πριν για να έρθουν τόσο γρήγορα. Εδώ συμφωνούμε.
    Ο καιρός είναι πολύ πονηρός

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. bre mipos litourgisoun opos litourgisan oi kianokranoi(egklezoi) sth prasinh gramh to 74' sth kypro....lew egw twra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέτρο

    Επειδή συμφωνώ απόλυτα με όσα αναφέρεις στο τέλος του σχολίου μου έγραψα για αυτό ακριβώς το λόγο:

    Ελπίζω μόνο η Ελληνική(λέμε τώρα) κυβέρνηση να μην επενδύσει σε αυτή την ενέργεια περισότερα απο ότι πρέπει.

    Προφανώς έπρεπε να αναφέρω επείσης ότι πρέπει να είμαστε και πολύ προσεκτικοί,απλά τα αυτονόητα(για εμάς) πολές φορές ξεχνάω να τα αναφέρω,έχεις δίκιο πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ έχω απογοητευτεί πάρα πολύ με μερικούς που γράφουν ότι νά'ναι, καλά που υπάρχουν και μερικοί γράφοντες σκεπτόμενοι αλλιώς άστα να πάνε!
    Ανδρέας Κοζάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους αποτελούν Ευρωπαική αρχή,ακολούθως και τα έγγραφα αυτών."

    Δίκιο έχεις μόνο που η Τουρκία έχει κάνει καραμέλα σε κάθε θέμα που εμπλέκεταιη ίδια και εμείς να επικαλείται "διμερείς διαφορές".
    Άλλωστε αν οι αναφορές των ελληνικών αρχών είχαν οποιαδήποτε βαρύτητα στην ΕΕ τότε οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, στο Αιγαίο, η αμφισβήτηση της ελληνικής επικράτειας και ένα σωρό θέματα θα είχαν επιλυθεί μέσω ΕΕ μετά τις διαμαρτυρίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.