5/7/11

SOS από Έλληνες καθηγητές: «Είμαστε υπό ευρωπαϊκή ομηρία»

Ράνια Καρατζαφέρη-http://www.newsbomb.gr
Οι δηλώσεις Γιούνκερ περί περιορισμού της εθνικής μας κυριαρχίας, σόκαραν περισσότερο επειδή ακούστηκαν από τα χείλη του Προέδρου του Eurogroup και όχι τόσο ως προς την ουσία τους. Όπως τονίζουν μιλώντας στο newsbomb.gr διακεκριμένοι καθηγητές, δεν μιλάμε για κάτι που ακούστηκε πρώτη φορά, αφού σε ανύποπτο χρόνο είχε ειπωθεί και από ελληνικά χείλη. Και όπως όλα δείχνουν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε με την άνεση και την ασφάλεια που του παρέχουν οι συνθήκες και οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.


«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνθηκών που έχουμε υπογράψει και των δεσμεύσεων που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας και τις έχουμε δεχθεί σε σχέση με την άσκηση πολιτικών. Με τις μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται πια στην Ελλάδα, περιορίζεται και η κυριαρχία», μας είπε ο κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι σου απαγορεύουν να κάνεις εξωτερική πολιτική όπως τη θέλεις, αλλά στην πραγματικότητα έχεις περιορισμούς σε όλες τις εκφάνσεις της κρατικής σου οντότητας. Είμαστε υπό ευρωπαϊκή ομηρία και πολύ πιο ευάλωτοι στις πιέσεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Μνημονίου και των υποχρεώσεων που πλέον έχουμε απέναντι στους τρίτους».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλουρίδη: «Το βασικό που φαίνεται είναι ότι το κράτος και η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτή, θα πρέπει, πριν ασκήσει πολιτική, να υπολογίζει το τι θα πουν οι δανειστές της, μήπως ενοχληθούν. Υπολογίζει δηλαδή τις θέσεις και τις αντιλήψεις των τρίτων. Δεν ασκεί ανεξάρτητη πολιτική. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα παραδώσουμε τα νησιά μας στους Τούρκους, αλλά γενικώς δεν μπορείς να υπερασπίσεις τα συμφέροντά σου σε βάρος των συμφερόντων των δανειστών σου, διότι θα μπορούσαν να σου πουν πως δεν σου δίνουν την επόμενη δόση. Η κυβέρνηση ασφαλώς και το έβλεπε πως θα συμβεί και αυτό. Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου σε ανύποπτο χρόνο, πριν από περίπου 7 μήνες αν θυμάμαι καλά, είχε σε δηλώσεις του προβλέψει πως θα χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

Μιλώντας στο newsbomb.gr και η κυρία Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Πανεπιστημίου Πειραιά επεσήμανε: «Αυτά έχουν προειπωθεί από ελληνικά χείλη πολύ πριν φτάσουμε στο επίπεδο να τα πει ένας ξένος. Με τον τρόπο που έχουν ειπωθεί οι απόψεις των Ελλήνων κυβερνώντων, έχει βγει αυτό το συμπέρασμα, ότι πλέον η Ελλάδα περνάει σε ένα επόμενο στάδιο που μειώνεται η εθνική της κυριαρχία σε πάρα πολλούς χώρους. Είτε πρόκειται για το ελληνικό δημόσιο, είτε για τον γεωγραφικό μας χώρο, είτε για την πώληση του τόπου μας. Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση εξωτερικής πολιτικής, έχει βγει αυτό προς τα έξω. Το αισθανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια σταδιακή μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι λοιπόν, κάτι που δεν το ξέραμε».

Και συμπληρώνει: «Το θέμα είναι πως αντιδρούμε σε όλα αυτά. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παίρνει την έγκριση των δανειστών της. Θα πρέπει να παίρνουμε άδειες για να κάνουμε τα επόμενα βήματα, ή τουλάχιστον αυτό έχει αφήσει να εννοηθεί η ίδια η κυβέρνηση. Εμείς αντιδρούμε σε όλα αυτά τα σχέδια, αλλά δυστυχώς ο ελληνικός λαός δεν ερωτάται για τίποτα από όλα αυτά. Γι΄ αυτό και αναβαθμίζεται υπέρμετρα ο θυμός που υπάρχει».

Κ. Ζουράρις: Η Ελλάδα είναι αποικιοκρατούμενη περιοχή
Πώς σχολιάζετε την τελευταία δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ;
«Η δήλωσή του είναι απολύτως σωστή. Ο άνθρωπος αυτός είναι πάντα πολύ προσεκτικός και έχει εξαιρετικές ικανότητες. Εάν δεν ήταν εκπρόσωπος του τίποτα, δηλαδή του Λουξεμβούργου, μιας χρηματαποθήκης κλεπταποδόχων και ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας ή της Γερμανίας, θα ήταν μεγάλη προσωπικότητα.

Πρώτη διαπίστωση είναι ότι τα είπε απολύτως σωστά. Οι όροι του Μνημονίου όπως και του Μεσοπρόθεσμου είναι όροι αποικιακής ουσιαστικά συμβάσεως. Επομένως η χώρα, εδώ και ενάμιση χρόνο υπάγεται πλέον σε καθεστώς αποικιοκρατουμένης περιοχής.

