13/10/11

Κομισιόν προς Σκόπια: "Βρείτε τα με την Ελλάδα για ένταξη στην Ε.Ε"-Δυσαρέσκεια ΠΓΔΜ για τη μη χρήση του όρου «μακεδονικός» από την ΕΕ

Οι σχέσεις Σκοπίων - Ελλάδος «συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η κομισιόν, σημειώνοντας πως τα Σκόπια παραμένουν δεσμευμένα στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ, για επίλυση της διαφοράς.Η Ε.Ε κάλεσε τις δύο πλευρές να απέχουν από δράσεις και δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παράλληλα ο επίτροπος διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος ένας χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, και ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα Σκόπια θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις και για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η Επιτροπή σημειώνει ότι «η ΠΓΔΜ βελτίωσε τη θέση της όσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να καταστεί μέλος της ΕΕ. Έχει επιτελέσει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων για την Εταιρική Σχέση. Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά μειονεκτήματα στην εφαρμογή και την αποτελεσματική ενίσχυση της νομοθεσίας».

Παρά τη «μικρή πρόοδο», τα Σκόπια θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ανεξαρτησία του δικαστικού τομέα, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να κατοχυρώσουν την ελευθεροτυπία.

Βέβαια, ακόμη κι αν το δεύτερο ζήτημα λυθεί «η σύσταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν με τον ίδιο αργό ρυθμό».http://www.protothema.gr

Δυσαρέσκεια ΠΓΔΜ για τη μη χρήση του όρου «μακεδονικός» από την ΕΕ
Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διατηρεί τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο ο κ.Γκρούεφσκι σχολίασε επικριτικά τις επισημάνσεις τού αρμόδιου για την Διεύρυνση της ΕΕ, Επιτρόπου Στέφαν Φούλε για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ και επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην δήλωση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε και με το χέρι στην καρδιά να του διαμηνύσω ότι η στρατηγική των υπερβολών για ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, σε συνάρτηση με το δήθεν πρόβλημα για την ελευθερία της έκφρασης και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν πρόκειται να αυξήσουν τις πιέσεις προς εμάς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι απόψε.

«Η προσέγγιση αυτή δεν βοηθά στην επίλυση του βασικού προβλήματος για την ενταξιακή πορεία της χώρας μας, το οποίο όλοι ξέρουμε πολύ καλά ποιο είναι: είναι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και με την εθνική ταυτότητα και γλώσσα μας, η οποία είναι η μακεδονική», πρόσθεσε.

Ο κ.Γκρούεφσκι, ακόμη, σχολίασε επικριτικά το γεγονός ότι στην έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ «αποφεύγεται επίτηδες για μία ακόμη φορά», όπως είπε, ο προσδιορισμός «μακεδονικός-ή- ό» για τον κατονομασμό της γλώσσας, του λαού και των κρατικών οργάνων της χώρας.

Τη δυσαρέσκειά του για την αποφυγή του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή- ό» στην έκθεση της Επιτροπής εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή, στις έξι τελευταίες ετήσιες εκθέσεις που κάνει για την πρόοδο της ΠΓΔΜ, αποφεύγει συστηματικά τη χρησιμοποίηση του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή- ό».

Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεσή της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στις εκθέσεις του 2010 και του 2011, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τη σύσταση αυτή της Επιτροπής, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Κουβέντα για την πολιτιστική "μαΐμού" και τα χυδαία αντίγραφα των μνημείων μας;
    Εμείς που ήμασταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.