11/7/11

Ντρέπομαι κάποιες φορές που είμαι Έλληνας

Κυριακή βράδυ, 22/05/2011, στην ΝΕΤ, δεν θυμάμαι ποια εκπομπή, όμως αναφέρεται στην μαρτυρική Θεσσαλία, αυτή που ανέδειξε τους Μυρμιδόνες και τον Αχιλλέα, την πολεμικότερη φυλή που εξέθρεψε ήρωες, αλλά και τους Κενταύρους τους σοφότερους της αρχαιότητας. Μεταξύ μας, ένας Κένταυρος, ο Φόλος, ξέπεσε στα δικά μας τα μέρη της Ηλείας εξ ου και το δρυοδάσος της Φολόης (να το επισκεφτείτε, είναι πανέμορφο ακόμα και με τα σκουπίδια).

Θεσσαλία 1881 έως και το Κιλελέρ: Οι τσιφλικάδες παίρνουν σπίτια, βιάζουν, κάνουν χρήση της πρώτης νύχτας (επινόηση αγγλική πριν από 7-8 αιώνες). Οι κολίγοι είναι αναλώσιμοι και η επίσημη πολιτεία υποχωρεί μπροστά στις πιέσεις αυτών που έχουν χρήματα. Οι Τούρκοι φερόντουσαν καλύτερα, δεν πετούσαν έξω από το σπίτι τους τους φτωχούς, δεν βίαζαν για πλάκα. Είναι λόγια ανθρώπων που τα άκουσαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους.
Μικρασιατική εκστρατεία: όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ρωτάει τον έπαρχο της Σμύρνης αν υπάρχει σχέδιο άμυνας και τι θα απογίνουν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας σε περίπτωση κατάρρευσης του μετώπου, θα λάβει της εξής απάντηση: σχέδιο άμυνας δεν υπάρχει, και όσον αφορά αυτούς, καλύτερα να τους σφάξουν οι Τούρκοι παρά να έρθουν στην Ελλάδα.
Κύπρος 1974: ο Ιωαννίδης και η παρέα του παραδίδουν την Κύπρο στους Τούρκους.
Τα μισά νοράτλας θα χτυπηθουν από φίλια πυρά και Έλληνες καταδρομείς θα σκοτωθούν λόγω κακής συνεννόησης. Το πολυτεχνείο δεν έφερε την δημοκρατία, έφερε τον Ιωαννίδη. Όταν οι πολιτικοί κάθε χρόνο ξεσπαθώνουν δημοκρατικά και αποθεώνουν το πολυτεχνείο, απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο, κάνουν αυτό που ξερόυν να κάνουν καλά: να κοροϊδεύουν.
Έγγραφο της δεκαετίας του 1860, αν θυμάμαι καλά, αποκαλύπτει ονόματα βουλευτών σε μια λίστα. Λίστα που ετοίμαζε η κυβέρνηση για να στηρίξει τους εξαθλιωμένους. Φυσικά η πρωτοβουλία τερματίστηκε.
Οι πολιτικοί επί σχεδόν 2 αιώνες κλέβουν και βιάζουν το κράτος. Ο καθένας φτιάχνει την δική του ομάδα, την δική του συντεχνία και αυτή στηρίζει με μέτρα και επιδόματα. Έχουν γεμίσει την Ελλάδα με φατρίες, με κλειστές ομάδες. Από δω οι ταξιτζήδες, από εκεί οι φορτηγατζήδες, πιο πέρα οι φαρμακοποιοί και στην άλλη μεριά οι δικηγόροι. Οι γεωπόνοι χωράνε πουθενά; Επιχείρησαν να μου κάνουν ένα συμπεθεριό με δικηγορίνα, απίστευτο. Προσπάθησαν να με εντάξουν σε συντεχνία, μάλλον με φοβούνται και προσπάθησαν να με εξουδετερώσουν. Τους είπα, η επόμενη νύφη να είναι εκτός συντεχνίας.
Ντρέπομαι, και είναι πολλές οι στιγμές. Ντρέπομαι με αυτά που έκαναν Έλληνες στους Έλληνες, ντρέπομαι και γεμίζω οργή όταν βλέπω τα δάση γεμάτα σκουπίδια, όταν αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά και – υποτίθεται – ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, κινούνται υπογείως καλά κρυμμένοι πίσω από τα προσωπικά δεδομένα και ζητούν αυξήσεις που φθάνουν τις 250.000 έκαστος, όταν αντιλαμβάνομαι ότι ένα τεράστιο κύκλωμα τοκογλυφίας έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα, όταν ξεπούλιουνται άνθρωποι και εξαθλιώνονται οικογένειες προκριμένου να μεταναστεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και να κάνουν αιμοκάθαρση ή θεραπεία για τον καρκίνο, όταν ένας γέροντας στέκεται στην ουρά και στο κρύο ή την ζεστή από τις 05.00 το πρωί, όταν απεσταλμένοι κουκουλοφόροι του κράτους καίνε, σπάνε ή σκοτώνουν μαυρίζοντας την αγανάκτηση και την διαδήλωση, όταν κάποιοι Έλληνες καίνε την ελληνική σημαία, όταν οι ομόλογοι ακαδημαϊκοί άλλων χωρών δεν λαμβάνουν καθόλου μισθό και οι δικοί μας ακαδημαϊκοί παίρνουν, όταν η διοίκηση της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε μέλος την Έλενα Τσαουσέσκου αλλά δεν έγινε ο Καβάφης (ούτε αντεπιστέλλον), όταν ο πρόεδρος της χώρας παίρνει 30.000 τον μήνα (όχι καθαρά) και δεν έχει το θάρρος, δεν καταδέχεται να κόψει κάτι.
Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης και δεν διαβιβάζει στη Βουλή τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. 850 συνταξιούχοι βουλευτές εγείρουν αξιώσεις καταβολής αναδρομικών, ανάλογων με αυτών που έλαβαν και οι δικαστικοί», τα αναδρομικά αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για τον καθένα από τους πρώην βουλευτές. Ανάμεσα τους και κάποιος που κόπτεται για το μέλλον της χώρας. Εγώ πώς να τον πιστέψω;
Όμως υπάρχουν και εκείνα τα γεγονότα που μετριάζουν και συχνά απαλύνουν το αίσθημα της ντροπής, υπάρχουν εκείνες οι μορφές που εμπνέουν.
Αλέξανδρος Παπαναστασίου: ένας γίγαντας της Δημοκρατίας.
Μαύρος καβαλάρης ή αλλιώς ο στρατηγός Πλαστήρας: διέσωσε ότι μπορούσε από την μικρασιατική καταστροφή, οι άντρες τον εμπιστεύονταν, είχε υιοθετήσει μικρά ορφανά παιδιά και πέθανε φτωχός υπηρετώντας τις αξίες του.
1940: τα παιδιά έφευγαν για το μέτωπο χορεύοντας και τραγουδώντας. Που αλλού στον πλανήτη έχει γίνει αυτό; Μια διευκρίνηση, όχι όλα τα παιδιά, όχι των πλουσίων και των βουλευτών. Τα παιδιά των καθημερινών φτωχών ανθρώπων, του μεροκάματου και της γειτονιάς, αυτών που τα βράδια, τότε που δεν υπήρχε ρεύμα, άναβαν μια μεγάλη φωτιά και μαζευόταν ολόκληρη η γειτονιά και ακούγονταν ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες αλλά και γέλια μέχρι αργά, αλλά και καυγάδες για τα όμορφα ματιά μιας κοπέλας.
Εκεί όμως που η συγκίνηση και η υπερηφάνεια χτυπάει κόκκινο είναι στα οχυρά Μεταξά. Επιλέξτε το Ρούπελ. Όσο κρατούσε το αλβανικό μέτωπο πολλά παιδιά το έσκαγαν από τα οχυρά για να πάνε στην Αλβανία να πολεμήσουν. ΤΟ ΕΣΚΑΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ. Που αλλού στον κόσμο έχει γίνει αυτό; Και τους έφερναν πίσω, και ήρθε και η δική τους η σειρά. Και έκαναν μια χούφτα άνθρωποι τον Γερμανό υποστράτηγο, και αφού ο Έλληνας επικεφαλής αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις εντολές (τα οχυρά δεν παρθήκαν, παραδοθήκαν με εντολή της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης), να σχηματίσει τιμητικό άγημα και να αποδώσει τιμές. Βγήκαν καμιά 200-250 στρατιώτες ανά δυο κρατώντας έναν τραυματία, και ρώτησε ο Γερμανός υποστράτηγος τον Έλληνα επικεφαλής, που είναι οι υπόλοιποι; Και απάντησε ο Έλληνας επικεφαλής του Ρούπελ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ.
Οι σύζυγοι που δεν εγκατέλειψαν τους συζυγούς όταν ο ένας από τους δυο προσβλήθηκε από την νόσο του Χάνσεν και ακολούθησε στην Σπιναλόγκα (Κυριακή, 22/05/2011, ΝΕΤ)
Στο Αιγαίο: ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που φέρεται να είπε φύγετε γιατί θα σας βυθίσω.
Ο Σταύρος Καλλέργης και ο Μαρτίνος Αντύπας αλλά και ο Μακρυγιάννης όταν είπε γι αυτά τα μάρμαρα πολεμήσαμε.
Αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, χαίρομαι για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ που εμμέσως πλην σαφώς λέει στον Παγγακο ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν σαν αποστολή την φύλαξη των συνόρων και την εδαφική ακαιρεότητα της χώρας.
Εκείνο όμως που με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα είναι κάποιοι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 20 έως και 90. Είτε προσωπικά είτε τηλεφωνικά ακούω από 20σάρηδες έως και 90άρηδες να μιλούν με πάθος για δημοκρατία και αξιοκρατία, για μια καλύτερη Ελλάδα, για την Ελλάδα της Θράκης και του Αιγαίου, για τον ελληνικό πολιτισμό που πρέπει να ξανατεθεί επικεφαλής του παγκοσμίου άρματος.
Γιατί αυτό είμαστε οι Έλληνες, γεννημένοι να κάνουμε πολιτισμό.

