1/7/11

Προς υπερθέρμανση η τουρκική οικονομία

Οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας- οι ταχύτεροι στον κόσμο- δημιουργούν κλίμα νευρικότητας, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας στη χώρα. Η στατιστική υπηρεσία TurkStat, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 11% το α΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ξεπερνώντας αυτό της Κίνας και της Ινδίας, ενώ οι προβλέψεις ανέφεραν αύξηση κατά 9,6%. Το δ΄ τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 9,2%.

Επιτόκια
«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι η τουρκική οικονομία υπερθερμαίνεται, και ως εκ τούτου αναμένεται το γ΄ τρίμηνο η πρώτη αύξηση επιτοκίων», σχολίασε ο Αντερς Σβένσεν, της Nordea. H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δέχεται πιέσεις να αναλάβει δράση με σκοπό την αποθέρμανση της οικονομίας, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι θα υπερθερμανθεί, εξαιτίας των πειραματισμών στην πολιτική που ασκεί η τράπεζα, με σκοπό να εμποδίσει την αύξηση των πιστώσεων.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Στα πρακτικά της συνόδου της 23ης Ιουνίου, που δημοσιοποίησε χθες, είναι εμφανές ότι τα μέλη της επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής πιστεύουν πως η οικονομία δεν υπερθερμαίνεται.
Ομως, αναλυτές επισημαίνουν ότι η ταυτόχρονη ανακοίνωση των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο το Μάιο δείχνει ότι δεν υπάρχει ισορροπία στους ρυθμούς ανάπτυξης. Το έλλειμμα ανήλθε στο ρεκόρ των 10,1 δισ. δολ., καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 43%, έναντι αύξησης 11,7% των εξαγωγών.Βασιλική Σακκάτου

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνθηκε τον Μάιο στα $ 10,1 δις.
Balkans.com
Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας υπερδιπλασιάστηκε τον Μάιο, συγκριτικά με πέρυσι, οδηγώντας σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που ήταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Η στατιστική υπηρεσία της Άγκυρας δήλωσε στην ιστοσελίδα της σήμερα, πως το έλλειμμα του μηνός αυτού ήταν 10,1 δις. δολάρια, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, σε σύγκριση με τα 4,9 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ο αριθμός αυτός υπερέβη τις μέσες εκτιμήσεις των 9,4 δισ. δολαρίων, που προέβλεψαν 12 αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

2 σχόλια:

  1. Βάλτε τους φίλους γείτονες τώρα στην Ε.Ε. και κυρίως στο € να δεις που έχει να πάει το έλλειμμα την άλλη μέρα. Ακόμα και με ευνοϊκή ισοτιμία η Τουρκία εντός ενός χρόνου θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα (άσε που θα ξεκινήσουν οι δικοί μας ψαράδες να κουβαλάν πίσω τους λαθρομετανάστες για "δουλεία")

    Αλλά τα κοράκια το ξέρουν και τους βολεύει να γράφει ο λογαριασμός (ΑΕΠ) Τουρκία και να ρουφάνε αυτοί τα υπερκέρδη με τις εγκατεστημένες εκεί εταιρείες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΟ θα ήταν να εξηγούμαι καμμιά φορά, ότι αυτή η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ της οικονομικής ευμάρειας της ΕΝ ΠΕΝΙΑ, στην ουσία, ΔΙΑΤΕΛΟΥΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ οφείλετε σε στατιστικές και σε χαρτιά ανούσια....ΌΤΑΝ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, οι άνθρωποι στην ΤΟΥΡΚΙΑ έχουν μέσο μισθό 350 ευρώ....ΝΑ ΧΑΡΩ ΕΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.