18/5/11

Aλβανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη χώρα - Με λαϊκή εξέγερση, προειδοποιεί το Σοσιαλιστικό κόμμα

Με «λαϊκή εξέγερση» ως «το μοναδικό δρόμο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», σε περίπτωση ανατροπής του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος, προειδοποίησε ο ΓΓ του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και βουλευτής του, Γκραμόζ Ρούτσι.

«Ο μοναδικός δρόμος είναι η λαϊκή εξέγερση και εμείς θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο κ. Ρούτσι.

Η πολιτική ατμόσφαιρα στα Τίρανα συνεχίζει να επιδεινώνεται, καθώς η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζει τη συνεδρίασή της, ενώ έξω από τα γραφεία, μετά τις δηλώσεις του κ. Ρούτσι έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ ο πρέσβης των ΗΠΑ, Αλεξάντερ Άρβιζου, ζήτησε από την Εφορευτική Επιτροπή να ανακοινώσει το αποτέλεσμα και μετά τα κόμματα να κάνουν ενστάσεις.http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=22859&catid=6

«Πραξικόπημα» Μπερίσα στο δήμο Τιράνων καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Κλιμακώνεται ανησυχητικά η πολιτική κρίση που σοβεί στην Αλβανία από το 2009 μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να επανακαταμετρήσει τα ψηφοδέλτια από τις κάλπες που στήθηκαν στο δήμο Τιράνων, δίνοντας ισχνή νίκη -με διαφορά μόλις δέκα ψήφων- στον απερχόμενο δήμαρχο και ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Χιλιάδες υποστηρικτές των Σοσιαλιστών «πολιορκούν» το κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας. Για προσπάθεια ανατροπής της νίκης του και αποσταθεροποίησης της χώρας κατηγορεί ο Έντι Ράμα τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα. Αυτοσυγκράτηση ζητά από όλα τα κόμματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Βράζει» η Αλβανία

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας διέταξε επανακαταμέτρηση στο δήμο Τιράνων προκειμένου να συμπεριλάβει ψηφοδέλτια για τον υποψήφιο δήμαρχο που βρέθηκαν στην κάλπη για τους υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο.

Στις αλβανικές δημοτικές εκλογές, υπάρχει άλλο ψηφοδέλτιο (και κάλπη) για τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλο για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι «η προσπάθεια αξιοποίησης τέτοιων ψηφοδελτίων, τα οποία, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θεωρούνται άκυρα, είναι μια απελπισμένη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να ανατρέψει το αποτέλεσμα και τη νίκη του Έντι Ράμα στα Τίρανα»

Η εξέλιξη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον πρόεδρό του Έντι Ράμα να προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να πάρει επικίνδυνη στροφή εάν τα αποτελέσματα παραποιηθούν. Κάλεσε τον Σαλί Μπερίσα να σταματήσει το «επικίνδυνο παιχνίδι» και να μην χρησιμοποιεί τις «μαριονέτες» του στην Εκλογική Επιτροπή.

Ο Έντι Ράμα έχει κατακτήσει, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, τρίτη θητεία στο δήμο Τιράνων με διαφορά μόλις δέκα ψήφων έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λούλζιμ Μπάσα.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής. Ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν πολίτες επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο, όπου βρίσκονταν και βουλευτές των Σοσιαλιστών.

Μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχαν πραγματοποιήσει την Τρίτη κατάληψη στο κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής προκειμένου να εμποδίσουν τη λήψη απόφασης (που τελικώς ελήφθη την Τετάρτη από την Επιτροπή με ψήφους τέσσερις έναντι τριών) σχετικά με την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

«Καλούμε το λαό να υπερασπιστεί την ψήφο του, να ανατρέψει αυτή τη φασιστική δικτατορία» δήλωσε βουλευτής των Σοσιαλιστών μετά την απόφαση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει με απόλυτα διάφανο τρόπο και κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι «προσπαθεί να επιβάλλει εαυτόν, προκειμένου να καταστήσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τελεσίδικη εκλογική απόφαση».

Ο Μπερίσα κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για προσπάθεια «παράλυσης» της Εκλογικής Επιτροπής με χρήση μέσων ασύμβατων προς τη δημοκρατική τάξη. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, λέγοντας ότι οι ψήφοι αυτές πρέπει να καταμετρηθούν, όπως συμβαίνει σε όλο το δημοκρατικό κόσμο.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, υπογράμμισε την ανάγκη για ωριμότητα, ηρεμία, υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές και τις κάλεσε να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό στην «ατζέντα» της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα, και να διατηρήσουν την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στην οποία διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου στα Τίρανα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε θα επισκεφθούν τα Τίρανα στις 21 Μαΐου, τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους στα Δυτικά Βαλκάνια.http://www.tanea.gr/

4 σχόλια:

  1. Όλα προσχηματικά είναι για την είσοδό των(πλήρης ένταξη) -και μόνον- 'στην Ε.Ε.
    Δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι κατ'ελάχιστον.'Σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία,φανερώνουν τις προθέσεις των και,με τον τρόπο αυτό,καταδιώκουν τους Βορειοηπειρώτες.


    ΑΥΤΟ ΘΑ 'ΠΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ 'ΣΤΗΝ Ε.Ε.
    ΧΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ,ΧΩΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ,ΜΑΛΙΣΤΑ,ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ,ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=jOvfMGWXIQw&feature=feedrec_grec_index

    ATAK T-129 P1 - First Flight - Uncut Video 10mins

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >ΑΥΤΟ ΘΑ 'ΠΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ 'ΣΤΗΝ Ε.Ε.<

    Προφανώς, γι αυτό και η Ελλάδα, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη, έδωσε το πράσινο φως. Οι άλλοι εταίροι, τουλάχιστον, δεν έχουν μειοψηφίες στην Αλβανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.