16/10/11

Εβγαλαν 5,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό ενώ δήλωναν κάτω από 20.000 ευρώ

Την προσεχή εβδομάδα η λίστα με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
Λάμπρος Σταυρόπουλος
Την προσεχή εβδομάδα θα δώσει τελικώς η κυβέρνηση στην δημοσιότητα τη λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα το πράξει ακόμη και αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτό ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε 15.000 πρόσωπα, φυσικά και νομικά, συγκεντρώνουν οφειλές 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. οφείλουν επιχειρήσεις και τα 5 δισ. φυσικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τις επιχειρήσεις – οφειλέτες δόθηκε στη δημοσιότητα πριν ένα μήνα. Αναφερθείς στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, είπε ότι το 2009 ήταν ύψους 5,4 δισ. ευρώ και αφορούσαν 180.000 συναλλασσόμενους. Οι 8.767 περιπτώσεις (πρόκειται για συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ) αντιστοιχούν στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ σε 3.718 από αυτές το δηλωμένο εισόδημα των συναλλασσόμενων εμφανίζεται να είναι μικρότερο των 20.000, ποσοστό δηλαδή 42% και από αυτούς οι 542 εμφανίζουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, οι 1.143 κάτω από 10.000 ευρώ και οι 2.033 κάτω από 20.000 ευρώ.
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας, με αντικείμενο την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες κατά τα πρότυπα των συμφωνιών που έχουν συναφθεί ανάμεσα στην Ελβετία και άλλες χώρες.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφερθείς στο δυσμενές φορολογικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας, είπε ότι «είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι υπάρχουν τα μόνιμα και συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πρώτη προτεραιότητα να αλλάξει το τοπίο μέσω του εθνικού φορολογικού συστήματος ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όπως είπε μάλιστα «όταν παρουσιάζουμε τη στρατηγική κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας δεν μας πιστεύει κανείς. Κανείς από τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό δεν μας πιστεύει ούτε ως προς την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ούτε ως προς την συμπεριφορά της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους εφοπλιστές
Μάλιστα αναφερθείς στις βολές του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει φορολογικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, είπε ότι «τους εφοπλιστές τους έχουμε καλέσει σε διάλογο και θα επιβληθούν μέτρα και αν θέλουν να αλλάξουν τη σημαία στα πλοία τους, να την αλλάξουν, τώρα θα μετρηθεί ο πατριωτισμός».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχετε καταλάβει που πάτε; Έχετε σώας τας φρένας;», ενώ έκανε λόγο για «σύνδρομο δυισμού: δεν αντέχει άλλο η κοινωνία καθώς η φοροδοτική ικανότητά της έχει εξαντληθεί και εσείς παίρνετε συνεχώς νέα μέτρα».
Επίσης, έκανε λόγο «κομπίνα» με τον διπλασιασμό της έκτακτης εισφοράς μέσα σε πέντε μήνες «ενώ την ίδια στιγμή μένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες». Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι μεγάλο το βάρος από την διπλή ταμειακή επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι, αλλά τόνισε ότι υπάρχει πίεση από τους δανειστές μας οι οποίοι δεν μας εμπιστεύονται και κάθε φορά που ακούν την απειλή για κατάληψη και ανομία αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και μας αναγκάζουν να πάρουμε κι άλλα μέτρα.

