20/10/11

Στρατιωτικοποιεί τη συζήτηση η Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΑ,επειδή δεν έχει επιχειρήματα, επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα των ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές και παράνομες ενέργειες. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Σταύρος Λαμπρινίδης.
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, αλλά και για την τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα για τα οποία είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης, σε όλες τις άλλες επαφές του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε για τη βαθιά, όπως είπε, «ανησυχία της Ελλάδας για τις τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά σε μία κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος στις ερευνητικές γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι η Λευκωσία «προχώρησε στην εξάσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου».

Ενα δικαίωμα, το οποίο όπως είπε «κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και έχει καταγραφεί, προφανώς όχι τυχαία, με δηλώσεις όλων των διεθνών παραγόντων που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα».

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι «τίποτα δεν μένει χωρίς απάντηση όπως θα έχετε παρατηρήσει, όμως δυστυχώς τέτοιες ενέργειες δείχνουν έλλειψη υπευθυνότητας, ιδίως στην πολύ ευαίσθητη περίοδο που περνά η γειτονιά μας», σημειώνοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «μπορέσαμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα να ευαισθητοποιήσουμε τους συνομιλητές μας και να εντείνουμε την απομόνωση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα».
 ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 20/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.