3/5/11

Άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Αύριο 4 Μαΐου η κρίσιμη ψηφοφορία για τη ποινικοποίηση στη γαλλική Ανώτατη Συνέλευση

του Rene Rouquet στη LE MONDE

Η επέτειος της 24ης Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη
 «Το 1915 είναι γενοκτονία. Η γενοκτονία είναι έγκλημα 
κατά της ανθρωπότητας»
Η Εθνική εκπροσώπηση έχει καθήκον να προωθήσει την αλήθεια και την δικαιοσύνη.
Εκμεταλλευόμενοι μια κοινοβουλευτική δυνατότητα, οι σοσιαλιστές γερουσιαστές υποβάλουν προς εξέταση από την Ανώτατη Συνέλευση, στις 4 Μαΐου, ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, υπό τους ίδιους όρους που είχε ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση αυτό το κείμενο στις 12 Οκτώβρη 2006, ήτοι πριν περισσότερό από τέσσερα χρόνια.


Επειδή είναι τιμή για το Γαλλικό Κοινοβούλιο να θέλει επιτέλους να ολοκληρώσει αυτή τη νομοθετική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με το νόμο της 29ης  Ιανουαρίου 2001, με τον οποίο η Γαλλία αναγνώριζε δημόσια τη γενοκτονία των Αρμενίων, καλώ τους συναδέλφους μου γερουσιαστές να ενωθούμε πέραν των αντίστοιχων πολιτικών οικογενειών τους να ψηφίσουν αυτό το κείμενο, ώστε στη Δημοκρατία μας, να μη μπορεί κανείς να αρνηθεί ατιμώρητος την ιστορική αλήθεια.

Είναι επείγον σήμερα να αποκτήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τους πολίτες μας κατά των κινημάτων των αρνητών που συνεχίζουν να προχωρήσουν τόσο ύπουλα στην κοινωνία, τραυματίζοντας τη συνείδηση ​​όλων των Δημοκρατών.
Και αν εμείς, σοσιαλιστές βουλευτές και γερουσιαστές, είμαστε τόσο πεισματάρες, όλα αυτά τα χρόνια, θέλουμε να τελειώσει αυτή η νομοθετική διαδικασία, αν χρησιμοποιήσαμε τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες που παρέχονται στις ομάδες μας για να εξεταστεί αυτό το κείμενο, αυτό σημαίνει ότι έχουμε σκοπό να τηρήσουμε το λόγο μας, και ότι, κατά τη γνώμη μας,  η πραγματικότητα της γενοκτονίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Αν καλώ τους συναδέλφους μου γερουσιαστές να ψηφίσουν την επόμενη Τετάρτη 4 Μάη αυτό το νομοσχέδιο, είναι κατά κύριο λόγο, διότι κατά την άποψή μας, η ιστορία έχει μιλήσει, και είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί είναι οι πολίτες μας που αναμένουν τώρα την Γερουσία να ολοκληρώσει την απαραίτητη νομοθετική εξέλιξη: το να ψηφιστεί ο νόμος, δεν είναι μια μνημειακή πράξη, είναι πρωτίστως μια πολιτική πράξη, και είναι καθήκον για το Κοινοβούλιο να νομοθετήσει σχετικά με αυτό το θέμα!
Οι Γάλλοι αρμενικής καταγωγής θα έρθουν από όλη τη Γαλλία να συσπειρωθούν στο Palais du Luxembourg αυτή τη Τετάρτη και να ζητήσουν από τη Γερουσία να γίνει αυτό το έργο συνειδητά,  ​​ψηφίζοντας αυτό το κείμενο νόμου, διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να συνεχιστεί η μάστιγα της άρνησης: ακριβώς όπως ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός, η άρνηση της ιστορικής αλήθειας φθείρει τις δημοκρατικές αξίες μας, και πρέπει να τιμωρείται από το νόμο της Δημοκρατίας!

