7/10/11

Πάγος στο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Παγώνει επί του παρόντος η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, τουλάχιστον έως ότου «το περιβάλλον του επιτρέψει να είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό».Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το ότι ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, στη συζήτηση που είχε πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχ. Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ολομέλειας του ΟΗΕ, εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί, «δεν έχουν συζητηθεί οι συγκεκριμένες ημερομηνίες, το θέμα παραμένει προς συζήτηση και κατ' αυτήν συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα».


Δεδομένα που έχουν προφανώς να κάνουν με την «προσπάθεια της Τουρκίας να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση» για τις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες που ήδη διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Ισραήλ, στο οικόπεδο Αφροδίτη (12) της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τη γείτονα «να μη συνεχίσει τις πρακτικές οι οποίες δημιουργούν συνθήκες έντασης» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μιλώντας για «επικίνδυνη επιλογή».

Προς επίρρωσιν αυτού μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία για τις επόμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε πάντως την επιθυμία της ελληνικής πλευράς «να υπάρξει πρόοδος».

Συνακόλουθα δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρόοδο στις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, κάλεσε ωστόσο την Τουρκία «να καθοδηγήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά» προς αυτή την κατεύθυνση. http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=316012

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.