17/5/11

Η έκρηξη της κουρδικής οργής στην Τουρκία

Πηγή: La Tribune de Genève
Βίαιες συγκρούσεις έγιναν τη Δευτέρα 16 Μάη στο περιθώριο των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Τουρκία, ειδικά στην περιοχή των Κούρδων, κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα 12 θανάτους στις τάξεις του ΡΚΚ μεταξύ 12 και 14 Μαΐου. Χιλιάδες Κούρδοι αψήφησαν τον τουρκικό στρατό περνώντας τα ιρακινά σύνορα για να φέρουν πίσω στη Τουρκία τα πτώματα των νεκρών μαχητών.

Διεκδικώντας τα πτώματα των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που σκοτώθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα, παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει η εν λόγω οργάνωση, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές πήγαν στα σύνορα τις δύο τελευταίες ημέρες. Βρήκαν τα σώματα τεσσάρων μαχητών, αψηφώντας τους Τούρκους στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον τους.


Στη Σιζρε, πόλης του Σιρνάκ, περίπου 50.000 άτομα παρακολούθησαν την κηδεία των ανταρτών. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιού νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές που ανταπέδωσαν με βόμβες μολότοφ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, η κουρδική πρωτεύουσα, πάνω από 20 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της τουρκικής κυβέρνησης, φωνάζοντας εκδίκηση.

Στη Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακάρι, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των στρατιωτικών και αστυνομικών επιχειρήσεων. Φώναζαν συνθήματα όπως «Οι Μάρτυρες δεν πεθάνουν ποτέ», «εκδίκηση» και «Ερντογάν δολοφόνε», αναφερόμενοι στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στην Κωνσταντινούπολη, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ταξίμ, όπου προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Οι οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς οι οποίοι παρενέβησαν βίαια στην περιοχή της Ταρλαμπασι. Περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Τριήμερο πένθος

Άλλες διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις όπως η Σιίρτ, Χακάρι, Μερσίνα, Ούρφα και Αγκρι. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματα τους, οι μαθητές και οι φοιτητές μποϊκοτάρισαν τα μαθήματα σε ολόκληρο το Κουρδιστάν της Τουρκίας. Το κύριο κουρδικό κόμμα
BDP κήρυξε τριήμερο πένθος.

Πάνω από 160 συλλήψεις

Πάνω από 160 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σε δέκα πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 54 στο Χακάρι, 30 στην Κωνσταντινούπολη, 20 στο Ντιγιάρμπακιρ, 20 στη Σιίρτ και 11 στη Σιζρε.

La Tribune de Genève                  17.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.