5/10/11

Βέτο από Κίνα - Ρωσία στο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία

Βέτο άσκησαν η Κίνα και η Ρωσία στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το συριακό καθεστώς.
Λόγω της καταψήφισής του από τις δύο χώρες, οι οποίες είναι μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σχέδιο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν εννέα χώρες, ενώ τέσσερις απείχαν.

Εξοργισμένες δηλώνουν οι ΗΠΑ μετά από την αποτυχία του σχεδίου ψηφίσματος του ΟΗΕ. Η Aμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε πως «το Συμβούλιο (του ΟΗΕ) έχει αποτύχει πλήρως» στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει «επείγουσα ηθική πρόκληση και αυξανόμενη απειλή για την περιφερειακή ειρήνη».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ ότι η Ρωσία θα αρνηθεί να υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης επειδή στο κείμενο δεν περιελήφθη ρήτρα με την οποία να ζητείται από τις δυνάμεις να μην αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο κείμενο», είχε σημειώσει ο Γκατίλοφ.

Είχε υπογραμμίσει ακόμη ότι η Μόσχα επιθυμούσε το σχέδιο απόφασης να επικεντρωνόταν στην ανάγκη πολιτικού διαλόγου στη Συρία και στο ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση και στην αντιπολίτευση, όπως και στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.