3/5/11

Struan Stevenson: Πρέπει να βοηθήσουμε την κουρδική κυβέρνηση του Ιράκ


ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ο Struan Stevenson
Συνέντευξη με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ για το Ιράκ, Βρετανό Ευρωβουλευτή Struan Stevenson

Τέσσερις ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα για συναντήσεις με τον πρόεδρο Ταλαμπανί και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για το Ιράκ, Struan Stevenson (ΕΣΜ, Βρετανία), που ηγήθηκε της αποστολής δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα ασφαλείας στη χώρα αλλά ζητώντας και καλύτερη εκπροσώπηση των διαφόρων πολιτικών ομάδων στην κυβέρνησή της.


Γιατί ακριβώς επισκεφθήκατε το Ιράκ;

Εδώ και δύο χρόνια ζητάμε να επισκεφθούμε τη χώρα και δύο φορές το αίτημά μας απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας. Συνεχίσαμε να το ζητάμε γιατί είναι θέμα αξιοπιστίας: η πρώτη ερώτηση που μας κάνουν είναι αν έχουμε επισκεφθεί το Ιράκ και η αρνητική απάντηση που ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε υπονόμευε την αξιοπιστία μας.

Πόσο ασφαλές είναι;

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη: μεταφερθήκαμε από το αεροδρόμιο με αυτοκινητοπομπή, σε βαριά θωρακισμένα οχήματα, φορώντας αλεξίσφαιρους θώρακες και συνοδευόμενοι από φρουρούς με αυτόματα. Κάθε τόσο μας σταματούσαν για έλεγχο, με σκύλους να μας ψάχνουν για εκρηκτικά και τους στρατιώτες να ψάχνουν κάτω από τα οχήματα για βόμβες.

Πρόσφατα η Αλ Κάιντα έχει αλλάξει τακτική. Προμηθεύθηκε τεράστια ποσότητα αυτόματων με σιγαστήρα και τώρα οι τρομοκράτες περιμένουν και αυτοί στην ουρά στα σημεία ελέγχου: μόλις οι αστυνομικοί πλησιάσουν και τους ζητήσουν να ανοίξουν το παράθυρο του οδηγού, τους πυροβολούν κατ' ευθείαν στο πρόσωπο που είναι το μόνο απροστάτευτο σημείο του σώματός τους. Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες σκότωσαν 81 αστυνομικούς, με αποτέλεσμα όλοι να είναι εξαιρετικά νευρικοί.

Όταν επισκεφθήκαμε την πρεσβεία της Πολωνίας για να συναντήσουμε τους πρέσβεις των υπολοίπων κρατών μελών έγινε επίθεση με πυραύλους από την Αλ Κάιντα. Στα δωμάτιά μας υπήρχαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη και ένα σημείωμα που έλεγε ότι "σε περίπτωση επίθεσης με πυραύλους ή όλμους θα σημάνει συναγερμός: σειρήνα με συνεχή συριγμό και θα κόκκινοι φάροι". Ε δεν μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος όταν δεις κάτι τέτοιο".

Επισκεφθήκατε και το αυτόνομο Κουρδιστάν…

Το Κουρδιστάν είναι εντελώς διαφορετικό.
Είναι περιοχή εξαιρετικά ασφαλής, αν μη τι άλλο επειδή έχουν δικό τους στρατό με 100.000 μαχητές Πεσμεργκά που έχουν σφραγίσει τα σύνορα για να μην περάσει η Αλ Κάιντα.
Η οικονομία τους έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10%, έχουν πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο και γενικά μεγάλο δυναμισμό.
Αυτό βέβαια τους έφερε και κάποια προβλήματα.
Η Χριστιανική μειονότητα που αντιμετώπισε μεγάλο διωγμό αλλού στο Ιράκ, έχει βρει εκεί ασφαλές καταφύγιο και ήδη μετρά 12.000 μέλη, μόνο που δεν έχουν ούτε στέγη, ούτε σχολεία, ούτε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και υγειονομικής περίθαλψης.
Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε την κουρδική κυβέρνηση που έχει φανεί ιδιαίτερα γενναιόδωρη, φιλοξενώντας τους Χριστιανούς και περίπου 20.000 Άραβες, Τουρκμένους και άλλους μειονοτικούς.
Τώρα η εξέγερση στη Συρία μπορεί να οδηγήσει στον ξεριζωμό χιλιάδων επιπλέον Κούρδων.

