13/10/11

«Δεν πιάνουν τόπο οι τουρκικές απειλές»

Ο Ταλάτ απομυθοποιεί τους εκφοβισμούς της Άγκυρας, παραπέμπει στον Τζεμ
ΟΣΟ τόπο έπιασαν οι απειλές του πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ για τη «μονομερή ένταξη» των Ε/κ στην ΕΕ, τόσο τόπο θα πιάσουν και οι σημερινές απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε άλλη μια τηλεοπτική του εμφάνιση το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά σε εκπομπή του καναλιού ΚibrisΤv, ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι ορθοί οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα κατά των ενεργειών των Ε/κ, αλλά - πρόσθεσε - αυτό δεν είναι κάτι που έγινε μόνο τώρα, αλλά και προηγουμένως κατά την ένταξη της ε/κ πλευράς κατά την έκφρασή του - στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κίπρις», ο πρώην κατοχικός ηγέτης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας των εργασιών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη συμφωνία που υπογράφηκε Τουρκίας - ψευδοκράτους για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, το Κυπριακό και τα εσωτερικά προβλήματα του ψευδοκράτους. 

Όσον αφορά στις έρευνες του τουρκικού σεισμολογικού Πίρι Ρέις, ο κ. Ταλάτ είπε πως αν ήταν ο ίδιος στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας θα αντιδρούσε στην αποστολή του καθώς δεν εξυπηρετεί τίποτα.  
Αν όντως η Τουρκία ήθελε να σταματήσει τις γεωτρήσεις των Ε/κ, συνέχισε, θα έπρεπε να παραχωρούσε άδεια σε μια διεθνή εταιρεία να ασχοληθεί με αυτές. Κάλεσε επίσης τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου να συζητήσει με την ε/κ πλευρά το διαμοιρασμό του πετρελαίου. Σε περίπτωση, είπε, που οι Ε/κ απορρίψουν την πρόταση, να τους ασκηθούν πιέσεις από διεθνείς παράγοντες και αν και πάλι αντιδράσουν τότε και οι Τούρκοι να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποφεύγει τις «ιαχές πολέμου» και δήλωσε ότι οι απειλές προς τους Ε/κ είναι λάθος τακτική.  
Για άλλη μια φορά ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε λάθος τη «συμφωνία» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Όταν ενημέρωσε, ανέφερε, για τις απόψεις του την Άγκυρα, του διεμήνυσαν ότι το ψευδοκράτος «έχει δικαιώματα στο σύνολο του νησιού» και ότι είχαν ήδη αποστείλει το Πίρι Ρέις για έρευνες στο οικόπεδο 12. 

Αμμόχωστος: Με πρόβλημα και ρίσκο ξεκίνησε χτες το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Πιρί Ρεΐς” για τις νέες έρευνες. Οι υπεύθυνοι του πλοίου ζήτησαν άμεση αντικατάσταση της μηχανής και της γεννήτριας, αλλά οι οδηγίες που πήραν ήταν να ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Χαμπέρτουρκ”, ο διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουεΐν Αβνί Μπενλί ανέφερε ότι το πλοίο έχει επισκευαστεί, αλλά ότι δεν έχει τοποθετηθεί η νέα μηχανή και η γεννήτρια, επειδή “οι Αρχές ανέφεραν πως τώρα χρειάζεται το Πιρί Ρεΐς”.

“Δεν μπορούμε να πούμε και πολλά στους συνομιλητές μας, διότι πρόκειται για θέμα υπόστασης της ΤΔΒΚ. Αλλά από την άλλη είναι και θέμα ανθρώπινης ζωής”, πρόσθεσε.

“Μετά τις έρευνες θέλουμε να τοποθετήσουμε τη μηχανή και τη γεννήτρια, διότι πρόκειται για σοβαρό ρίσκο” είπε ο Μπενλί και τόνισε ότι “και το ρίσκο έχει κάποια όρια”. Σύμφωνα με τον ίδιον, η μηχανή και η γεννήτρια βρίσκονται στο τελωνείο.

Ένα μήνα θα διαρκέσει η αντικατάσταση της μηχανής και της γεννήτριας του πλοίου, αναφέρει ο Μπενλί.

Πηγή: ΚΥΠΕ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 13/10/2011

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.