16/7/11

Χάγη: «Ναι» σε παρέμβαση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ενέκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα της Ελλάδας για παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας για το θέμα των αποζημιώσεων του Διστόμου.
Με το αίτημα αυτό, το οποίο κατατέθηκε στις 13 Ιανουαρίου, η Ελλάδα ζητούσε από το Δικαστήριο να συμμετάσχει στη διαδικασία με σκοπό να εκθέσει στο Δικαστήριο τις θέσεις της για το ζήτημα της ετεροδικίας κράτους κατά το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να δικαιωθούν τα θύματα της υπόθεσης του Διστόμου.

«Το Δικαστήριο δίνει την έγκριση στην Ελλάδα να παρέμβει» ως τρίτο μέρος στην υπόθεση, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα μπορεί κατά συνέπεια «να ενημερώσει το δικαστήριο για τη φύση των δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων της (...) τα οποία θα μπορούσε να θίξει η απόφαση του Δικαστηρίου».
Η Γερμανία είχε προσφύγει στο Δικαστήριο το Δεκέμβριο του 2008 ζητώντας να αναγνωριστεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, εξετάζοντας υποθέσεις που αφορούν ναζιστικά εγκλήματα παραβιάζουν το προνόμιο της ετεροδικίας του γερμανικού δημοσίου. Αμφισβητεί κυρίως μια απόφαση ιταλικού δικαστηρίου το οποίο έδωσε εντολή να κατασχεθούν δύο ιδιοκτησίες του γερμανικού κράτους στην Ιταλία κατόπιν αιτήματος των συγγενών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 217 άνθρωποι.
Η Ελλάδα είχε ζητήσει τον Ιανουάριο να παρέμβει στην υπόθεση και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει λόγο για τον «ιδιαίτερο συμβολισμό» της περίπτωσης του Διστόμου. Η ελληνική παρέμβαση θα πρέπει να γίνει γραπτώς στο Δικαστήριο πριν από τις 5 Αυγούστου.
Το Βερολίνο αρνείται να αποζημιώσει του απογόνους των θυμάτων του Διστόμου υποστηρίζοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί με μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας το 1960.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. «Το Βερολίνο αρνείται να αποζημιώσει του απογόνους των θυμάτων του Διστόμου υποστηρίζοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί με μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας το 1960

    Υπάρχει τρόπος να μάθουμε εμείς οι απλοί πολίτες, σε ποιά ακριβώς συμφωνία αναφέρονται οι Γερμανοί, πότε ακριβώς έγινε, τι ακριβώς έλεγε, και ποιοί ακριβώς την υπέγραψαν;

    Γιατί τόση μυστικοπάθεια;

    Μήπως ο scal ή οποιοσδήποτε άλλος φίλος, μπορεί να ρίξει λίγο αντικειμενικό φώς σ' αυτή την ιστορία;

    κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 1960!? Ποιος ήταν πρωθυπουργός στην Ελλάδα!!!???, και το άλλο τοτε δεν υπήρχε ενιαία Γερμανία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε μια "επιλεκτικη" λοιπον χρεωκοπια, εναντι των γερμανικων τραπεζων-ασφ.ταμειων αποζημιουται η Ελλας κατα ενα κλασμα των πολεμικων αποζημιωσεων(περι τα 12 δις ευρω)...
    Εκτος κιαν αναλαβει η μπουντεσμπανκ τις συνολικες απωλειες της Ε.Κ.Τ. σε περιπτωση ολικης χρεωκοπιας της Ελλαδος (~360 δις ευρω)...συνυπολογιζομενου των μεταναστευτικων εμβασματων απο το '55...των επενδυσεων στις ΔΕΚΟ κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.