Με εκτίμηση

Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Πτυχιούχος Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας ΠΠ
tsapif@otenet.gr

7 σχόλια:

  1. Ειναι τρομακτικα αληθινα αυτα που εγραψες.Σε αυτο που αισθανεσαι αν σου ελεγα οτι ενα 10% το ασπαζεται θα επρεπε να εισαι ευχαριστημενος.Ειναι μεγαλος αριθμος και μη ανησυχεις.Το 10% ειναι ενας καταλυτικος αριθμος και πολλαπλασιαστης δυναμης.Μη ανησυχεις.Φτανει το 10% για αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Γεννημένοι να κάνουμε πολιτισμό"
    προφανώς για τους άλλους...αλλά και γεννημένοι να κάνουμε ΧΑΟΣ-ΑΛΛΑΛΟΥΜ !!!
    Καλή η γραφή σου, αλλά που να βρούμε ανθρώπους να τα εφαρμόσουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ολο σεβασμο στην αναλυση και σημερα στο ιδιο μπαϊρακι παιζουμε...
    Πως θα φαει ο εις τον ετερον...
    Ναι...ειμαστε για πολιτισμο...
    αλλα και για σφαγες ειμαστε...
    Και οταν αρχιζει ο αλληλοσπαραγμος ,καλο ειναι να βρουμε καποιον αλλον να κατασπαραξουμε...
    Αγριμια...τι τα γυρευεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσοι το χάλκεον χέρι
    βαρύ του φόβου αισθάνονται,
    ζυγόν δουλείας ας έχουσι,
    Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία"
    Α. Κάλβος.

    Αρετή και τόλμη, έχουν μόνο όσοι δεν ξεπούλησαν τις συνειδήσεις τους για το βόλεμα και το φαί. Αυτοί που είχαν το θάρρος να αντισταθούν, πληρώνοντας το τίμημα όποιο και αν ηταν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΑΜΕ ΨΗΛΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΜΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΛΝΗΤΗ.

    ΦΑΝΗΣ . ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακομα ενα "μπραβο" Ελινα απο εμενα.
    Μαθαινεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εγώ ντράπηκα που είμαι Έλληνας ακούγοντας σήμερα έναν Γερμανό οικονομικό αναλυτή στις ειδήσεις του SKAI που απαντώντας σε ερώτηση περί ομοιοτήτων μεταξύ της κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία, είπε: "Δεν υπάρχει καμμία σύγκριση της Ελλάδας με την Ιταλία. Η Ιταλία έχει σύγχρονη βιομηχανία, πολύ οργανωμένο τουρισμό και ΔΟΜΗΜΕΝΟ κράτος, άρα θα ξεπεράσει το πρόβλημα..." κλπ κλπ. Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που είπε ο αναλυτής αλλά τα περί ουδεμίας σύγκρισης με την Ιταλία, με πείραηε. Πολύ. Είναι άσχημο να είσαι τόσο ξευτιλισμένος στην συνείδηση των Ευρωπαίων και όχι μόνο!
    Όσον αφορά τον πολιτισμό Fanis, τι εννοείς; Να βγάζουμε υπουργούς και πρωθυπουργούς σαν τον Πάγκαλο τον Σημίτη και τον χαζοχαρούμενο; Ή να βγάζουμε τα "παντρεμένοι κι οι δυο γύρνα σε παρακαλώ" και τα "τσικουλάτο τσικιντάν";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.