16/7/11

Σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Αραβικού κόσμου: Βελτίωση πέρα από την αναγνώριση

Οι νεαροί πρόσφυγες αλβανικής καταγωγής από το Κοσσυφοπέδιο παίζουν ποδόσφαιρο σε καταυλισμό προσφύγων ο οποίος δημιουργήθηκε και συντηρείται από το στρατό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Κούκες στις 10 Μαΐου 1999. [Reuters] 
Από τη δήλωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, η εξωτερική πολιτική του προς τον αραβικό κόσμο καθοδηγείται από την προσπάθεια να κερδιθεί η διπλωματική αναγνώριση, η οποία έχει παράγει ανάμεικτα αποτελέσματα.


Μέχρι σήμερα, μόνο δέκα χώρες του Αραβικού Συνδέσμου έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Δώδεκα χώρες δεν το έχουν αναγνωρίσει.

Εκτός από την απόκτηση διπλωματικής αναγνώρισης, το Κοσσυφοπέδιο έχει επίσης αναζητήσει τομείς διμερούς συνεργασίας στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία. Η επίσκεψη τον περασμένο μήνα του υπουργού Εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι στη Μέση Ανατολή και ένα προγραμματισμένο ταξίδι από τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι είναι ενδεικτικά της έμφασης που δίνει το Κοσσυφοπέδιο στην απόκτηση της στήριξης των Αράβων και στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι αμφισβητούν εάν η θέληση του Κοσσυφοπεδίου να κερδίσει αναγνώριση θα παράγει απτά αποτελέσματα.

"Οι πρόσφατες επισκέψεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Αφρική, δεν παρουσιάζουν καμία μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική του Κοσσυφοπεδίου προς αυτές τις περιοχές και τα αποτελέσματά τους δεν θα τα δούμε σύντομα", είπε ο Φράσερ Χαξίου, ερευνητής εξωτερικής πολιτικής στο Ίδρυμα Κοσσυφοπεδίου για την Καλή Διακυβέρνηση και τη Δημόσια Πολιτική (KIGAPP).

Η εξωτερική πολιτική του Κοσσυφοπεδίου προς την περιοχή φαίνεται να βασίζεται στην υπογράμμιση του ισλαμικού χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου - μια πολιτική που ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν έχει βάθος και προνοητικότητα.

"Είναι αφελές να λέμε ότι χρειαζόμαστε την αναγνώριση από τον αραβικό κόσμο επειδή στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει μουσουλμανική πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις που αυτό το μέρος του κόσμου έχει με τους 'εχθρούς του Κοσσυφοπεδίου'", λέει ο αναλυτής και δημοσιογράφος Ντούκε Ουκάϊ.

Παρόλα αυτά, το Κοσσυφοπέδιο έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο να ενταχθεί στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (OIC), για τον οποίο έχει λάβει υποστήριξη από τη "δυνατή" Σαουδική Αραβία.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Όλσι Γιαζέξι, ο οποίος έχει μελετήσει τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με τον ισλαμικό κόσμο, πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να ενταχθεί στον OIC και να ωφεληθεί από την τρέχουσα ηγεσία της φιλικής Τουρκίας.

"Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει και μπορεί να ενταχθεί στο OIC, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η Τουρκία διαχειρίζεται τον OIC. Η ιδιότητα μέλους στον OIC είναι δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς μεγαλύτερο μέρος από το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι", είπε ο Γιαζέξι στους SETimes, προσθέτοντας ότι η ιδιότητα μέλους θα βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο να γίνει ευδιόρατο στις διεθνείς αρένες.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι και αναρωτιόνται εάν η καλλιέργεια στενότερων δεσμών με τον αραβικό κόσμο βλάψει την πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς τα δυτικά θεσμικά όργανα, καθιστώντας το ακόμα πιο δύσκολο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

"Το να βρίσκεσαι με χώρες που έχουν δογματικά και δικτατορικά καθεστώτα δεν είναι καλό σημάδι για τη Δύση", υποστηρίζει ο Ουκάϊ, προσθέτοντας ότι αφού το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίστηκε από ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και το ΗΒ, η μη-αναγνώριση από τον αραβικό κόσμο δεν θα πρέπει να το ανησυχεί.

Παρόλα αυτά, όποια και εάν είναι τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει το Κοσσυφοπέδιο από τον OIC, ο Χαξίου επισημαίνει πρακτικούς περιορισμούς: "Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να ενταχθεί στον OIC επειδή δεν είναι μέλος των ΗΕ που είναι προϋπόθεση η οποία ορίζεται από τον καταστατικό χάρτη του OIC".

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της Σύνοδου Κορυφής του OIC τον περασμένο μήνα στην Αστάνα στο Καζακστάν, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεξέτ Πακόλι εκπροσώπησε το Κοσσυφοπέδιο, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενέκρινε ψήφισμα το οποίο "ζητά από τα κράτη μέλη του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης να εξετάσουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου βάσει των ελεύθερων και κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, καθώς επίσης και της εθνικής πρακτικής τους".

Ο Λουμνίε Ριφάϊ, υπότροφος Ισλαμικών Σπουδών, λέει στους SETimes ότι το νέο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τον OIC αποτελεί δραματική αλλαγή στην πολιτική, καθώς για πρώτη φορά εγκρίθηκε ένα ομόφωνο ψήφισμα καλώντας τα μέλη να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.

"Το ψήφισμα παρουσιάζει μία αλλαγή στην πολιτική προς το Κοσσυφοπέδιο, και αυτό μπορεί να γίνεται εξαιτίας των πολιτικών αλλαγών στον αραβικό κόσμο, αλλά καλεί για αναγνώριση. Το πιο σημαντικό είναι ότι Σερβία δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή ως παρατηρητής υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι του Κοσσυφοπεδίου ανήκουν στα σύνορά της", είπε ο Ριφάϊ στους SETimes.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Οι Southeast European Times χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, κοινή στρατιωτική διοίκηση, υπεύθυνη για επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε 52 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.