16/9/13

Κουρδικό για επισταμένη μελέτη: Εξελίξεις που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο

του Ουμίτ Οζντάγ*
Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, όταν μεταφέρει με δηλώσεις του τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο και τη Συρία και τα καθιστά μέρος της επικαιρότητας, είναι σαν να θέλει να αποφύγει την επικαιρότητα και αυτά που είναι σε εξέλιξη στη δική του χώρα. Όμως η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, δεν είναι η κατάσταση μιας φυσιολογικής χώρας. Σε ένα μέρος της επικράτειας του τουρκικού κράτους δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί η κρατική επιρροή.  Όπως ακριβώς συμβαίνει στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ αγωνίζεται να ανακτήσει τον έλεγχο από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Το θέμα όμως είναι ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν δείχνει να θέλει να καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες.
Οι παρακάτω γραμμές είναι κείμενο που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας:
“Το ποτάμι Χεζίλ (Hezil), πηγάζει στο νομό Βαν και αφού διαρρεύσει την ομώνυμη κοιλάδα, περνάει από τις περιοχές Şırnak/Uludere και Beytüşşebap και μερικά χιλιόμετρα αφού διέλθει τα σύνορα με το Ιράκ, ενώνεται με τον Τίγρη ποταμό. Μετά το Δεύτερο Άνοιγμα του ΡΚΚ (21 Μαρτίου 2013), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν εκκενώσει σχεδόν όλα τα φυλάκια του ποταμού Χεζίλ της παραμεθορίου με το Βόρειο Ιράκ.
Αν και οι στρατιώτες εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις των ανταρτών με πληροφορίες που λαμβάνουν από διαφόρους μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών, οι νομάρχες δεν τους δίνουν άδεια να επιχειρήσουν εναντίον τους. Την περίοδο αυτή στο όρος Τζούντι (βρίσκεται εντός της τουρκικής επικράτειας, σ.τ.μ.) έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι αντάρτες από ποτέ!
Οι φίλοι και οι συγγενείς πηγαίνουν με άνεση και επισκέπτονται τους αντάρτες στα λημέρια τους στο βουνό. Ολες οι ανάγκες διοικητικής μέριμνας των ανταρτών εξασφαλίζονται και μεταφέρονται στο βουνό χωρίς καμία ενόχληση. Επίσης, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν ελέγχους στους δρόμους, το κάθε είδους λαθρεμπόριο δίνει και παίρνει με μεγάλη άνεση.
Οι φατρίες πολιτοφυλάκων που χρόνια τώρα υποστηρίζουν το κράτος, επειδή η δύναμη του κράτους έχει χαθεί από την περιοχή, για να εξασφαλιστούν, έχουν αρχίσει να κάνουν συμφωνίες με το ΡΚΚ. Τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωριών της περιοχής, γνωστοποιούνται στην Οργάνωση του ΡΚΚ, και ζητείται από εκεί η επίλυσή τους. Εκείνοι που στο παρελθόν ήταν κοντά στο κράτος, τώρα το μετανοιώνουν. Γιατί το κράτος δεν είναι κοντά τους για να τους υποστηρίξει".
Εδώ τελειώνουν οι γραμμές που μου έστειλε το στέλεχος των αρχών ασφαλείας. Τα γραφόμενά του δείχνουν πόσο τραγική είναι η κατάσταση σε μια περιοχή της ΝΑ Τουρκίας. Όμως η κατάσταση αυτή δεν επικρατεί μόνο σε μια περιοχή. Ολόκληρη η ΝΑ Τουρκία περνάει ένα βαρύ σοβαρό τραύμα. Το ΡΚΚ και οι συνοδοιπόροι του, μιλούν για "αποχώρηση των στρατιωτών της Τουρκικής Δημοκρατίας από την περιοχή". 
Τα μέλη και οι υποστηρικτές του ΡΚΚ που κάνουν διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ, απευθύνονται στην αστυνομία με τα μεγάφωνα ως εξής: "Κράτος, αποσύρσου και φύγε από μπροστά μας. Είναι η τελευταία μας προειδοποίηση, θα δράσουμε και θα επέμβουμε".  (Milliyet 10 Σεπτεμβρίου 2013) Κάθε γάμος που γίνεται στην περιοχή ΝΑ Τουρκίας, ανεξαρτήτως της θελήσεως του νοικοκύρη, μετατρέπεται σε  γιορτή του ΡΚΚ. Τα όργανα παίζουν και τα μεγάφωνα μεταδίδουν εμβατήρια του ΡΚΚ. Εκτοξεύονται ύβρεις εναντίον της Τουρκίας και του Τουρκικού Έθνους. Ο (αρθρογράφος) Saygı Öztürk, έγραψε στην εφημερίδα Sözcü: "Οι 'αδειούχοι' αντάρτες κατεβαίνουν από τις μονάδες τους που είναι στο βουνό, στις οικογένειές τους, και όταν λήξει η άδεια, επιστρέφουν στη βάση τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Ένα μείγμα κωμωδίας και τραγωδίας."
Τα σύνορά μας δεν είναι τρύπια μόνο με τη Συρία. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ιράκ αλλά και με το Ιράν. Τα Τελωνεία δεν τα ελέγχει το Υπουργείο Τελωνείων και οι αρχές ασφαλείας, αλλά  το ΡΚΚ. Τα στελέχη του ΡΚΚ κάνουν τις όλες τις δουλειές τους με πλαστά έγγραφα, απειλώντας τους υπαλλήλους των τελωνείων. Σε ένα Τελωνείο μας, στελέχη του ΡΚΚ με  κάλυμμα λαθρεμπόρων, γρονθοκόπησαν έναν λοχαγό της Στρατοχωροφυλακής.  Το επεισόδιο καταγγέλθηκε στις δικαστικές αρχές. Αυτά δεν είναι φήμες, αλλά όλα είναι γεγονότα που αποδεικνύονται με επίσημα έγγραφα. Εν περιλήψει, το κράτος έχει παραδοθεί.
Οι δράσεις του ΡΚΚ δεν τελειώνουν ποτέ. Γίνεται κατανοητό ότι το ΡΚΚ θέλει να τελειώσει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης με ένα ηχηρό κτύπημα και έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες του γι' αυτό. Οι μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών που έπεσαν στα χέρια των αρχών ασφαλείας πρώτα στο Μπίνγκιολ και μετά στο Χακιάρι, είναι απόδειξη αυτών των προετοιμασιών. Η Τουρκία από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ζήσει ένα μεγάλο σοκ.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 τέσσερις αντάρτες έκοψαν το δρόμο στο Σαρίσεκι της Αντιόχειας/Αλεξανδρέττας και συνέλαβαν μια οικογένεια με μικρά παιδιά. Κράτησαν το παιδί του και αφού έδωσαν στον πατέρα χίλιες λίρες, τον έστειλαν να φέρει τροφές από την Αλεξανδρέττα. Ο πατέρας, αφού εκτέλεσε την παραγγελία των ανταρτών, πήρε πίσω το παιδί του. Όταν το γεγονός έγινε γνωστό, οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας, άρχισαν επιχειρήσεις στην περιοχή. (Hürriyet, 10 Σεπτεμβρίου 2013)
Το επεισόδιο αυτό δείχνει ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ κάνουν προετοιμασίες για να περάσουν τον Χειμώνα στα όρη Αμανός. Γι' αυτό κάνουν προμήθειες.
Ο υπουργός Μπεκίρ Μπόζνταγ, σε δήλωση που έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου, είπε τα εξής: “Η Τουρκία πάντα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και λαμβάνει όλα τα μέτρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο εξής” (Hürriyet, 10 Σεπτεμβρίου 2013).