«Να μην έχουμε ανώμαλες καταστάσεις»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές καλώντας την κυβέρνηση: «Δώστε ένα ομαλό τέλος, για να μην έχουμε ανώμαλες καταστάσεις». Όπως είπε εξάλλου «η κυβέρνηση δειλή προσμένει ένα θαύμα, υποταγμένη στις υποταγές της τρόικας και χωρίς να έχει το σθένος να διεκδικήσει το δημόσιο συμφέρον». «Ή θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία με ομαλό τρόπο να αποφασίσει ο λαός το μέλλον του και να χει ο ίδιος την ευθύνη ή το τέλος σας και της κοινωνίας δεν θα είναι καλό», σημείωσε.
Αλλά και ο κ. Κουβέλης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με το «ποιοι ήλεγχαν και ποιοι υπέθαλπταν ή έκαναν ότι δεν έβλεπαν» όσον αφορά την μη είσπραξη των οφειλών προς το δημόσιο και ρώτησε εάν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής ηλεκτρονικού πόθεν έσχες επισημαίνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν δείχνει καμία ανοχή στη φοροδιαφυγή». Ωστόσο, όπως είπε, δεν γίνεται διαχρονικά ένα φορολογικό σύστημα να είναι προσανατολισμένο μονόπλευρα στην φορολόγηση των πολιτών.
ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. Επροκειτο για μια απο τις καλες διαχειριστικες πραξεις της κυβερνησης.Αγορασε στην "μαυρη" την δισκετα με τα ονοματα των κλεπτων-λαμογιων της Ελλαδας για 3-4 εκατομμυρια ευρω και με τον εξαναγκασμο των λαμογιων σε "διαφανεια"(οσο γινεται να υπαρξει τετοια στο μαυρο χρημα που κερδισαν καποιοι απο τα θυματα τους)θα κερδισει το κρατος περι τα 80 εκατ.ευρω.Αυτες οι συναλλαγες θα επρεπε σε ενα κρατος να ειναι αδιανοητες και τα λαμογια να χανουν τα κλεμμενα τους και εξαχθεντα αλλαχου ,υπερ του Δημοσιου και οχι να γινεται εκβιασμος-συναλλαγη ,οπως εγινε με τον αλλο κλεφτη στην Proton bank,και να τελειωνει το κρατος με αυτους μια και καλη ,υπενθιμιζοντας και στους αλλους τι τους περιμενει.Στην Κινα εκτελουνται αυτοι χωρις πολλα-πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α.-
    «Ο υπουργός Οικονομικών … είπε ότι «είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι υπάρχουν τα μόνιμα και συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πρώτη προτεραιότητα να αλλάξει το τοπίο μέσω του εθνικού φορολογικού συστήματος ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.»

    Η πεποίθηση ; Από πότε τα γεγονότα έγιναν «πεποίθηση» ; Κρίμα, υποτίθεται ξέρει καλύτερα Ελληνικά από τον άλλον, τον ακατονόμαστο. Και αυτή η πρώτη προτεραιότητα πια, δύο χρόνια κόβει βόλτες και ακόμα να πιάσει λιμάνι. Εδώ η Proton, εκεί η Proton, που νά’ ναι η Proton ; Ή το Μέγαρο ; Ή το σαλέ στον Γράμμο ; Το τζακούζι της Βουλής, η γιόγκα, το πιλάτες. Οι ΜΚΟ της mammy ; Η βίλα του brother ; Μαζί τα φάγαμε ; Τότε οι δικές μας οι κοιλιές που είναι ; Αόρατες είναι ;

    Ας μην μιλήσουμε και για τους ΑΛΛΟΥΣ. Αδυναμίες, σε μανικετόκουμπα, τζακούζι στις ταράτσες, κομπολόγια, γραβάτες, ταξίδια με λιμουζίνες στα εξωτερικά, αλλά και στο Μέγαρο, στις μίζες, στην μίζενς, στα ομόλογα, στα κουκουλώματα, στους συνωστισμούς. Είπαμε, το νόμιμο είναι και ηθικό. Στην ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ αόρατη ΗΘΙΚΗ. Ας μην μιλήσουμε για το τι είναι και που είναι το παράνομο, γιατί θα αρχίσουν να χλιμιντρίζουν τα άλογα.

    «... όταν παρουσιάζουμε τη στρατηγική κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας δεν μας πιστεύει κανείς. Κανείς από τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό δεν μας πιστεύει ούτε ως προς την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ούτε ως προς την συμπεριφορά της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Και γιατί να «μας» πιστέψει ο κανείς ; Και ποιος είναι ο κανείς ; Καλά μας το είπε ο Θέμης Ανδρεάδης : «Το σκυλάκι το κανίς, ποιος το έκλεψε, κανείς, το ρολόι, την γραβάτα, και της Άγκυρας την γάτα !» Ειδικά της ΑΓΚΥΡΑΣ την γάτα... Μια χαρά δούλεψε ο εθνομηδενισμός, η ΗΘΙΚΗ καταστροφή αυτής της κοινωνίας. Η ΛΗΘΗ.

