12/7/11

Σε ξύλινα πόδια η τουρκική οικονομία

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TRT ως προπαγανδιστικός μηχανισμός και η άλλη πλευρά του τουρκικού οικονομικού "θαύματος"
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, που μας παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση, φαίνονται εντυπωσιακοί, αλλά οικονομικοί κύκλοι της γείτονος ήδη άρχισαν να ανησυχούν από τα πολλά αρνητικά φαινόμενα, που δεν μπορούν να αποκρυβούν σε όσους μελετούν επισταμένα τα στοιχεία.

Βέβαια, οι Τούρκοι σε όλους τους τομείς εμφανίζουν διογκωμένα τα θετικά και αποκρύπτουν τα αρνητικά, προς δημιουργία εντυπώσεων, γι’ αυτό και πρέπει να ήμαστε επιφυλακτικοί στις αναφορές τους. Π.χ. ανακοινώνουν ότι θα παραγγείλουν 800 άρματα μάχης, εντυπωσιάζουν με τον αριθμό, αλλά συζητούν με τις εταιρίες για 300 και στο τέλος αγοράζουν 150. Έμεινε όμως η αρχική εντύπωση των 800 αρμάτων, που εμφανίζει την Τουρκία ως χώρα με μεγάλη οικονομική και στρατιωτική ισχύ.

Παρακολουθώντας καθημερινά το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TRT, διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι πρόκειται για προπαγανδιστικό οργανισμό, διότι δεν υπάρχει είδηση με ίχνος αρνητικού περιεχομένου για την τουρκική οικονομία. Ανακοινώνεται φερ’ ειπείν ρυθμός ανάπτυξης σε ποσοστά που εγγίζουν αυτά της Κίνας ή της Ινδίας. Όπως και ότι ο αριθμός των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε κατά 42% και εκείνος των πιστωτικών καρτών κατά 24%.

Πρέπει να αναζητήσεις όμως τα αντιπολιτευτικά φύλλα για να διαπιστώσεις, ότι η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωρεία προκλήσεων στην υπερθερμασμένη οικονομία της, όπως το διογκούμενο έλλειμμα του τρέχοντος λογαριασμού, η άνοδος του πληθωρισμού και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Στην εφημερίδα «Ακσάμ» διαβάζεις ότι η αύξηση στις εισαγωγές είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση των εξαγωγών. Σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία κατά το μήνα Μάιο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,7% και οι εισαγωγές κατά 42,6% (10 δισ. 948 εκ. δολ, έναντι 21 δισ. 5 εκ. δολ. Κατά την ίδια περίοδο το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου από 4 δισ. και 926 εκ. δολ. έφτασε στα 10 δισ. και 57 εκ. δολ.

Ο κ. Σενγκούλ Νταγκντέβιρεν, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING Τουρκίας, ομολόγησε στην κ. Αλίνα Λέχτινεν για τους Southeast European Times ότι: «Το έλλειμμα του τρέχοντος λογαριασμού της Τουρκίας έχει φτάσει σε σημείο ρεκόρ και ενδέχεται να ανέβει περισσότερο κατά το υπόλοιπο έτος. Αυτό υποδηλώνει ότι προκειμένου να διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα ανάπτυξης, οι ανάγκες της χώρας σε ξένο κεφάλαιο αυξάνουν αλματωδώς».

Ο φόβος για την υπερθέρμανση της τουρκικής είναι μεγάλος και παραπέμπει σε τραπεζική «φούσκα». Τα καταναλωτικά δάνεια τρέχουν με μέσο ετήσιο ρυθμό άνω του 60%. Και παρ’ όλο που η Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού για να τον αποθαρρύνει ή να τον μετριάσει οι καταναλωτές δεν πείθονται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση -την οποία ζήσαμε πρόσφατα στην Ελλάδα- θα υποχρεωθεί το τουρκικό τραπεζικό σύστημα για να υπερπηδήσει τα εμπόδια, να επιζητήσει εξωτερική βοήθεια.