Βεβαίως έχει περισταλεί η εθνική κυριαρχία σε πάρα πολλά πράγματα. Δεν έχει θιγεί ακόμη εν τοις πράγμασι η εθνική κυριαρχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά βεβαίως και εκεί, η πίεση των δανειστών θα είναι τέτοια ώστε, η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση από αυτές του δικομματικού συστήματος, θα έχει την φυσική τάση για την ενδοτικότητα που είχε και πριν, αλλά αυξημένη.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διατελεί υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, εν ονόματι των αισχροκερδών και των τοκογλύφων. Και τώρα πρέπει να αγωνιστεί για να την επανακατακτήσει».

Πρακτικά, τι σημαίνει περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας;
«Όταν στο πρώτο Μνημόνιο υπάρχει η ρήτρα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ψάξει να βρει άλλες πηγές χρηματοδοτήσεως, απαγορεύεται δηλαδή να πάει προς την Κίνα, ή τη Ρωσία κλπ, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στο άρμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Για να σας το πω απλά: Εάν θελήσω να πάρω ένα δάνειο και πάω σε μια τράπεζα που οι όροι δεν με συμφέρουν, έχω το δικαίωμα να πάω και σε άλλες. Αυτό δεν το έχει η Ελλάδα. Από αυτό και μόνο φαίνεται ο περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας, ο οποίος είναι ακόμη πιο στυγνός και μάλιστα κατά παράβαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στη ρήτρα που απαγορεύει στην Ελλάδα να επικαλεστεί την εθνική κυριαρχία σε θέματα εμπραγμάτου δικαίου.

Ένα άλλο παράδειγμα: Την ιδιοκτησία του δημοσίου η κυβέρνηση δεν μπορεί να την υποθηκεύσει κατά το δοκούν και όπως θέλει. Προηγείται η Τρόικα. Στα νησιά μας, τις βραχονησίδες, τα λιμάνια μας, προηγείται η Τρόικα.

Άλλο παράδειγμα είναι το εξής: Υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα την οποία επέβαλαν οι Γερμανοί που απαγορεύει τον συμψηφισμό των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις καταβολής αποζημιώσεων που έχει η Γερμανία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που ξεπερνά συνολικά τα 250 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα;
«Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση εξαρτήσεως, θα σου πουν, μη μιλάς και μη φωνάζεις πολύ για την ΑΟΖ, μη μιλάς για το Σκοπιανό, για τους Τσάμηδες και την Αλβανία, μη φωνάζεις για την Κύπρο. Από εκεί και πέρα, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε…».

3 σχόλια:

  1. -1-
    Το λίκνο της δημοκρατίας κλονίζει την Ευρώπη
    του Mark Mazower
    Δημοσιεύθηκε: 11:22 - 05/07/11
    Παρέμβαση στις εξελίξεις στην Ελλάδα κάνει με άρθρο του στους "New York Times" ο Mark A. Mazower. Ο γνωστός Βρετανός ιστορικός και φιλόσοφος, με ειδίκευση στην ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ιστορίας του Columbia University.

    "Την περασμένη Πέμπτη, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα, καθώς το κοινοβούλιό της ψήφιζε ένα καθοριστικό πακέτο μέτρων λιτότητας, που θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις σε όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αναμφίβολα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το πολύ μικρό κομμάτι των Βαλκανίων συγκέντρωσε τόσο μεγάλη προσοχή. Συνήθως, αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως τη γενέτειρα του Περικλή και του Πλάτωνα, μια χώρα που η σπουδαιότητά της περιορίζεται στα χρόνια της αρχαιότητας.

    Αλλά, στην πραγματικότητα, αυτή δεν είναι η πρώτη φόρα που για να καταλάβουμε το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να καταγράψουμε προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

    Στη δεκαετία του 1820, η επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέστησε την Ελλάδα ένα από τα πρώτα σύμβολα της απελευθέρωσης από τα δεσμά της απολυταρχίας. Για τους Φιλέλληνες, δεν υπήρχε υψηλότερος στόχος από την αναγέννηση της Ελλάδας. "Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου", γράφει στο ποίημά του "Ελλάς" ο Σέλεϊ, "έλαμψε η λαμπρότητα της ελευθερίας". H νίκη της ελληνικής επανάστασης θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο απέναντι στους Τούρκους αλλά και απέναντι σε όλους τους δυνάστες που κρατούσαν τους Ευρωπαίους υποδουλωμένους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί ξεκίνησαν να πολεμήσουν με τη γαλανόλευκη σημαία για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μία δεκαετία η χώρα κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία της.

    Κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, το μίγμα συνταγματικής δημοκρατίας και εθνικού πατριωτισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καταλήγοντας στην κατάρρευση της Οθωμανικής, Ρωσικής και Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αντικατάστασή τους από τα έθνη-κράτη.

