8/2/12

Σοκ στην Τουρκία. Ο νυν, ο πρώην διοικητής και η πρώην υποδιοικητής της ΜΙΤ, στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για παράβαση καθήκοντος!

MİT'in üst düzey isimlerine KCK şoku
Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης η απόφαση του εισαγγελέα που διεξάγει την έρευνα για την υπόθεση του ΚCK, που είναι ένας άτυπος πολιτικός και διοικητικός σχηματισμός των Κούρδων, προσομοιάζων με μια παράληλλη κρατική δομή προς αυτήν του τουρκικού κράτους, να καλέσει να καταθέσουν ως ύποπτοι ο νυν διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο πρώην διοικητής Εμρέ Τανέρ και η πρώην επιχειρησιακή υποδιοικητής Αφέτ Γκιουνές.

Την είδηση, που επιχείρησε να διαψεύσει χθες το βράδυ ο Γενικός Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, Τουράν Τσολακαντί, επιβεβαίωσε σήμερα ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας ειδικών αρμοδιοτήτων Φικρέτ Σετσέν, ο οποίος είπε ότι τα τρία άτομα εκλήθησαν από τον εισαγγελέα Σαντρετίν Σαρίκαγια, που διεξάγει την ανάκριση της υπόθεσης KCK.
Η τριάδα των υπόπτων είχε συμμετέχει το 2011 σε κύκλους διαπραγματεύσεων που έγιναν μεταξύ του τουρκικού κράτους και του ΡΚΚ, στο Όσλο, με τη διαμεσολάβηση και εποπτεία "τρίτης χώρας", με στόχο την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης στο Κουρδικό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κατηγορία που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν είναι παράβαση καθήκοντος, αφού η ΜΙΤ, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, έχει ως αποκλειστική αποστολή τη συλλογή πληροφοριών, ενώ για να εκτελέσει άλλη αποστολή, πρέπει να προηγηθεί σχετική απόφαση το Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Ο Χακάν Φιντάν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως επρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ οι άλλοι δυο ως διοικητής και υποδιοικητής της ΜΙΤ.
Για το θέμα έκαναν δηλώσεις στήριξης του διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, που μπορούν αν ερμηνευθούν ως ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

1 σχόλιο:

  1. Κλήθηκαν να καταθέσουν ο νυν επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), Hakan Fidan, ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Emre Taner και η υπαρχηγός Afet Güneş.

    Οι Fidan, Taner και Güneş κλήθηκαν να καταθέσουν για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στις απολογίες των μελών της KCK, άνω δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, ότι είχαν μεταβιβαστεί στην MİT πληροφορίες όσον αφορά κάποιες ενέργειες.

    Ο αρχηγός και η υπαρχηγός της MİT θα καταθέσουν στον εισαγγελέα Δημοκρατίας που διαθέτει ειδικές εξουσίες, Bilal Bayraktar, και θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με την δομή της KCK.

    Οι Fidan, Taner και Güneş θα καταθέσουν στο Δικαστικό Μέγαρο Beşiktaş της İstanbul αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

    Ετσι παρουσιάζει την είδηση το κύριο οργανο προπαγανδας του τουρκικού κράτους η Φωνη της Τουρκίας-TRT

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.