Στην Τουρκία υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, που καθιστά πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αν σκάσει η «φούσκα». Το γεγονός ότι οι πολίτες μουσουλμάνοι παρακολουθούν από κοντά τις εξεγέρσεις των ομοθρήσκων τους στις αραβικές χώρες, τους δίνει παράδειγμα αντίδρασης αν ξαφνικά στερηθούν από τα αγαθά τα οποία μέσω τραπεζικού δανεισμού αποκτούν σήμερα.

Αρνητική παράμετρο αποτελούν επίσης τα γεγονότα στη Συρία. Αν διαταραχθούν οι μέχρι σήμερα καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, τότε το τουρκικό εμπόριο προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής θα υποστεί ανυπολόγιστο πλήγμα. Ήδη μετρά απώλειες με τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Κοντά σ’ αυτά, καλείται η Τουρκία, λόγω της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, να πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της ανάπτυξης, για την εισαγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων πετρελαίου σε περιόδους που η τιμή του αργού δεν κρίνεται διόλου συμφέρουσα. Αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρεί να διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, του οποίου το 30% της παραγωγής πετρελαίου προς την Τουρκία κατευθύνεται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, λόγω του εμπάργκο (στα χαρτιά) που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν.

Και τέλος, με ποσοστά ανεργίας της τάξης του 11,5% και ποσοστά ανεργίας για τους νέους άνω του 20%, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να εξασφαλίσει σε δεκάδες χιλιάδες νέους, που εντάσσονται κάθε χρόνο στο εργατικό δυναμικό, σημαντική και παραγωγική απασχόληση. Ως προς τον πληθωρισμό, να σημειώσουμε το ποσοστό του κατά το μήνα Μάιο (σε σύγκριση με τον Απρίλιο) να είναι 2,24%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008. Συνάμα, τα ποσοστά πληθωρισμού τον Μάιο, σε σχέση με αυτά του ίδιου μήνα του περασμένου έτους (κρίσιμος πληθωρισμός) ανέρχονταν στο 7,17%. Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τραπέζης για το τέλος του έτους είναι για πληθωρισμό της τάξης του 6,9%.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, με τις τιμές των τροφίμων και των αγαθών να πιάνουν ύψη ρεκόρ, ο δομικός και ο μη δομικός πληθωρισμός παραμένει πηγή ανησυχίας, ιδίως καθόσον πλήττει τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από εισαγόμενα αγαθά.

Ο Μακεδώνhttp://voria.gr

12 σχόλια:

  1. Διαβαζοντας το παρακατω δεν μπορω να μη αναλογιστω το ποσο δικαιο εχουν καποιοι που μας αποκαλουν απατεωνες και το ποσο αδικο εχουμε εμεις να διαμαρτυρομαστε για αυτον
    τον χαρακτηρισμο.Θεωρουμε τους Ευρωπαιους κουτοφραγκους που μας δινουν χρηματα και τον εαυτον μας εξυπνο που τους τα τρωμε.Προκειται για βαρεια ηθικη εξαθλιωση που φωτογραφιζει βαθεια παρακμη για τον τοπο αυτον που δεν ειμαι σιγουρος οτι εχει επιστροφη εκτος και αν πεσει ο βουρδουλας και πονεσει η πλατη,
    Ταυτοχρονα διαβαζοντας αυτα που μεταφερω παρα κατω δεν μπορω να μη συγκρινω το σημερα με το χθες.Οταν το 1936 ο πατερας μου σαν εργοδηγος
    δημοσιων εργων ανοιγε επανω στο κακοτραχαλο,αγριο,χιονισμενο και απειλητικο βουνο Μπελες (Κερκινη) τον δρομο της Ανω Βροντου.Τοτε που με ενα μετρο χιονι φυλαγανε τα βραδυα βαρδιες με πολεμικα οπλα για να μη τους φανε οι λυκοι που ουρλιαζαν τα αλογα.Τοτε που κανεις δεν διανοουνταν να κλεψει το δημοσιο χρημα γιατι ο Μανιαδακης θα τον εστελνε ισοβια στις φυλακες Επταπυργιου η αλλο κατεργο.Μηπως η ανοχη του 10% των΅Ελληνων εφτασε στα ορια της???
    Διαβαστε.