    Η Ελλάδα ήταν αυτή που χάραξε την πορεία της Ευρώπης και μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά αυτήν τη φορά έφερε στο προσκήνιο τη σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας. Σε έναν κόσμο από κράτη-έθνη, οι εθνικές μειονότητες, όπως οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην Ελλάδα και οι ορθόδοξοι χριστιανοί στη Μικρά Ασία, έφτιαξαν τη συνταγή της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Στις αρχές του 1920, οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή πληθυσμών, διώχνοντας περίπου 2 εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους για χάρη της εθνικής ομοιογένειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -2-
    Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη μετακίνηση μεταναστών που είχε οργανωθεί από κράτη ως τότε και αποτέλεσε το παράδειγμα που ακολούθησαν οι Ναζί και άλλοι σε μετακινήσεις λαών στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

    Από αυτήν την άποψη, είναι μάλλον ειρωνικό το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης ενάντια στους Ναζί. Τον χειμώνα του 1940 - '41, ήταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να αντισταθεί με επιτυχία στις χώρες του Άξονα, γελοιοποιώντας τον Μουσολίνι στα ελληνοαλβανικά σύνορα και προκαλώντας τους πανηγυρισμούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Και ήταν πολλοί αυτοί που πανηγύρισαν λίγους μήνες αργότερα, όταν ένας νεαρός ακροαριστερός αγωνιστής, ονόματι Μανώλης Γλέζος, σκαρφάλωσε ένα βράδυ μαζί με έναν φίλο του στην Ακρόπολη και κατέβασε μια σημαία με τη σβάστικα που είχαν αναρτήσει οι Γερμανοί. (Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα ο κ. Γλέζος θα δεχόταν δακρυγόνα και χημικά από την ελληνική αστυνομία, σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας). Αλλά τελικά η Ελλάδα παραδόθηκε στη γερμανική κατοχή. Η κυριαρχία των Ναζί έφερε την πολιτική αποσύνθεση, την πείνα και μετά την απελευθέρωση τον όλεθρο του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στις κομμουνιστικές και στις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.

    Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της Ιστορίας, στο μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον εμφύλιο ως παράδειγμα στο περίφημο Δόγμα Τρούμαν και στη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τον κομμουνισμό και να ξαναχτίσει την Ευρώπη. Ξαφνικά η Ελλάδα αποτέλεσε το κέντρο μιας υπερατλαντικής σταυροφορίας για μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη διχοτομημένη, που ως μόνη διέξοδο από την ένδεια των αρχών του 1940 έβλεπε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

    Την ώρα που τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, Αμερικανοί σύμβουλοι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα για να κατευθύνουν την ελληνική κυβέρνηση και ναπάλμ κατέκαιαν τα ελληνικά βουνά, οδηγώντας τους κομμουνιστές στην εγκατάλειψη της χώρας.

    Η πολιτική και ευρωπαϊκή ενοποίηση της Ευρώπης είχε στόχο να βάλει ένα τέλος στις αδυναμίες και τις εξαρτήσεις της διαιρεμένης ηπείρου, και η Ελλάδα αποτέλεσε και πάλι το έμβλημα της νέας ιστορικής φάσης. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο τη συμμετοχή στην Ε.Ε, αλλά (μαζί με τις δημοκρατικές μεταβάσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία) έδωσε και το έναυσμα για το κύμα δημοκρατικοποίησης στις δεκαετίες του '80 και του '90, πρώτα στη Λατινική Αμερική και στη νοτιοανατολική Ασία και μετά στην ανατολική Ευρώπη. Και έδωσε στην Ε.Ε μια δυναμική επέκτασης και τη φιλοδοξία να μεταλλαχθεί από μια μικρή συμμαχία εύπορων ευρωπαϊκών κρατών σε μια φωνή για μια νέα δημοκρατική ήπειρο στην ολότητά της, από τον Νότο μέχρι την Ανατολή.

    Και σήμερα, μετά το ξεθώριασμα της ευφορίας της δεκαετίας του '90 και την εξάπλωση ανάμεσα στους Ευρωπαίους ενός πνεύματος μαρασμού, είναι πάλι οι Έλληνες που καλούνται να αμφισβητήσουν τους μανδαρίνους της Ε.Ε. και να εγείρουν το ερώτημα για το μέλλον της ηπείρου. Υποτίθεται ότι η Ε.Ε. είχε στόχο να στηρίξει μια διασπασμένη Ευρώπη, να ισχυροποιήσει τη δημοκρατική δυναμική της και να μετατρέψει την ήπειρο σε μία δύναμη ικανή να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

    Είναι ίσως ταιριαστό σε ένα από τα γηραιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη-κράτη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του νέου μετώπου, αμφισβητώντας όλα αυτά τα επιτεύγματα. Γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για ένα νέο μέλλον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω φυλάξει το πρωτότυπο. Είναι ωραίο κείμενο και στα Αγγλικά.
    Η Ευρώπη άραγε, τα ακούει αυτά ή δεν βλέπει μπροστά της άλλο παρά τα σπρέντς των Οίκων Αξιολόγησης;
    Μέχρι να της βγάλουν και αυτηνής τα μάτια βαθειά βαθειά, όπως τα έβγαλαν σε εμάς.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.