    Από την μία, ο κανείς είναι π.χ. ο Γερμανός ; Αυτός που ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ τις αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο, την καταστροφή της Ελλάδας, ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ πριν. Αυτός είναι ο κανείς που «δεν μας πιστεύει» ; Και δεν έχουμε βάλει ακόμα την γάτα μας να κλάψει ; Ντροπή μας !

    Από την άλλη, ΒΕΒΑΙΑ, αυτή η αρρώστια, αυτής της κοινωνίας, με τα τόσα ΔΙΣ σε λογαριασμούς «δύσμοιρων» νεοΕλλήνων, αυτών που δηλώνουν όσα-όσα, αυτοί οι καημένοι με τις Πόρσε, οι μπουζουκοτζιπάκηδες που πρέπει ΠΡΩΤΟΙ να τιμήσουν τις φυλακές και τα κιτάπια των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ προδοτών. Δεν υπάρχουν πια άλλοθι. Η ατομική ευθύνη είναι πλέον ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ. Μια κοινωνία άρρωστη, κατακερμαστισμένη. Και τι κάνουμε τώρα ;

    Μια πρόταση : Όποιος έχει στον περίγυρό του τέτοια δείγματα «πατριωτισμού», αυτούς που δεν μας ενοχλούσε ίσως τόσο πολύ η συμπεριφορά τους τα περασμένα χρόνια της «ευμάρειας», των Αγώνων, των χειροκροτημάτων και του άφρονος γλεντιού, ΑΠΛΆ ΤΟΥΣ ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ, τους απομονώνουμε κοινωνικά, δεν τους τιμούμε με την παρέα μας, και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ της αντικοινωνικής και προβληματικής συμπεριφοράς τους.

    Έρχονται στιγμές, ήρθαν οι στιγμές, που πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ την αντικατάσταση των ΝΑΡΚΙΣΣΩΝ με πραγματικούς ΩΡΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β.-
    «Ο κ. Τσίπρας .......... είπε εξάλλου «η κυβέρνηση δειλή προσμένει ένα θαύμα, υποταγμένη στις υποταγές της τρόικας και χωρίς να έχει το σθένος να διεκδικήσει το δημόσιο συμφέρον».
    ...............
    Αλλά και ο κ. Κουβέλης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ....»

    Τι μιλάνε και αυτοί. Οι αιώνια αθώοι, κατατρεγμένοι, προστατευμένοι από τα ποσοστά τους από την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης. Από την στιγμή που πρόδωσαν το Έθνος, δεν δικαιούνται να μιλούν, κρίμα, πραγματικά κρίμα, αν είχε ο Σαμαράς τον λόγο του Τσίπρα, αν ο Τσίπρας, και ο Σαμαράς, είχαν το Έθνος κορώνα στο κεφάλι τους, δεν χάϊδευαν οι αριστεροί φανερά και οι δεξιοί στα μουλωχτά (εκτός φωτεινών εξαιρέσεων και στιγμών κρίσεως ειλικρίνειας : «ευχαριστούμε τους λαθρο-μετανάστες που μας προτιμούν») τ’ αυτιά των λαθρομεταναστών και τις τσέπες των λαθροδιακινητών και λαθρεμπόρων, αν... αν... «αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν καροτσάκι».

    Τι σημαίνει άραγε «Διεκδικώ το δημόσιο συμφέρον» ; Αποκαλώ το τραβεστί υποκρατίδιο των Σκοπίων «Μακεδονία» ; Μπορεί να μας το απαντήσει η αριστερά αυτό ;

    Τι σημαίνει «Ασκώ κριτική» ; Παλεύω να φουσκώσω τα ανύπαρκτα ποσοστά μου ; Αντιπρόταση έχω ; Και που ήμουν πριν, μάζευα ραδίκια ; Στην αριστερά δεν ήμουν, στην Βουλή δεν ήμουν, Υπουργείο δεν είχα αναλάβει ΚΑΠΟΤΕ ;

    Τόση αθωότητα δεν ξέρω αν αντέχεται. Και ΤΟΣΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ. Αλλά τι να κάνουμε, υποχρεούμαστε να την αντέξουμε, ΕΜΕΙΣ, τα κορόϊδα αυτής της κοινωνίας, οι γραφικοί, οι ονειροπαρμένοι, εμείς οι χαζούληδες που δεν έχουμε ιδέα περί των τραπεζικών λογαριασμών της Ελβετίας, και ούτε θα θέλαμε να έχουμε, ΑΛΛΑ που μας καίει ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    Τι να κάνουμε, άλλοι αγαπούν τις Ελληνικές ακτές, και άλλοι τις υπεράκτιες εταιρείες. Άλλοι θέλουν και παλεύουν να έχουν ΤΙΜΗ, και άλλοι καρτελάκι με «τιμή».

