9/9/13

Stratfor: Δύο σενάρια για επίθεση ΗΠΑ στη Συρία

Οι σχεδιασμοί των Αμερικανών για την προσβολή των δυνάμεων του Άσαντ. Τι αποκαλύπτουν οι κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων για τις πραγματικές προθέσεις. Ο κίνδυνος ατυχήματος. Αναλυτικό γράφημα με τη δύναμη πυρός στην περιοχή.


Οι ΗΠΑ ξεκάθαρα δεν επιθυμούν να αναλάβουν μόνες δράση κατά της Συρίας, αφού κάτι τέτοιο θα τις καταστήσει αποκλειστικά υπεύθυνες για το τι θα επακολουθήσει αν «εκλείψει» ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρει η Stratfor σε σχετική ανάλυση.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον ίσως σχεδιάζει μια εκτεταμένη εκστρατεία, με στόχο να υποβαθμίσει το συριακό καθεστώς και τις στρατιωτικές του ικανότητες. Αυτού του είδους η εκστρατεία διαφέρει σημαντικά από μια περιορισμένου τύπου -συμβολική περισσότερο, τιμωρητική- επίθεση, που θα στόχευε σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου ή σε ηγετικούς στόχους, αλλά δεν θα έδιωχνε τον Άσαντ από την εξουσία.

Οι εκτεταμένες επιθέσεις θα ευνοούσαν τους εξεγερμένους, οι οποίοι επιθυμούν να ανατρέψουν τον Άσαντ με κάθε μέσο, αλλά τελικά η Ουάσιγκτον δεν θέλει να τους προσφέρει ένα τόσο αποφασιστικό πλεονέκτημα.
Στις 4 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε ψήφισμα που επιτρέπει ευρύτερη στρατιωτική δράση. Το ψήφισμα παρέχει χρονικό περιθώριο 90 ημερών για στρατιωτική επέμβαση και περιέχει ρήτρα που επιτρέπει την υποβάθμιση του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ.

Περισσότερα Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.