    "Πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης έχει στηθεί γύρω από τα χρυσοφόρα -για τους εργολάβους- σιδηροδρομικά τούνελ του όρους Οθρυς, ενώ συνωμοσία σιωπής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων και την ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ) καλύπτει ανατριχιαστικές καταγγελίες για κονδύλι τουλάχιστον 37 εκατ. ευρώ, που δόθηκε στην ανάδοχο πριν καν γίνουν τα έργα!
    Το μελετητικό γραφείο Μάλιου Α.Ε.-Intecsa-Inarsa S.Α., που για το συγκεκριμένο έργο συνέταξε την οριστική μελέτη σηράγγων, τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ έχει και την ευθύνη για ειδική τεχνική επιτόπου υποστήριξη, βάσει σύμβασης που υπέγραψε το 2005 με την ΕΡΓΟΣΕ, καταγγέλλει ότι από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα γίνονται σημεία και τέρατα.
    Εικονικές εργασίες
    Σε έγγραφό τους με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2011, τα μελετητικά γραφεία αποκαλύπτουν ότι…


    στον ανάδοχο του έργου -ΑΚΤΩΡ- καταβλήθηκαν 37 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν είχε κάνει, τις οποίες όμως οι αρμόδιοι της ΕΡΓΟΣΕ βεβαίωσαν και μέτρησαν! Η ΕΡΓΟΣΕ πλήρωσε για τις εικονικές εργασίες, καθώς το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων" κλπ

    Posted on Ιουλίου 11, 2011 by UDemand
    http://udemand.wordpress.com/2011/07/11/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%87%ce%b9%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/#more-8892

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαναδιάβασε την Ιστορία και να σαι σίγουρος ότι εκείνο το "κανείς" θα το διαγράψεις με την μία, και ασε τον ρετσινολαδά εκεί δίκαια τον έθεσε η Ιστορία στο χρονοντούλαπο της μαζί με όλα τα φαντάσματα και τους βρυκολάκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντικαθιστω το "κανεις" με τα "τοτε που οι περισσοτεροι Ελληνες-το 99%- δεν διανοουνταν..."
    Τωρα ομως το 99% εγινε 10%.
    Εκτος απο τον βουρδουλα-μια προταση
    ειναι απελπισιας-εχεις κατι συγκεκριμμενο να προτεινεις για γιατρια της ηθικης ελλαδικης εξαθλιωσης που ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ? Γιατι παντα ωφειλουμε να εχωμε προτασεις που δινουν λυση και ανακουφηση στα δεινα της Πατριδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα χώματα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και η Παιδεία δεν έχουν θέσει μέθοδοι άλλων πολιτισμών.