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γενί Τζαγ, φύλλο 12-9-2013
*O Oυμίτ Οζντάγ είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Gazi Üniversitesi (2001-2005) και επισκέπτης καθηγητής σε στρατιωτικές ακαδημίες και ακαδημίες εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

14 σχόλια:

  1. Υπάρχει έντονη φημολογία για μείωση του εκλογικού μέτρου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία απο το 10% στο 7%.

    Αν αυτό συμβεί και δεν υπάρξουν τα γνωστά εμπόδια του τουρκικού καθεστώτος τότε είναι βέβαιο πως και στις Κουρδικές περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη Τουρκία το φιλοκουρδικό κόμμα BDP θα εκλέξει πολύ μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών. Οι δημοσκοπήσεις αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα.

    Τα δύο σοβαρά προβλήματα της Τουρκικής κυβέρνησης είναι απο το διπλωματικό άνοιγμα της Τουρκικής αντιπολίτευσης (CHP) στο εξωτερικό άνοιγμα που χαίρει της εκτίμησης πολλών και το γεγονός πως το 1/3 των ψήφων του AKP προέρχεται απο τις Κουρδικές περιοχές.

    Πολλοί μιλούν για διάσταση απόψεων του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) στην Τουρκία και του ΠΚΚ.Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως πολλοί πιστεύουν ότι μόνο με πολιτικά μέσα δεν μπορεί το Βόρειο Κουρδιστάν να απαγκιστρωθεί απο τον Τουρκικό εναγκαλισμό

    Το Κουρδικό κίνημα στην Τουρκία δίνει έναν διμέτωπο αγώνα τόσο ενάντια στην Τουρκία όσο και ενάντια στο ΚDP του Μασούντ Μπαρζανί, προσπαθεί απλά να μην ενταχθεί στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ προτού πραγματώσει το δικο του όραμα αυτό της Αυτονομίας πρώτιστα και της Ανεξαρτησίας μετά

    Η πολιτική αυτή σύγκρουση λαμβάνει χώρα στο Νότιο Κουρδιστάν με την προσπάθεια του κινήματος Gorran να υπερκεράσει το PUK του Τζελάλ Ταλαμπανί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και στην Συρία με την προσπάθεια της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν να ενσωματώσει στην σφαίρα επιρροής το Δυτικό Κουρδιστάν .

    Το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης θεωρώ πως θα καθορίσει πολλά αναφορικά με την ισχύ του Κουρδικού κινήματος στην Τουρκία.

