12/7/11

Τα πετρέλαια του Αιγαίου θέλουν οι ΗΠΑ

Σε κατάσταση αναβρασμού (έως και πανικού) βρίσκονται οι περισσότεροι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εν όψει της διήμερης επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στη χώρα μας, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα 17 και 18 Ιουλίου. Ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις επί των εθνικών θεμάτων είναι διάχυτος και ενισχύεται από τη μέχρι τώρα πολιτική και συμπεριφορά τόσο του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου όσο και των δύο υπουργών Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα και Στ. Λαμπρινίδη.

Η προετοιμασία μιας τέτοιας κρίσιμης επίσκεψης γίνεται, άλλωστε, σε «κλειστό κύκλο» κατά την πάγια τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση, παραμερίζοντας τους αρμόδιους διπλωματικούς παράγοντες, ώστε να είναι ευκολότερες οι «μυστικές» συμφωνίες.

Οσον αφορά την κ. Κλίντον, η οποία, προτού φτάσει στην Αθήνα θα επισκεφθεί την Αγκυρα, που έχει επιδείξει απέναντι στις ΗΠΑ μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα και αποτελεσματικότητα, αυτή φέρεται να κομίζει μια δήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ομπάμα που πριν από μερικές εβδομάδες είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους να βρουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Αυτή είναι όμως μόνο η επιφανειακή πλευρά του θέματος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται για να καταστήσει σαφή -στις συζητήσεις που θα γίνουν πίσω από τις κάμερες και δίχως τα αναγκαία για τους φωτογράφους χαμόγελα- τα ανταλλάγματα που πρέπει να προσφέρει η χώρα μας. Και φαίνεται ότι ο «φόρος» για την υποστήριξη αυτή θα είναι βαρύς.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την ώρα που ο πλούτος της Ελλάδας έχει αρχίσει να «ξεπουλιέται», η αμερικανική πλευρά αξιώνει μεταξύ των άλλων να έχει αυτή τον πρώτο και κατά συνέπεια προνομιακό λόγο στα θέματα εκμετάλλευσης των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, που αργά αλλά σταθερά μπαίνουν στην ατζέντα του ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίες η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα κοιτάσματα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου, και την έναρξη των ερευνών, και η υποχωρητική στάση που τηρεί η κυβέρνηση Παπανδρέου για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ώστε να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε μια ιδιότυπη «μοιρασιά» που φαίνεται μάλιστα να προωθείται μεταξύ των ξένων, με «λάφυρο» την Ελλάδα, οι Αμερικανοί, αν εξασφαλίσουν αυτά που θέλουν, εμφανίζονται πρόθυμοι να συμφωνήσουν στη συνέχεια στην εκχώρηση των φιλέτων από άλλους τομείς, όπως η ενέργεια και οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, στους Γερμανούς.

Οι αμερικανικές πιέσεις προς την Ελλάδα διευκολύνονται, άλλωστε, όχι μόνο από τη δεινή οικονομική θέση που έχει φέρει τη χώρα η κυβέρνηση, αλλά και από το γεγονός ότι είναι ανοιχτά και όλα τα εθνικά θέματα, με τάσεις διαρκούς υποχώρησης. Αυτό ισχύει για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό καθώς και το Σκοπιανό.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

10 σχόλια:

  1. ο Εβραίος ΓΑΠ μας προδώσε και συνεχίζει να επιτελεί το καταστροφικό του έργο. ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΤΩΡΑ, ΧΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

    Ο ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΚΑΤΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για αλλη μια φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τελευταία πράξη στη μεθοδευμένη εκποίηση του συνόλου του Εθνικού πλούτου.
    Εποχή Μαυροκορδάτων, Όθωνα και Βαυαρών.
    Κρίμα που τα καταλαβαίνουμε όλα και μαθαίνονται στην εποχή της πληροφορίας. Θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι αν είχαν καταφέρει να μας κοιμίσουν ολοκληρωτικά...
    ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΟΥΝΤΖΟ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΟΣ ΜΑΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε ο Δρουτσας ούτε ο Λαμπρινίδης διευθύνουν το ΥΠΕΞ.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών το διευθύνει μέσω των διαφόρων "πουλέν" του ο Γιωργάκης Παπανδρέου, αμερικανός υπήκοος και εθνοτικά αμερικανός, υπάλληλος των ΗΠΑ στην Ελλάδα και broker των αλλοδαπών συμφερόντων μαζί με τον Άλεξ Ρόντος end company!

    Ο Γιωργάκης ούτε Έλληνας αισθάνεται, ούτε Έλληνας εξωτερικού της διασποράς τυγχάνει, όπως π.χ. ο Ελληνοαμερικανός αλλά Έλληνας στην ψυχή και στο πνεύμα Στηβ Λάλας!

    Για το λόγο αυτόν γίνονται εκ μέρους του, "οι υποχωρήσεις", οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά πράξεις ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποσο γνωριζω την προσκαλει ο Λαμπρινιδης για να μην φανει οτι παει Αγκυρα κιεμας μας γραφει...
    Κρατανε και τα προσχηματα...
    Η Χιλαρυ θελει να τονισει την σχεση των ΗΠΑ-Τουρκιας-Ινδιας...
    Σημειολογια της διπλωματιας...
    Εμας μας παιζει η Αμερικη με τις εταιρειες αξιολογησης Moodys,Fitz κ.ο.κ.Δεν παμε στην Λιβυη;
    ειμαστε υπο χρεωκοπια... παμε στην Λιβυη;
    Eιμαστε ενταξει...
    Tριχες δηλαδη...
    Ο καθεις παιζει τον ρολο που επιλεγει...στο θεατρο της παγκοσμιας σκηνης...οπως και της ζωης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό το all inclusive.
    Οπως λέμε, "όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα..."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι ακριβώς.

    Το "all inclusive" είναι όρος τουριστικός, που ξεπερνά το "full board", διότι παρέχει ακόμη παγωτά, γλυκά, ποτά, δεν ξέρω ακριβώς σε τι ποσότητες. Είναι σχετικά καινούρια προσφορά των μεγάλων ξενοδοχείων, η οποία καταστρέφει τα μικρά και τις συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες κλπ).

    Το έγραψα ειρωνικά, διότι τους τα παρέχουν όλα, όπως στους "all inclusive" τουρίστες. Μιλάμε για φοβερό ραγιαδισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού είμαστε που είμαστε προτεκτοράτο τους, ας συμφωνήσουμε με τους φίλους μας τους αμερικάνους να εκμεταλευτούν αυτοί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ελλάδος με αντάλλαγμα να ξεπληρώσουν αυτοί εξ ολοκλήρου το χρέος μας (350 δις), να μας παρέχουν δωρεάν τις εγχώριες ανάγκες μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να αναγνωρίσουν την Α.Ο.Ζ μας, να μας παρέχουν δωρεάν 1 δις στρατιωτικό εξοπλισμό ετησίως (όπως στο Ισραήλ) και να μας υποστηρίζουν πάντα στα εθνικά μας θέματα (όπως το Ισραήλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.