11/7/11

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση επισκέπτεται την Άγκυρα

Les Échos
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε θα επισκεφθεί την Δευτέρα για τρεις ημέρες την Τουρκία για να συζητήσει τρόπους για τον τερματισμό του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί σε «μέτρα για την αύξηση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και για την προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας», μετά την επανεκλογή στην εξουσία του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος τον Ιούνιο στη Τουρκία, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, ανέφερε μια ανακοίνωση του υπουργείου. 
Η Άγκυρα θα ζητήσει πάλι την απελευθέρωση του καθεστώτος των βίζα για τους Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ, πρόσθεσε το υπουργείο. 

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι θα θάψει το σχέδιο συμφωνίας με την της ΕΕ για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών που διέρχονται από την Τουρκία στην Ευρώπη και που συνελήφθησαν στην Ευρώπη, εάν οι Ευρωπαίοι δεν ξεκινήσουν συζητήσεις για την άρση των θεωρήσεων των βίζα για τους Τούρκους υπηκόους. 
Από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το 2005, μόνο 13 από τα 35 θεματικά κεφάλαια έχουν ξεκινήσει, και ένα μόνο έχει κλείσει.
 Δεν άνοιξε κανένα κεφάλαιο εδώ και ένα χρόνο. 
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της αντίθεσης της Γαλλίας και της Γερμανίας στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας, αλλά και του πολιτικού αδιέξοδου για το διαιρεμένο νησί της Κύπρου, η Άγκυρα συνεχίζοντας να αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Δημοκρατία  της Κύπρος, παρόλο ότι είναι μέλος της ΕΕ .
 
Τέλος, ο αργός ρυθμός επικύρωσης  ορισμένων μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία καθυστερούν την διαδικασία ένταξης.
Les Échos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.