Έτσι, η εθνική αντιπροσωπεία μας θα ολοκληρώσει με αποφασιστικό τρόπο, με τη νομοθετική επικύρωση,  αυτή τη μακρά πορεία για τη δικαιοσύνη και το δίκιο που εγκαινιάστηκε από τη Γαλλία πριν από πολύ καιρό, με τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, που, κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη στις 7 Ιανουαρίου 1984, είχε ο πρώτος διακηρύξει ότι «η Γαλλία ήθελε να υπενθυμίσει σε όλες τις περιστάσεις την αρμενική ταυτότητα  χαραγμένη από την μεγάλη τραγωδία της γενοκτονίας».
(…)
Η εργασία αναγνώρισης έγινε τακτικά από πολλά εθνικά κοινοβούλια, ιδίως σε χώρες όπου η αρμενική κοινότητα είναι μεγάλη όπως στη Γαλλία, με το νόμο που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν στις 29 Ιανουαρίου του 2001, με τον οποίο «Η Γαλλία αναγνωρίζει δημοσίως τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915». 

Πέρα από τη καθαρά νομική πλευρά, γνωρίζουμε ότι μάχες μαίνονται, ώστε η Τουρκία να ολοκληρώσει επιτέλους το έργο της για την αλήθεια και τη μνήμη, για να είναι καθαρή για το παρελθόν της, και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία: αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση στα μάτια μας, για κάθε ελπίδα συμφιλίωσης!

Είναι λάθος πράγματι, να υπάρχει φόβος ότι αυτό το κείμενο θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την άτολμη προσέγγιση που ξεκίνησε με την υποστήριξη της Γαλλίας, μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας. 

Πώς αυτός ο νόμος θα μπορούσε να επηρεάσει ένα διάλογο που ουσιαστικά δεν υφίσταται; 

Αντιθέτως, είναι η αδιαφορία των μεγάλων δυνάμεων για το θέμα της γενοκτονίας που θα υποβοηθήσει την Τουρκία στην αδιαλλαξία που όλοι την καταδικάζουμε.

Ωστόσο, οι πιθανές απειλές οικονομικών αντιποίνων από την Τουρκία εξακολουθούν να ισχύουν, σε όποιον θα μπορούσε να λάβει τις νόμιμες υποχρεώσεις του σχετικά με το θέμα αυτό. 
Οι πιέσεις της Άγκυρας πάντα έγιναν σε όλο τον κόσμο, ιδίως κατά της Κυβέρνησης της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια με την ευκαιρία της αναγνώρισης της γενοκτονίας. 

Αλλά ακριβώς εκεί βρίσκονται τα αντισυμβατικά μέσα αυτού του κρατικού αρνητισμού που κάνουν απαραίτητα τέτοια νομοθετικά μέσα!

Περισσότερο από ποτέ, είναι η ψήφος των αντιπροσώπων του γαλλικού λαού, που μπορεί πάλι να φωτίσει το δρόμο, όπως το κάναμε στην Εθνοσυνέλευση στις 12 Οκτωβρίου του 2006.

Οι γερουσιαστές θα φέρουν βαριά ιστορική ευθύνη στους ώμους τους την Τετάρτη 4 Μάη στη Γερουσία. 
Έχουν την ευκαιρία, με την ψήφιση του νομοσχέδιου, να συμμορφωθούν με τις αξίες και τα ακλόνητα ιδανικά και απαράβατες αρχές της Δημοκρατίας μας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φέρνει αυτό το νόμο, αλλά είναι προς όλες τις πολιτικές ομάδες της Άνω Βουλής που απευθύνω αυτό το κάλεσμα σήμερα.

Rene Rouquet, βουλευτής του Val-de-Marne, αντιπρόεδρος της Ομάδας φιλίας Γαλλίας-Αρμενίας στην γαλλική Εθνική Συνέλευση.

LEMONDE.FR | 03.05.11 

2 σχόλια:

  1. ΔΙΚΑΙΣΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαλλου οσο οι τουρκοι δεν παραδεχονται ΤΑ ΕΓΓΛΗΜΑΤΑ τους εναντιον των Αρμενιων δεν θα παραδεχθουν τα εγγλημστα τους εναντιον μας στην Μικρα Ασια στον Ποντο και στην Κυπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.