    Εξακολουθώ να γράφω για πολιτική δράση θεωρώντας πως η όποια στρατιωτική δράση θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις κατά συνέπεια κρίνεται και απαγορευτική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λέτε: Το θέμα όμως είναι ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν δείχνει να θέλει να καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες.
    -Αυτό δεν θα έπρεπε να μας προβληματίσει λίγο; Μήπως υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα, μήπως κάτι υπάρχει, που θα εμπλέξει και εμάς άμεσα στο προσεχή μέλλον;
    Δηλαδή κάνω λόγο για αυτό που είχα γράψει παλαιότερα περί ανταλλαγμάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλέξανδρε, τα άρθρα μεταφράζονται για να δούμε πώς βλέπουν τις εξελίξεις οι Τούρκοι αναλυτές. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Στιςι υποθέσεις μας καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι και να μην... ξεφεύγουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να τις κάνω, τις αναλύσεις των Τούρκων; Ας κάνουμε εμείς τις δικές μας αναλύσεις, με βάση διαπιστώσεις και γεγονότα, που ομολογούν ακόμα και οι Τούρκοι. Το παραπάνω άρθρο δεν αναλύει τίποτα, δεν εξηγεί δηλαδή το λόγο της αδράνειας του τουρκικού κράτους στα τεκτενόμενα των επαρχιών τους, των υπηρεσιών τους κ.τ.λ. απλά αναφέρει κάποια γεγονότα. Η απόδοση λοιπόν του λόγου αυτής της αδράνειας μένει να αναλυθεί,
    αυτό μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε και δεν αντιλέγω στο γεγονός ότι πρέπει να διαβάζουμε αυτές τις αναλύσεις, αλλά επισημαίνω, ότι δεν πρέπει να αρκούμαστε σε αναλύσεις ξένων οι οποίες μπορεί και να μην είναι τόσο αθώες, αλλά να βάλουμε σε κίνηση και τα δικά μας κριτήρια και ικανότητα διάκρισης. Επίσης την έννοια της συγκράτησης δεν την καταλαβαίνω, όταν αυτή αφορά την ανάλυση, πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και ψύχραιμοι στα γεγονότα που συμβαίνουν, για να μην παρασυρθούμε, ίσως και από προβοκατόρικες ενέργειες, αλλά η ανάλυση, ή είναι σωστή, ή είναι λάθος, άλλος χαρακτηρισμός δεν ταιριάζει σε αναλύσεις και δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποδειχθεί ότι τα συμπεράσματά μου είναι λανθασμένα, αρκεί να υπάρξει άλλη ανάλυση που να δίνει και να εξηγεί καλύτερα αυτή την αδράνεια του τουρκικού κράτους, μιας και αν μη τι άλλο, το τούρκικό κράτος δεν μας έχει συνηθίσει, στις εσωτερικές του υποθέσεις, να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλέξανδρε αυτά με τα ανταλλάγματα και θα κερδίσει στην Κύπρο, το Αιγαίο και στη Θράκη, είναι μπακαλιστικα, για να μη χρησιμοποιήσω κάποιο χειρότερο χαρακτηρισμό. Όσο για αυτό που ρωτάς στο σχόλιο σου, ο καθηγητής λέει ότι ενώ ο ασαντ κάνει τα πάντα για να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας του, ενώ φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν το κάνει, επειδή θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Αυτό είναι η δική μου ερμηνεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλιστα, ο Ερντογάν θεωρεί το παιχνίδι χαμένο, αν και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι ο Άσαντ!!!!
    Λοιπόν, αυτά που γράφω μπορεί να είναι μπακαλίστικα αλλά:
    1. Η Τουρκία πάντα παίρνει ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες που προσφέρει
    2. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα ήταν προτιμότερο, από τους δυτικούς, μια Τουρκία που θα διαφεντεύει στο χώρο του Αιγαίου και της βαλκανικής, παρά στη μέση ανατολή, φυσικά με την ταυτόχρονη δημιουργία κουρδικού κράτους, αλλιώς δεν έχει νόημα.
