11/11/10

Αποκαλύψεις για τις «διαδικασίες» στα τουρκικά εξοπλιστικά…

Με μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «Ραντικάλ» ο υπουργός Άμυνας της Τουρκία, Βεγκντί Γκιονούλ, αποκάλυψε έναν «αθέατο κόσμο» μίζας και συναλλαγής…


Ο υπουργός δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την αίσθηση που υπήρχε – προφανώς και ανάλογες πληροφορίες – ότι οι μεσάζοντες για την πώληση οπλικών συστημάτων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριφέρονταν όπως όλοι οι ανά τον κόσμο… συνάδελφοί τους: Πληρώνουν υψηλά ποσά σε προμήθειες σε πολιτικούς και αξιωματικούς!

Η κυβέρνηση του AKP, υποστήριξε ο Γκιονούλ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση, απαγόρευσε τις επαφές των εκπροσώπων των εταιριών στο υπουργείο και το Γενικό Επιτελείο. Αυτές οι πρωτοβουλίες ελήφθησαν την εποχή που αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ήταν ο στρατηγός Χιλμί Οζγκιόκ.

Εναλλακτικά, όποιος επιθυμεί να πουλήσει κάποιο οπλικό σύστημα, αναζητά κάποιον συνεργάτη από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, οπότε μια προμήθεια για να προχωρήσει, πρέπει να εξασφαλίζει στην Τουρκία τεχνογνωσία και δουλειά για την αμυντική βιομηχανία.

Άλλη ενδιαφέρουσα αναφορά του Βεγκντί Γκιονούλ ήταν η αποκάλυψη ότι το κέρδος των εταιριών ανερχόταν στο 5-10% από το οποίο ένα μέρος πήγαινε για τις «μίζες» στους εμπλεκόμενους που διευκόλυναν τη συμφωνία. Πολλές φορές τα χρήματα αποτελούσαν το δέλεαρ για να προχωρήσει μια διαδικασία μέσα από τις συμπληγάδες των διαδικασιών των επιτελείων όπου ως είθισται και… αλλού, είναι εξαιρετικά εύκολο να μπλοκαριστεί…
http://www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.