23/5/11

Ελλάδα-Κύπρος-Κατάρ: Οι διαφορές που...σκοτώνουν!



Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπογράφηκε τελικά η συμφωνία με το Κατάρ για από κοινού τουριστική εκμετάλλευση στη Λευκωσία, σε κρατική γη απέναντι από το Hilton.

Όσο και αν κάποιοι άφησαν υπαινιγμούς για το κατά πόσον το timing της ανακοίνωσης ήταν ύποπτο (δύο μέρες πριν από τις εκλογές), η ουσία είναι ότι η Κύπρος τα κατάφερε πολύ καλύτερα από την Ελλάδα στο να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από το Εμιράτο. 

Λέγεται μάλιστα πως ο Εμίρης του Κατάρ προτίθεται να επισκεφτεί τη Λευκωσία τον Ιούνιο, προκειμένου να εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για επενδύσεις σε τράπεζες αλλά και σε ιδιωτικές αναπτύξεις ακινήτων (εφημερίδα «Πολίτης»). 

Με δεδομένο, λοιπόν, πως οι Κύπριοι τα κατάφεραν πολύ καλύτερα από εμάς στο συγκεκριμένο (και όχι μόνο) θέμα, ας πάμε να δούμε μερικές σημαντικές διαφορές, που μάλλον θα διαφωτίσουν το γιατί είχαμε μια τέτοια εξέλιξη: 

Πρώτον, το κυπριακό project ήταν σαφές τι περιελάμβανε από την πρώτη κιόλας στιγμή, ενώ ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη καταλήξει τι θέλουμε και τι πάμε να κάνουμε... 

Δεύτερον, τα όποια θέματα «γραφειοκρατίας», «συντελεστών δόμησης» κ.λπ. ρυθμίστηκαν σε ένα απόγευμα του 2010, όταν ο Χριστόφιας και ο Εμίρης έδωσαν τα χέρια. Κανένα κόμμα δεν αντέδρασε, κανένα εργατικό συνδικάτο δεν μίλησε για «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας και καμιά «επιτροπή κατοίκων» δεν γύριζε τα κανάλια ζητώντας να σταματήσει η επένδυση... 

Τρίτον, η όλη διαδικασία εκμετάλλευσης της περιοχής δεν έγινε με μορφή διεθνούς διαγωνισμού (όπως κανονικά θα έπρεπε να γίνει), αλλά η αντιπολίτευση «δεν σήκωσε το δάχτυλο» μιλώντας για αδιαφάνειες και άλλα σχετικά.
Και τέταρτον, η καθυστέρηση μηνών οφειλόταν στη μεγάλη διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ των δύο πλευρών για την αποτίμηση της κρατικής γης, όπου τελικά βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα. 

Στην Ελλάδα, αντίθετα, χωρίς ακόμη να ξέρουμε το περιεχόμενο του σχεδίου, έχουμε τις αντιδράσεις των «τοπικών κοινωνιών», τις κατηγορίες της Αριστεράς για «ξεπούλημα», τις απειλές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση όπου η επένδυση του Ελληνικού δεν περάσει από διεθνή διαγωνισμό και φυσικά έναν σκασμό γραφειοκρατικά και νομικίστικα εμπόδια που είναι αμφίβολο αν και πότε θα λυθούν, όποιο fast track και αν εφαρμοστεί... 

Υ.Γ.: Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος έχει αριστερό -ή έστω «αριστερό» σύμφωνα με κάποιους άλλους- πρόεδρο... 





EURO2DAY



3 σχόλια:

  1. Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και γκρίνιες στην Κύπρο για την επένδυση αυτή (παράλληλα αξίζει ο καθείς να αναζητήσει την παράλληλη δραστηριότητα του Κατάρ στην Τουρκία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κύπρος έχει προ πολλού αποδείξει ότι έχει σοβαρή εξωτερική πολιτική και τούτο εδώ είναι ακόμη μία απόδειξη. Άριστες σχέσεις με Ισραήλ, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να συνεργάζεται με Άραβες. Όποιος σήμερα δεν ακολουθεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είναι καταδικασμένος.

    Δεν θα έλεγα το σύνηθες "να τα βλέπουμε αυτά", διότι έπρεπε να τα είχαμε δει, πριν καταντήσουμε ο σκουπιδοτενεκές της παγκόσμιας πολιτικής, ένα κράτος παράδειγμα προς αποφυγήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδω εχει λεγειν η Γερμανια. Με τοσα δανεια μας βομβαρδισαν, τωρα που θα ερθει η στιγμη της μοιρασιας θα αφησουν να τους φανε το κοψιδι??? Εχτε δει στα ντοκυμαντερ πως τσακωνονται τα διαφορα σαρκοφαγα πανω από το πτωμα? Ε, το ιδιο κανει και η εικών του Θεού σε άλλους εκ του αυτού ειδους....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.