    Μας είπε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης («Εισαγωγή στον Χώρο του Αιγαίου») :

    «Η σκέψη των Ιώνων, η πρώτη λυρική φωνή στην ποίηση, η υπακοή του μαρμάρου στο ανθρώπινο χάδι, το τρίγωνο των βουνών κατεβασμένο στο αρχιτεκτόνημα, ο Σωκράτης, ο Ιησούς, όλα ή σχεδόν όλα γύρω από το σχολείο αυτής της θάλασσας. Τι συμβαίνει λοιπόν ; Αν σκεφτόμαστε όπως οι εκατομμυριούχοι, το φαινόμενο είναι αμελητέο και ο κόσμος ασφαλώς πολύ μεγάλος για να τα συζητάμε αυτά. Όμως η σελήνη των ηλεκτρονικών εγκεφάλων φοβούμαι ότι θα εξακολουθεί να είναι, είτε το θέλουμε είτε όχι, κατώτερη απ’ τη σελήνη της Σαπφώς, που η αχτίδα της, έτσι καθώς μας σημαδεύει απ’ τα βάθη ενός ελαιώνα της Μυτιλήνης, μας επιτρέπει να βρεθούμε πιο κοντά στον εαυτό μας, σ’ εκείνα που αγαπούμε – όττω τις έραται, που έλεγε και η ποιήτρια...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταλαβαίνετε ότι ένα μεγάλο μέρος από τις 8.767 περιπτώσεις είναι αλβανοί, που πουλάνε ότι έχουν και το μεταφέρουν έξω. Αφού δεν βρίσκουν εργασία έχουν μειωμένη φορολογική δήλωση.
    Οι υπόλοιποι είναι έλληνες που πουλάνε ότι έχουν και μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
    Υπάρχει περίπτωση να τους πιάσει το κράτος; Φυσικά και όχι, γιατί δεν έκαναν τίποτα παράνομο. Ονομάζεται ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου στα πλαίσια της ΕΕ.

    Γιατί δεν μας δίνουν την υπηκοότητα αυτών που έβγαλαν τα χρήματα, τις χώρες και τα ποσά που έφυγαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο Αλβανοί; Χρυσές δουλειές έκαναν οι συναλλασόμενοι με χρυσό. Το τι λίρα Αγγλίας πουλήθηκε χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ κλπ δεν λέγεται. Τις είχαν αγορασμένες με 70-80-150 ευρώ αναλόγως της εποχής, και τις πουλάνε 380. 500 θα φτάσει η λίρα, αν δεν έφτασε. Και η κουτσή Μαρία λίρες πήρε. Τα άντερά του έχασε το Δημόσιο από μη καταβολή φόρου. Για να ξέρουν οι άχρηστοι ακάματοι που κυβερνάν ότι δεν γίνεται να κάθεσαι σε μια πολυθρόνα και να συντάσσεις νόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ioannes

    Ίσως αυτή η ιστορία μας βγεί σε καλό στο τέλος,όλοι γνωρίζουν ότι το Ευρώ βρίσκεται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο και ο Χρυσός Κανόνας μπορεί να σώσει πολλές καταστάσεις στο τέλος.

    Επείσης σκέψου ότι αυτό το φαινόμενο είναι πιθανό να εμφανιστεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης,μια ματιά στην πορεία της τιμής του χρευσού τα τελευταία 60-80 χρόνια μπορεί να μας ξεκαθαρίσει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστή η παρατήρηση, όμως πάλι... λίρες Αγγλίας; Τι κόλημα έχουμε φάει μ αυτήν. Με ενοχλεί. Υπάρχει και σκέτος χρυσός. Δίνουν και αέρα από πάνω στην Αγγλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.