11/10/11

Φλέβα φυσικού αερίου. Πολύ μεγαλύτερο των πιο αισιόδοξων υπολογισμών το «Αφροδίτη»

ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Φωτογραφία
Οι ειδήσεις που έρχονται από την πλατφόρμα «Νoble Νorth Αmerica» είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Το κοίτασμα μπορεί να είναι ακόμα και 30-40% μεγαλύτερο από τις πλέον αισιόδοξες μέχρι τώρα προβλέψεις των επιστημόνων, ενώ τα πρώτα αμυδρά για την ώρα «δείγματα» έφτασαν χθες μέχρι και την πλατφόρμα. Σύμφωνα δε με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να μεταβεί στην πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας, συνοδευόμενος από υπουργούς και συνεργάτες του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του «Φ», που έχουν διασταυρωθεί στην έδρα της Νoble στο Τέξας και στην Κύπρο, κατά το τελευταίο τριήμερο, έγιναν προγραμματισμένες συμπληρωματικές έρευνες με τεχνολογία υψηλής ακριβείας, που έδειξαν ότι ο φλοιός του κοιτάσματος, είναι περίπου 700-1.000 μέτρα πιο κοντά στην επιφάνεια του βυθού της θάλασσας, απ’ ό,τι έδειξαν οι μέχρι τώρα δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες.

Οι έρευνες του τελευταίου τριημέρου έγιναν -και συνεχίζονται- με τεχνολογία περιορισμένης ισχύος μικροεκρήξεων που γίνονται στο βάθος του φρεατίου που ανοίγει η γεώτρηση, δηλαδή πολύ πιο κοντά στο κοίτασμα, δημιουργώντας ουσιαστικά μικρές σεισμικές δονήσεις, που έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι μετρήσεις και οι απεικονίσεις γίνονται με σύστημα που έχει ήδη τοποθετηθεί παράλληλα με τη σωλήνωση του φρεατίου. Ο ειδικός εξοπλισμός ραδιοβόλισης, είχε μεταφερθεί με ειδικά μέτρα μετακίνησης από τη Λεμεσό στην πλατφόρμα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι το κοίτασμα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, τόσο από τους αρχικούς υπολογισμούς που ήταν για 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αλλά και τους μετέπειτα που μιλούσαν για 10 τρισ. φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους ειδικούς του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ΒΕΙCΙΡ, της Νoble Εnergyκαι της Υπηρεσίας του Σόλωνα Κασίνη. Ακόμα, σημαίνει ότι το βάθος στο οποίο θα πρέπει να φτάσει το τρυπάνι για να εισέλθει στο κοίτασμα, είναι μικρότερο κατά 700 περίπου μέτρα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί προηγουμένως, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαδικασίες της ερευνητικής γεώτρησης θα ολοκληρωθούν πιο σύντομα και με μικρότερο κόστος για τη Νoble.

Αν το νερό στον «πάτο» του κοιτάσματος είναι στο ύψος αυτού στο πανομοιότυπο κατά τα άλλα «Λεβιάθαν» και όχι πιο ψηλά, με βάση τα δεδομένα αυτά, οι πιθανότητες να είναι το πρώτο από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο προχωρούν οι διαδικασίες, να αποτελέσει μια παγκόσμια έκπληξη, ιδιαίτερα θετική για τη Κύπρο, είχε προβλέψει προ εικοσαημέρου σε κλειστό κύκλο εμπειρογνωμόνων στο εξωτερικό, ο καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης.

Με βάση τα στοιχεία του «Φ», που συγκεντρώνονται από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή, φαίνεται πως με το κοίτασμα στο «Αφροδίτη», επαναλαμβάνονται γεγονότα που καταγράφηκαν πρόπερσι με το κοίτασμα «Ταμάρ» και προ δωδεκαμήνου με το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, που είναι τα δύο πλησιέστερα κοιτάσματα στο «Αφροδίτη». Δηλαδή υπήρξαν διαδοχικές αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την περιεκτικότητα των κοιτασμάτων, που τελικά αποδείχθηκαν τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα που βρέθηκαν παγκόσμια την τελευταία δεκαετία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από τον «Όμηρο», από χθες και ενώ απομένουν πλέον περίπου ακόμα 1.000μέτρα γεώτρησης μέχρι το κοίτασμα, άρχισε να αναδεύεται από τη γεώτρηση το πρώτο φυσικό αέριο, ένδειξη ότι και οι ποσότητες και οι πιέσεις εντός του κοιτάσματος θα είναι ικανοποιητικές. Το γεγονός ότι «αχνίζει» -σύμφωνα με τη γλώσσα των ειδικών- ήδη φυσικό αέριο, αποτελεί ακόμα μια εξαιρετικά αισιόδοξη ένδειξη τόσο για το κοίτασμα, όσο και για τις πιέσεις που επικρατούν σε αυτό. Αυτό όμως, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα διαφανεί πλήρως με τις μετρήσεις των επόμενων ημερών. Ήδη όμως, ξεκίνησαν πάνω στην πλατφόρμα μικροσκοπικές αναλύσεις των φυσαλίδων αερίου. Ταυτόχρονα, χθες έγινε εφοδιασμός με καύσιμα με ειδικό σκάφος που πήγε στη πλατφόρμα από τη Χάιφα, για το τελικό στάδιο της γεώτρησης.

Η προγραμματιζόμενη επίσκεψη Δημήτρη Χριστόφια στην πλατφόρμα γεώτρησης, πέραν των όποιων άλλων σκοπών που έχει τόσο σε σχέση με τις εξελίξεις στο εσωτερικό όσο και σε σχέση με τις τουρκικές αντιδράσεις, δεν αποκλείεται να συνδεθεί και με το άναμμα της πρώτης φλόγας από το αέριο του κοιτάσματος, που -πέραν των στοχευόμενων συμβολισμών- αναμένουν με αγωνία ειδικοί, επιστήμονες και εταιρείες διεθνώς, ώστε να δουν τη σύσταση και τη ποιότητά του αερίου στο κοίτασμα.

Πλοία ΗΠΑ - Γαλλίας στηνπεριοχή
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ η παρουσία πολεμικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης, αναφέρουν στοιχεία του «Φ». Το τάνκερ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «LΕΝΤΗΑLL», που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, ανεφοδίασε χθες πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή των ορίων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου - Αιγύπτου Ισραήλ. Στην περιοχή πλησιάζει από χθες και γαλλική ανθυποβρυχιακή φρεγάδα, η οποία τις τελευταίες μέρες ήταν σταθμευμένη στο Ακρωτήρι Κρήτης.

Για το επόμενο βήμα απορεί η Νoble  
ΣΤΟμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη Νoble Εnergy, παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την Κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.

Η ηγεσία της Νoble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.
Όμως την απορία γιατί δεν λαμβάνονται ακόμα οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως για αγωγούς και μονάδα υγροποίησης, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Νoble την εκφράζουν και σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου. Και ζητούν απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 11/10/2011

1 σχόλιο:

  1. Γειά σου Τάσσε Παπαδόπουλε. Όσο σκέφτομαι ότι εσύ πέθανες καί ζούν οι άθλιοι προδότες πού παραχωρούσαν τήν Κύπρο καί τόν ορυκτό της πλούτο στήν Τουρκία, ανατριχιάζω.

    Αλλά τί λέω! Εσύ ζείς καί βασιλεύεις καί βλέπεις από εκεί ψηλά τά ερπετά νά σέρνονται στή γή καί νά προσκυνούν τόν Τούρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.