    - Η δημιουργία κουρδικού κράτους, θα αναμόρφωνε το χώρο της μ. Ανατολής, ευκολότερα, ενώ συγχρόνως θα ήταν ένα κράτος με μεγαλύτερη εξάρτηση, από ότι η Τουρκία, στους Αμερικανούς και Ισραηλινούς.
    - Μια ''ευρωπαϊκή'' Τουρκία με το μουσουλμανικό τόξο και τα κράτη προτεκτοράτα, Αλβανία, Σκόπια, Αζερμπαϊτζάν;;;; θα απομόνωνε τελείως την Ρωσία, δηλαδή από την μια, η αναμορφωμένη μ. Ανατολή και από την άλλη Η ''ευρωπαϊκή'' Τουρκία, θα έβγαζαν τελείως την Ρωσία και όχι μόνο, από το παιχνίδι κυριαρχίας σε ζωτικές περιοχές.
    Δεν θέλω να γράψω περισσότερα, αλλά ήδη έχω πει, πως δεν γράφω επιστημονικά και με γνώσεις, αλλά διαισθητικά, έστω και μπακαλίστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περίεργο να δείχνει το τουρκικό κράτος αδράνεια... Μακάρι πάντως να είναι έτσι και μακάρι ν' αποκτήσουν οι Κούρδοι ανεξαρτησία κατ' ευθείαν, χωρίς να περάσουν από την αυτονομία πριν. Αξίζει επί τέλους να ευοδωθεί και μια δίκαιη υπόθεση που όλο ουτσεκάδες και ισλαμοσφαγείς ευνούνται από τη Δύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλέξανδρε Ρο μπακαλιστικα είναι κυριολεξία. Ότι χάσει ανατολικά θα το κέρδισε δυτικά. Αν αυτό δεν είναι μπακαλιστικο τότε τι είναι; Δεν έχω χρόνο να κονιορτοποιησω με επιχειρήματα αυτή τη χαζομάρα, αλλά σε καλώ να σκεφτείς αν μια χώρα που ταπεινωνεται, χάνοντας το ενα πέμπτο το εδάφους της και την πολυδιαφημισμένη αδιάσπαστη ενότητα της μπορεί να διεκδικήσει από άλλη εδάφη. Και έστω ότι διεκδικεί, η Ελλάδα δεν υπολογίζεται; Επαναλαμβάνω, αυτές οι ηττοπαθεις ανοησίες δεν πρέπει να αναμασσωνται από κανεναν έλληνα, γιατί και εκτός πραγματικότητας είναι και κάνουν κακό. Είναι μία κακόγουστη προπαγάνδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά δεν ήξερα, ότι την ίδια άποψη έχουν και άλλοι(άλλωστε δεν διαβάζω και πολύ).
    Δεν μου πήρε πάνω από 1 λεπτό, γαι να βρω αυτό:
    (ελευθερωτυπία)
    Πόσο μακριά είναι η Συρία;
    Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μας αφορά άμεσα
    -----Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα κράτος μάς χωρίζει από την ευρύτερη περιοχή των εξελίξεων: η Τουρκία. Αν λοιπόν ασκηθούν στην Άγκυρα πιέσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι επιθυμητές εδαφικές διευθετήσεις στην Εγγύς και τη Μ. Ανατολή στο πλαίσιο μιας επαναχάραξης των συνόρων και της διευθέτησης του κουρδικού προβλήματος, θα πρέπει να περιμένουμε ότι αυτές οι πιέσεις θα μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Αιγαίο και στη Θράκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρήστος Γιανναράς σε άρθρο του στις 19/3/2006 με τίτλο ''Δισυπόστατη επικράτεια στη Θράκη'' διερωτάται:
    ''Το σενάριο που κάποτε εμφανίστηκε υπαινικτικά ότι η Θράκη θα μπορούσε να είναι από τα πιθανά ανταλλάγματα που θα παραχωρηθούν στην Τουρκία όταν οι ΗΠΑ απαιτήσουν την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, έχει άραγε ερείσματα ρεαλιστικής πρόβλεψης;». Η άποψη ότι η χώρα μας θα κινδυνεύσει να υποστεί την αντανάκλαση των εδαφικών ανακατατάξεων στη Μ. Ανατολή στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπίας συμφερόντων είναι απόλυτα λογική. Επομένως οι εξελίξεις στην εγγύς και Μ. Ανατολή μάς αφορούν άμεσα…….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως βλέπεις Αλέξανδρε, ο Γιανναράς δεν παρουσιάζει σαν δεδομένο ούτε αμάσητο το σενάριο.
    Είναι μια προπαγάνδα την οποία πρέπει να πολεμήσουμε εμείς οι Έλληνες, να δείξουμε ότι θα έχει τεράστιο κόστος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, για να εξαφανιστούν τέτοια σενάρια από προσώπου ...διαδικτύου και όχι να τα αναπαράγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιά τουρκία είναι δυνατή;
    Για ανέκδοτο να το λέει κάποιος...οκ συμφωνώ.

