22/10/11

Καβγάς Έρογλου – Ούρμπαντσικ για το 2004

Σε καβγά του νυν Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο το  2009 Φρανκ Ούρμπαντσικ για τα λεφτά που ξόδεψαν οι Αμερικανοί στο δημοψήφισμα  του 2004, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαβαντίς που δημοσιεύει  αυτούσιο το σημείωμα του τότε Πρέσβη με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2009 από την  ιστοσελίδα του Wikileaks.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση Ερογλου-Ούρμπαντσικ έγινε αμέσως  μετά την εκλογή του στη θέση του ”πρωθυπουργού” τον Απρίλιο του 2009. Ο κ.  Ερογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι, ξοδεύοντας 30 εκατομμύρια δολάρια, έγιναν αιτία  να πολωθεί το κλίμα στην τ/κ κοινότητα κατά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων το  2004 και έδωσε το μήνυμα ”Μην ανακατεύεστε παρακαλώ”, όπως σημειώνεται.

Η απάντηση του Αμερικανού Πρέσβη, προστίθεται, ήταν σκληρή: ”Εάν έχετε στα χέρια σας πληροφορίες ή έγγραφα για αυτό το θέμα, φέρτε τα και θα το παρακολουθώ αυτοπροσώπως. Εμείς κάνουμε τα πάντα με διαφανή τρόπο”. Απέναντι στη στάση αυτή του κ. Ερογλου, ο κ. Ούρμπαντσικ είπε επίσης ότι προτρέπει όπως το κύριο θέμα της ατζέντας της νέας ”κυβέρνησης” να είναι η επανένωση και η κοινή συμβίωση των δύο κοινοτήτων.

Στο σημείωμά του προφανώς προς το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Αμερικανός Πρέσβης σημειώνει ότι ο κ. Ερογλου, που έκανε εκστρατεία υπέρ του “Οχι” το 2004, θα έκανε τα πάντα για να νικήσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις ”προεδρικές εκλογές” που θα γίνονταν ένα χρόνο μετά. Στη συνάντηση εκείνη ο κ. Ερογλου είχε υποστηρίξει ότι ήταν και αυτός υπέρ της λύσης και θα στήριζε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις συνομιλίες, αλλά, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, αυτό έγινε καθ’ υπόδειξη της Αγκυρας.
http://www.onlycy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.