Ποια μήνυμα φέρνετε λοιπόν από το Ιράκ;

Στο πολιτικό μέτωπο, η συμφωνία βάσει της οποίας δημιουργήθηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν έχει υλοποιηθεί. Περιελάμβανε την παραχώρηση σημαντικών υπουργικών χαρτοφυλακίων όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια και οι Εσωτερικές Υποθέσεις στις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες. Όμως μέχρι τώρα τα υπουργεία παραμένουν ακέφαλα και ο πρωθυπουργός Νουρί Αλ Μαλίκι έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος αυτούς τους τομείς, κάτι που υπονομεύει την εθνική ενότητα που υποτίθεται ότι θα διασφάλιζε η κυβέρνηση.

Το άλλο πρόβλημα που κυριάρχησε στις συζητήσεις που είχαμε, ήταν η σφαγή στο στρατόπεδο του Ασράφ, (έδρα, στο Ιράκ, των "Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν", αντικαθεστωτική οργάνωση που είχε διαφύγει από το Ιράν το 1986). Το ΕΚ έχει ήδη εγκρίνει δύο σημαντικά ψηφίσματα για το Ασράφ ζητώντας ανθρώπινη μεταχείριση των 3.400 άοπλων Ιρανών αντικαθεστωτικών που ζουν εκεί 20 χρόνια τώρα. Όμως στις 8 Μαΐου πέντε Ιρακινές μεραρχίες επιτέθηκαν στο στρατόπεδο με αποτέλεσμα 35 αθώοι να χάσουν τη ζωή τους.

Ήταν έγκλημα και απαιτήσαμε πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνησή του καθώς και προσαγωγή των υπευθύνων στη διεθνή Δικαιοσύνη.

Μακροπρόθεσμα οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να παραμείνουν στο Ασράφ που φυσικά ανήκει στο Ιράκ. Θέλουμε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης αλλά το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αποχωρήσει ο ιρακινός στρατός από το Ασράφ. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να επαναπατρισθούν στα 27 κράτη μέλη, απ' όπου άλλωστε προέρχονται αρκετοί από αυτούς (σ.σ. 300 από τη Γαλλία, 300 από τη Γερμανία, 90 από την Ιταλία κ.ο.κ.). Μου ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στη Βαγδάτη να ζητήσω από την ηγεσία των Μουτζαχεντίν του Λαού στο Παρίσι να μεσολαβήσει για να δρομολογηθούν οι διαπραγματεύσεις και μεταβαίνω αυτή την Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα για να το κάνω, ενώ επείγον ψήφισμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια του ΕΚ.
  
Αναφέρατε την Αλ Κάιντα και το ρόλο της στο Ιράκ. Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη χώρα;

Ο θάνατός του είναι θετικό γεγονός. Επρόκειτο περί τέρατος και ο θάνατος ενός τέρατος είναι πάντα καλοδεχούμενος. Δεν είμαι βίαιος άνθρωπος αλλά όταν έχεις να κάνεις με ένα τέρας δεν υπάρχει άλλος τρόπος: ζωντανό δεν θα τον πιάναμε ποτέ. Ο θάνατός του είναι ένας θρίαμβος για την ελευθερία και τη δημοκρατία και για κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ωστόσο δεν αλλάζει τίποτα. Η Αλ Κάιντα είναι εξαιρετικά δραστήρια στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ. Είναι σαν να κόψεις ένα από τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας: άλλα τέσσερα θα ξεφυτρώσουν στη θέση του.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ            3.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.