    Αλλά για μας που ξέρουμε ότι έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά εδώ και 28-29 χρόνια από κάποιες αρκετές χιλιάδες πκκ-δων έχοντας η ίδια εκατοντάδες χιλιάδες στρατού... που μεγάλο μέρος των Ν.Α. συνόρων της είναι απαγορευτικά για την ίδια ίσως μόνο οι σωβινιστές γκρίζοι λύκοι να μιλάνε για δυνατή τουρκία(όχι πως θα το πιστεύουν και όλοι τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυνατή Τουρκία ;

    Ποιά η δύναμη της ;

    Οι Κούρδοι , Λαζοί , Πόντιοι , Αλεβίδες , Πομάκοι , Αλβανοί , Γιουρούκοι ...

    ... Ο 2ος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ ... με τί υποδομές ;

    Λύσαξαν ενάντια στον καταρρέοντα ¨Ασσαντ , γιατί δεν τον τελειώνουν λοιπόν , ο πανίσχυρος στρατός των τούρκων ;

    Ο Κεμάλ τους κρατούσε όσο μπορούσε μακρυά από εξωτερικές περιπέτειες , αυτοί ... ξύνονται...

    Θα μας πάρουν την Θράκη, αιγαίο και Κύπρο...

    Μια διαλυμένη Κύπρος και ήδη βγάζει πετρέλαιο με κατοχυρωμένη ΑΟΖ...


    SKAl σε ευχαριστούμε γιατί μας αξίωσες να δουμε την πραγματικότητα μακρυα από την τουρκο-προπαγάνδα

    Υπάρχει τόσο μεγάλο μίσος μέσα στην ίδια την τουρκία που όταν ξεσπάσει η σύρραξη θα έχουμε τρομερές σφαγές


    Τα λόγια του Χίτλερ για την Σ.Ένωση ταιριάζουν απόλυτα ... το σάπιο δέντρο θα πέσει στην 1η κλωτσιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το να ξέρει κάποιος όλα τα ενδεχόμενα, δεν είναι προπαγάνδα, αλλά προνοητικότητα και τον βοηθάει στην ανταπόκριση ακόμα και των δύυσκολων σεναρίων, τα χαρακτηριστικά της προπαγάνδας είναι άλλα, καλό είναι να γνωρίζουμε τις έννοιες πριν τις χρησιμοποιούμε.
    Για το αν η Τουρκία έχει, ή όχι ισχυρό στρατό, δεν χρειάζεται να πω τίποτα, το γνωρίζουν οι πάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αλέξανδρε
    δεν είναι κακό να δεχόμαστε ορισμένες παρατηρήσεις ή κριτικές.
    Όλοι κάνουμε λάθη ή ατυχείς αναφορές σε μερικά ζητήματα.
    Δεν είπα ότι είσαι εγκάθετος.
    Ίσως να ήμουν λίγο απότομος, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
    Αλέξανδρε, ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι εύκολος και υπάρχει ένταση μερικές φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.