    Αν θέλεις την δική μου πρόταση είναι απλή

    Ελπίζω να είδες τους Νέους Φακέλους του Κου Παπαχελά χτές.Αν δεν το είδες αναζήτησε τους "Γιατρούς της Καρδιάς" και το "Πανεπιστήμιο των Ορέων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε πιο παλαιες εποχες οταν το μοναδικο περουσιακο στοιχειο ενος μικρου,αγονου και ξεχασμενου απο τους παντες νησιου στο Αιγαιο(και αλλου)ητανε ενα ξυλινο καικι που θα ταιζε τους ξεχασμενους απο τον Θεο κατοικους,τοτε αυτο το καικι,ιδιως σε ασχημο καιρο,δεν το οδηγουσε οποιοσδηποτε αλλα ο ιδιος ο Καπετανιος που μπορει να ητανε και σκληρος εκεινη την στιγμη με το πληρωμα προκειμενου να διασωθει αυτο το σωτηριο καικι που του το ΑΦΗΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ και ωφειλε να το "περασει" στα παιδια του.Τις στιγμες του κινδυνου ο Καπετανιος δεν ανοιγε το ταγαρι για να φαει αυτα που του εδωσε η γυναικα του αλλα κοιταζε να διασωσει το σκαφος με οιοδηποτε κοστος.Μετα που θα επεφτε η θαλασσα ειχε ολο τον καιρο
    και να φανε ολοι μαζι με το πληρωμα και μεταξυ στριμμενου τσιγαρου,ουζου και καλαμπουριων να φιλοσοφισουν επι...παντος επιστητου ακομα να μιλησουν και για την "δημοκρατια" (παραξενη λεξη που θελει κολτουρα,ηθος και κοινωνικη αντιληψη),μια λεξη που ακουγε απο 2-3 απατεωνες που τους εβλεπε στο ξεχασμενο του νησακι μια φορα καθε 3-4 χρονια σαν να κατεβηκαν απο UFO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάνε κάποια χρόνια πίσω και ψάξε λίγο τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή για να δείς τι σημαίνει δημοκρατία και πως βοηθά την κοινωνία να αναπτυχθεί

    Πάνε λίγο πίσω και δές πως ο ξεριζωμένος μικρασιατικος Ελληνισμός-φθηνη εργατική δύναμη στα χέρια των κατόχων της γής και όχι μόνο- στεριωσε προκοψε.Μήπως ξέρεις πόσοι μικρασιάτες χάθηκαν απο πείνα;
    Ουδείς.

    Μέσα απο συλλογικότητες γεννιέται η Ελπίδα , καλή η ατομική πρωτοβουλεία μας δεν αρκεί γιατί απλά είναι ατομική.Ετσι έρχεται η κοινωνική ανάπτυξη.

    Είμαστε άλλης σχολής, αντιπαραθέτω στα όσα γράφεις όχι τις ιδέες απλά, αλλά ένα όραμα ζωής πολλών Ελλήνων

    Η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν χρειάζεται κουλτούρα, ήθος, κοινωνική αντίληψη είναι στο αίμα μας στο dna μας είναι παντού γύρω μας ,στην Ιστορία του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι "Γιατροι Καρδιας" ειναι ενα συναρπαστικο & μελλοντικο οραμα που εισχωρει στην σημερινη μας ζωη(?)
    και ειναι παρα πολυ τελειο για να ειναι...αληθινο και χωρις "κατι τι"
    και οπως βλεπεις μας οδηγησαν να φυσαμε και το γιαουρτι και να φτυνωμε στον κορφο μας μη ξυπνησωμε ενα πρωι και μαθωμε αλλα.Γιατι παρα πολλα ονειρα της νιοτης μας πατσαβουριαστηκαν και μας αφησαν πληγες επι πληγων.
    Οσον αφορα το "πανεπιστημιο των Ορεων" πολυ φοβαμαι οτι μυριζει εναλλακτικη ενεργεια (μασες),εναλλακτικο τουρισμο (μπισνες ποταμισιες,θαλασσιες και ορεινες).Θυμιζει,λεω.Μη το δεσωμε και κομπο.
    Τωρα οσον αφορα οτι η "Δημοκρατια" ειναι στο "DNA μας",μπορει να ειναι στο 10% αλλα οσο και αν...εψαξα δεν το βρηκα στο υπολοιπο DNA του 90%.Αντι αυτου βρηκα τον ΔΙΑΥΛΟ-"δημοκρατια" για απατες,πλουτισμο,μαγκια και αλητεια,αμορφωσια και ετσιθελισμο αγραμματων (φοιτητες),και και και...Μη το ψαχνεις και μη γενικευεις τα εσωψυχα σου, που τα ασπαζομαι σε αυτο το θεμα.ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΙΣΑΙ και η κοινωνια που ερχεται οχι μονο δεν ευνοει αυτα που λες αλλα 180 μοιρες αναποδα θα παρουν ολα.Θα γινουν και αγαλματα στις πλατειες που θα πρεπει να προσκυνανε στο μελλον=ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟΥ θα ειναι το ιδανικο για τα δισεγγονα μας διαφορετικα δεν θα εχει ουτε...φαι.
    Αστα λοιπον αυτα περι δημοκρατιας και καταλαβε τι θα πει γραμμες στην πλατη των αλητων απο μαστιγιο με καρφια και οπου παει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπως λέγω πάντα με εκπαιδευσαν "τιτάνες της ζωής", δεν μεταφέρω λοιπόν κανένα εσώψυχο, οραματα Ελληνων είναι που περνούν απο γενιά σε γενιά.

