8/9/13

Άγρυπνοι φρουροί για τη Μέση Ανατολή τα ρωσικά ραντάρ

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα έκανε το «καθήκον» της εντοπίζοντας την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στη Συρία. Άγνοια δήλωνε αρχικά το Ισραήλ, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας τη χαρακτήρισε «προσχεδιασμένη άσκηση»
Αρσέν Χιζρίεφ, vz.ru
Επιτυχία της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας θεώρησαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες το γεγονός ότι η εκτόξευση των δύο βαλλιστικών πυραύλων στα ανοικτά της Συρίας, στις 3 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκε αμέσως από το ραντάρ της Αρμαβίρ. Μάλιστα, δήλωσαν βέβαιοι ότι μόνο η Ρωσία μπορεί σήμερα να παρακολουθεί ανάλογες εκτοξεύσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ισραήλ: Δεν ξέρω, δεν είδα
Το ρωσικό σύστημα προειδοποίησης για πυραυλικές επιθέσεις αποτελείται από δύο επίπεδα: Αυτό τον επίγειων ραντάρ και εκείνο των δορυφόρων, τα οποία εξασφαλίζουν έγκαιρη προειδοποίηση για πυραυλικές απειλές.
Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η εκτόξευση ήταν μια πυραυλική δοκιμή του Ισραήλ και της Αμερικής. Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αρχικά ισχυρίζονταν ότι δεν διαθέτουν στοιχεία για κάποια εκτόξευση. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παραδέχτηκε ότι εκτόξευση υπήρξε και έγινε στα πλαίσια δοκιμών του βελτιωμένου πυραύλου-στόχου τύπου Ankor, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκε επίσης «έλεγχος των στοιχείων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Hetz-2». Στις δοκιμές συμμετείχαν Αμερικανοί, όπως επιβεβαίωσε αργότερα και το Πεντάγωνο. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζορτζ Λιτλ τόνισε ότι η δοκιμή ήταν προσχεδιασμένη και πραγματοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί υποθέτουν ότι με την εκτόξευση αυτή το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δοκίμασαν τόσο την ετοιμότητα των συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας όσο και την αντίδραση των χωρών εκείνων που βοηθούν τη Συρία.
Δηλώσεις που αυτοδιαψεύδονται
Ο πρόεδρος του ιδρύματος ερευνών για προβλήματα της δημοκρατίας Μαξίμ Γκριγκόριεφ θεωρεί ότι αφενός μεν επρόκειτο για μια προγραμματισμένη ενέργεια αφετέρου δε η στιγμή που επιλέχθηκε είχε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί. Όπως υποστηρίζει, η δοκιμή πέτυχε δύο στόχους: Την άσκηση ψυχολογικής πίεσης στη Δαμασκό, η οποία είναι αμφίβολο ότι πέτυχε, καθώς και τον έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η συριακή αεράμυνα. Σχολιάζοντας δε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου σχετικά με το ότι η άσκηση δεν είχε καμιά σχέση με την πιθανή αμερικανική επίθεση στη Συρία ανέφερε ότι οι δηλώσεις των στρατιωτικών πολύ συχνά επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό που σε αυτές τις δηλώσεις διαψεύδεται.
Σύμφωνα με τον διευθυντή συμβατικών εξοπλισμών και υπεύθυνο για θέματα που αφορούν τη Διεθνή Συνθήκη Εμπορίου Όπλων του «Κέντρου Πολιτικών Αναλύσεων της Ρωσίας» Βαντίμ Καζιούλιν, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατό να μην εντοπίζουν την εκτόξευση οποιωνδήποτε πυραύλων στην περιοχή της Μεσογείου. Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι ο χώρος αυτός ελέγχεται πολύ καλά και ειδικοί αναφέρουν ότι, εφόσον το θελήσει, το ΝΑΤΟ μπορεί να εντοπίσει ακόμη και βολές πυροβόλων όπλων, πόσο μάλλον την εκτόξευση πυραύλων.
Ο Καζιούλιν πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχει το σύστημα ραδιοηλεκτρονικής παρακολούθησης της περιοχής Echelon, ενώ η λέξη «περιοχή» θα πρέπει να ερμηνεύεται με την ευρύτερη έννοια, καθώς πρόκειται για μια ζώνη παρατήρησης η οποία εκτείνεται μέχρι τα Ουράλια. Όπως διευκρινίζει, εννοείται ότι δεν πρόκειται για ραντάρ, αλλά είναι φυσικό ότι αυτές οι τεχνολογίες λειτουργούν σε συνεργασία.
Σιγή ιχθύος από τις ΗΠΑ

Ποιες είναι οι εν ενεργεία βάσεις ραντάρ της Ρωσίας

  • Πόλη Αρμαβίρ (περιφέρεια Κρασνοντάρ),Voronezh-DM 
  • Πόλη Πιονέρσκι (περιφέρεια Καλινινγκράντ),Voronezh-DM
  • Κωμόπολη Λέχτουσι (περιφέρεια Λενινγκράντ),Voronezh-Μ 
  • Περιοχή στην πόλη Ουσόλιε-Σιμπίρσκογιε (περιφέρεια Ιρκούτσκ), Voronezh-Μ 
  • Πόλη Πετσόρα (Δημοκρατία Κόμι),Darial
Ο συνάδελφός του στο Κέντρο Πολιτικών Αναλύσεων, αντιστράτηγος ε.α. και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας Γεβγκένι Μπουζίνσκι δεν αποκλείει την παρουσία στην περιοχή δύο αμερικανικών πλοίων εξοπλισμένων με το σύστημα AEGIS, το οποίο είναι ικανό να εντοπίζει εκτοξεύσεις πυραύλων. Ωστόσο, ο Μπουζίνσκι είναι βέβαιος ότι κανείς άλλος εκτός από τη Ρωσία δεν μπορεί εγγυημένα να εντοπίσει μια εκτόξευση πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης πρόσθεσε ότι σύστημα προειδοποίησης έχουν μόνο η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διευκρίνισε ότι η Αμερική, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είχε κανένα λόγο να δημοσιοποιήσει τον εντοπισμό της εκτόξευσης.
Ο σταθμός ραντάρ της Αρμαβίρ που κατέγραψε την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με τους ειδικούς, λειτούργησε όπως προβλέπουν τα «καθήκοντά» του, καθώς η ζώνη παρακολούθησης που καλύπτει είναι 6.000 χλμ., δηλαδή περιλαμβάνει όλη τη Μαύρη και τη Μεσόγειο θάλασσα.
Αυξημένη επιφυλακή
Ο μοναδικός εν ενεργεία σταθμός ραντάρ που ελέγχεται από τη Ρωσία και βρίσκεται εκτός της επικράτειάς της είναι οVolga, στον συνοικισμό της ΛευκορωσίαςΟζερέτσιε, κοντά στο Μινσκ.
Εν τω μεταξύ, ο κεντρικός σταθμός διοίκησης του Γενικού Επιτελείου και το Κέντρο Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας, μετά την εκτόξευση των πυραύλων, τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ και παράλληλα κάλεσε τις χώρες που πραγματοποίησαν την εκτόξευση να φανούν πιο υπεύθυνες στο θέμα της περιφερειακής ασφάλειας και «να μην παίζουν με τη φωτιά», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η μια από τις χώρες που συμμετείχε στις εκτοξεύσεις είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.