2/5/15

Πότε θα καταγγελθούν οι εγγυήσεις;

A. Μιχαηλιδης 
Ο αποφασιστικός τρόπος που έθεσε δυο φορές τελευταία το ζήτημα των εγγυήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είναι η πιο σημαντική ενίσχυση της ελληνοκυπριακής πλευράς και είχαμε πάντα την απορία γιατί δεν έγινε αυτό μέχρι τώρα. Ίσως επειδή οι σχεδιασμοί της ηγεσίας παραμένουν στο στενό πλαίσιο της γενικής και αόριστης αναφοράς σε μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας χωρίς περιεχόμενο. Όταν μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις δηλώνει ότι η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, αλλά κι ότι η Ελλάδα δεν έχει καμιά επιθυμία και καμιά δυνατότητα να είναι εγγυήτρια χώρα και παραιτείται από αυτό τον αναχρονιστικό ρόλο που επιβλήθηκε πριν από μισό αιώνα, τότε η ελληνοκυπριακή ηγεσία οφείλει να αναλάβει δράση.

Κι αυτό έπρεπε να γίνει από καιρό.Οργανωμένα και σε συνεννόηση.
Να τεθεί και η Βρετανία μπροστά στο δίλημμα και να απαιτήσει η ηγεσία μας να ξεκαθαρίσει αν ως ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη σε μια ανεξάρτητη χώρα. Η Βρετανία πρέπει να αναγκαστεί να τοποθετηθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από το πανηγυρικό κλίμα που προκάλεσε η νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, υπάρχουν οι πτυχές του Κυπριακού που πρέπει να προβληθούν από την πλευρά μας, έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, για να υποδείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι δικοινοτικό, ότι δεν έχουμε πρόβλημα να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε με τους Τουρκοκύπριους του Ακιντζί, αν η Τουρκία εγκαταλείψει τις βλέψεις της στην πατρίδα μας. Οι εγγυήσεις και ο εποικισμός είναι δυο βασικές πλευρές του προβλήματος και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει Ευρωπαίος που δεν θα αντιληφθεί ότι δεν νοείται σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος υπό εγγύηση άλλων κρατών. Ούτε, προπάντων, το ότι όταν μας υποδεικνύουν τα καλά μιας ομοσπονδιακής διευθέτησης, πρέπει να μας πουν ταυτόχρονα γιατί θα πρέπει οι Κύπριοι να ιδρύσουμε ομοσπονδιακό κράτος με τους εποίκους, που είναι συντριπτικά πολλαπλάσιοι των Τουρκοκυπρίων και που βρίσκονται στη χώρα μας ως αποτέλεσμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Οι ηγέτες μας δεν τα αναδεικνύουν αυτά διότι δεν θέλουν να πληγώσουν τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι θεωρούν τις εγγυήσεις απαραίτητες και στον νέο συνεταιρισμό. Αυτή είναι η αλήθεια (ακόμα και ο Ακιντζί μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκε για τις εγγυήσεις, λέγοντας ότι «δεν είναι ρεαλιστική η προσδοκία οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της ΕΕ να στηρίζονται μόνο στην ΕΕ, η οποία δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε για την περίοδο μετά το δημοψήφισμα» - ΚΥΠΕ - 7/4/15). Όμως αποσιωπώντας η ηγεσία μας τις πτυχές του προβλήματος που χαρακτηρίζονται διεθνείς και που θεωρείται ότι γι' αυτές θα αποφασίσει η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι, όπως λένε οι ίδιοι, αφήνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά εγκλωβισμένη στην τουρκική πολιτική που πέτυχε να αναδεικνύει μόνο το δικοινοτικό μέρος του προβλήματος και να εξαφανίζει τον επεκτατισμό των στρατοκρατών της Άγκυρας. Η παρέμβαση του Κοτζιά για τις εγγυήσεις ελπίζουμε να είναι ένα πρώτο βήμα για μια νέα προσέγγιση.

Άριστος Μιχαηλίδης

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/254518/pote-tha-katangelthoun-oi-engyiseis#sthash.mt0sQ0sK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.