18/7/11

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΟΥΡΔΩΝ, «ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΙΝΕ» Βρήκαν τον εσωτερικό εχθρό

Κλίμα έντασης και πόλωσης μεταξύ Κούρδων και Τούρκων έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Τουρκία, με αφορμή το θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτών την περασμένη Πέμπτη σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ στο Ντιγιάρμπακιρ. Η Ουάσιγκτον, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει ότι τάσσεται εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά υπέρ της διατήρησης της κουρδικής ταυτότητας στην Τουρκία.
Πιτσιρικαρία -κυρίως- σε διαδήλωση στην Πόλη κατά του ΡΚΚ, που το θεωρούν υπεύθυνο για το θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτών. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί να έφταιγε η τουρκική αεροπορία,  με λάθος στο βομβαρδισμό...  (REUTERS)

Πιτσιρικαρία -κυρίως- σε διαδήλωση στην Πόλη κατά του ΡΚΚ, που το θεωρούν υπεύθυνο για το θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτών. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί να έφταιγε η τουρκική αεροπορία, με λάθος στο βομβαρδισμό... (REUTERS) Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ. Στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη και σε πολλές άλλες πόλεις δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν εναντίον του ΡΚΚ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Μερσίνα, υπήρξε ένταση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων κατοίκων.

Η ένταση έχει φτάσει σε σημείο που εκφράζεται ακόμη και σε συναυλίες. Κατά τη διάρκεια συναυλίας τζαζ την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, γνωστή τραγουδίστρια γιουχαΐστηκε όταν επιχείρησε να τραγουδήσει ένα κουρδικό τραγούδι. Μετά τις αντιδράσεις ομάδας θεατών, η τραγουδίστρια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σκηνή.

Συνεχίζεται όμως και ο απόηχος της επίθεσης του ΡΚΚ την περασμένη Πέμπτη. Το τουρκικό γενικό επιτελείο έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση. Κι αυτό, με δεδομένες τις καταγγελίες περί ολιγωρίας της στρατιωτικής ηγεσίας, ειδικά στην περίπτωση της επίθεσης αυτής. Αλλες καταγγελίες υποστηρίζουν ότι οι 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν ύστερα από κατά λάθος βομβαρδισμό από αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Στη διαμόρφωση του κλίματος αυτού, εκτός από το θάνατο των στρατιωτών, συνέβαλε και το γεγονός ότι την περασμένη Πέμπτη, την ίδια μέρα με τις συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, το φιλοκουρδικό Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας εξέδωσε ανακοίνωσε περί «δημοκρατικής αυτονομίας». Στο Κογκρέσο παίρνουν μέρος εκπρόσωποι Κούρδων, μεταξύ των οποίων είναι και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι «ο κουρδικός λαός δεν επιθυμεί να εξακολουθεί να ζει ως λαός δίχως καθεστώς» και ανακοινώθηκε «η ισχύς και η βούληση για αυτοδιοίκηση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η δημοκρατική αυτονομία δεν είναι ίδρυση ενός νέου κράτους, αλλά ένα σύστημα αυτοδιοίκησης ενός λαού, στην περιοχή όπου βρίσκεται».

Το Κουρδικό ήταν μεταξύ των αντικειμένων της ατζέντας που είχε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά τις επαφές της στις 15 και 16 Ιουλίου στην Τουρκία. Σε δηλώσεις που έκανε, υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτες η βία και η τρομοκρατία σε δημοκρατικές κοινωνίες. Οι Κούρδοι της Τουρκίας μπορούν να αισθάνονται ότι είναι μέρος της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να θέλουν και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Η διαχωριστική γραμμή πρέπει να χαραχθεί στο σημείο της βίας και της τρομοκρατίας». *
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=294139

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.