14/6/12

Ρωσία: Ο Λαβρόφ δεν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών

Σε λανθασμένη μετάφραση των λεγομένων του Σεργκέι Λαβρόφ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί απέδωσε η Μόσχα τις δηλώσεις περί εξοπλισμού των Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ.
Σε λανθασμένη μετάφραση των λεγομένων του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέδωσε η Μόσχα τις δηλώσεις περί εξοπλισμού των Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία διέψευσε πως ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προμηθεύουν την αντιπολίτευση με όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά της συριακής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για λάθος στη μετάφραση ενώ και το πρακτορείο Reuters απέσυρε το σχετικό τηλεγράφημα.
Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την πώληση ρωσικών όπλων στη Συρία σημειώνοντας ότι δεν παραβιάζεται κανένας διεθνής κανονισμός τηρώντας αυτά τα συμβόλαια.
Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις έπειτα από συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τη συριακή κρίση, αλλά και τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατηγόρησε από την πλευρά του, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, τις δυτικές και κάποιες αραβικές χώρες ότι «στέλνουν όπλα, ακόμη και δυνάμεις στη Συρία» για να «εμποδίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Σύρος πρόεδρος».
Οι δύο υπουργοί εξάλλου εκτίμησαν ότι οι θέσεις της Ρωσίας και του Ιράν για τη συριακή κρίση είναι «πολύ κοντινές» και αφορούν κυρίως στην ανάγκη να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα και να επιλυθεί η κρίση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, χωρίς εξωτερική επέμβαση.
«Η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις και τα αιτήματα του λαού της, αλλά αυτή η ευκαιρία υπονομεύεται από τις συνεχιζόμενες ξένες επεμβάσεις», κατήγγειλε ο Σαλεχί.
Παράλληλα το Ιράν ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένο να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Μόσχας για την επίλυση της συριακής κρίσης, στο πλαίσιο των οποίων η Ρωσία επιθυμεί να διοργανώσει μια διάσκεψη.
«Η συριακή διάσκεψη στη Ρωσία ελπίζουμε ότι θα είναι μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε το σχέδιο του Κόφι Αναν και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε τη Ρωσία προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Σαλεχί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.