    "Τιτάνες" που δεν ήξεραν την ρήση του Γιατρού "Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν" αλλά έλεγαν πώς δεν σηκώσαμε το κεφάλι στο ξάγναντο για να σκύψουμε τους ώμους.Δεν ανήκαν οι πιότεροι στον ιδεολογικό μου χώρο, όμως ήξερα καλά το παιχνίδι της επιβίωσης. Βλέπεις η φύση διδάσκει πως μόνο όταν είσαι πολυσυλλεκτικός επιβιώνεις και επιζείς.

    Απλά ίσως μπόλιασα τα οράματα αυτά με κάτι λίγο με την δική μου μικρή ατομική προσπάθεια.

    Δεν ασχολήθηκα ποτέ με ποσοστά και αριθμούς, ξέρω οτι την Ιστορία της Φυλής μας πάντα ολίγοι την έγραψαν , κιας δοξάστηκαν άλλοι στις πλάτες τους.

    Ούτε με νοιάζει η δικαίωση.

    Δεν ξέρω τι κρύβουν πίσω οι δύο αυτές δράσεις.Ξέρω πως η Συλλογικότητα δεν ελέγχεται εύκολα και ας ξεκινά ελεγχόμενη, η Ιστορία μας το έχει αποδείξει και καταδείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε διαβαζω με πολυ προσοχη αγαπητε μου.Τωρα θα στο αλλαξω λιγο ομως και θα σου πω "Δεν εισαι μονος σου"
    και ας μου πεις..."μα,μου εγραψες οτι ειμαι μονος μου".Συνηθως γραφω λιγο σκληρα αλλα παντα γραφω ο,τι μου βγαινει και οπως μου βγαινει,σχεδον...αυτοματα και μονο οταν το αισθανομαι.
    Καλη συνεχεια γιατι εδω παλιωσαμε.Θα τα πουμε και σε αλλες αναρτησεις και σε προτρεπω οσον αφορα εμενα να μη καταπινεις τιποτα και να μου απαντας οπως αισθανεσαι και αν κρινεις οτι πρεπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γενικά είναι θέμα χρόνου η διάλυσή της. Εμείς πρέπει να προσέξουμε το κύκνιο άσμα της ώστε να μην μας επηρεάσει καθόλου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάτι σχετικό με την τουρκική οικονομία και το άρθρο, είχα δεί σε πρόσφατο τεύχος της "Οικονομικής Επιθεώρησης". Αναρωτιόταν και για τα χαμηλά επιτόκια των τουρκικών τραπεζών, πόσο θα πάνε ακόμα...
    Αν τα πόδια που λέει είναι ξύλινα, έχει καλώς. Μην είναι και γυάλινα...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ισως το γνωριζετε αλλα οποιος θελει μπορει να βρει λεπτομερεστατα στοιχεια για την οικονομια και της Τουρκιας στο επισημο και συνεχως ανανεουμενο σαιτ του ΔΝΤ.Για την Τουρκια στην διευθυνση
    http://www.imf.org/external/country/TUR/index.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.