8/5/15

Εκλογές στην Βρετανία. ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Π. Ήφαιστος
Στα πεδία της στρατηγικής οτιδήποτε συμβαίνει στην Βρετανία είναι σημαντικό.
Πρώτον, η στρατηγική της Βρετανίας οικοδομώντας την ειδική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το 1945 επηρέασε δραστικά την μεταπολεμική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στα πεδία της στρατηγικής, των θεσμών και των διατλαντικών σχέσεων.
Δεύτερον, όταν εισήλθε στην ΕΕ το έπραξε στο πλαίσιο ενός σχεδίου εκ των ένδον πλέον ελέγχου των εξελίξεων στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Τρίτον, μετά το 1990 ομολογουμένως ήταν η πιο ψύχραιμη δύναμη. Εκτός του ότι δεν συμμετείχε στην παρωδία της ΟΝΕ δεν συνηγορούσε με τις ιδεαλιστικές σαπουνόφουσκες των πρώτων χρόνων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Σαπουνόφουσκες μέσα στις οποίες όποιος εισήλθε σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης.

Τέταρτον, η Βρετανία παρά την δραστική συρρίκνωση της ισχύος της λόγω από-αποικιοποίησης συνεχίζει να είναι μια σημαντική διπλωματική δύναμη στην διεθνή πολιτική. Αυτή την θέση την διατηρεί και λόγω μέριμνας να διατηρεί και διαφυλάττει τις ειδικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ήδη μετά το 1990 κανείς διακρίνει ότι η Βρετανία επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τα συμφέροντά της και την στρατηγική της με τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα την επανένωση της Γερμανίας και τις μεγάλες ανακατανομές ισχύος σε πολλά άλλα μέτωπα. Δεν θα σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών γιατί αυτό γίνεται από πολλούς, κυρίως σε δημοσιογραφικό πλαίσιο. Αναρτούμε απλά την ομιλία-σταθμός του νικητή των εκλογών Κάμερον και τα σχόλιά μας τότε. Θεωρούμε ότι η ομιλία αυτή είναι ο άξονας των εξελίξεων.

Την Βρετανική εθνική στρατηγική την εξετάζουμε εδώ και καιρό και υπό ένα ευρύτερο πρίσμα σε πολλά βιβλία, δοκίμια και άρθρα. Στο βιβλίο «Διπλωματία και στρατηγική των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία» δίνεται μια συνολική απεικόνιση που αφορά τις εν εξελίξει αναπροσαρμογές της Βρετανικής στρατηγικής σε συνάρτηση με την Αμερικανική στρατηγική και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι περιστάσεις αλλάζουν πλην οι άξονες παραμένουν οι ίδιοι.

..
piotita.gr



piotita.gr


Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr Η Μεγάλη Βρετανία και ο εν γένει ρόλος των Μεγάλ...

4 σχόλια:

  1. Ας ασχοληθεί πλέον η Ευρωμαφία με το δημοψήφισμα της Αγγλίας για το "αντίο ΕΕ", για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή ειμαι και στην Αγγλία, θα ήθελα να πω μια άποψη. Νομιζω ο Κάμερον είτε θα γίνει ο Τσιπρας της Αγγλίας η θα θέσει το μέλλον της χώρας του σε κίνδυνο και μαζί και των υπολοίπων Ευρωπαίων! Το δημοψήφισμα που εχει τάξει είτε θα το παρει πίσω η θα παίξει κορώνα γράμματα το μέλλον όλης της Ευρώπης. Αν το δημοψήφισμα στείλει την Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη της ΕΕ αφενός αλλα και η ύπαρξη του ΗΒ! Αρκεί κανεις να δει το ποσοστό του εθνικιστικού κόμματος της Σκωτίας και να κάνει τις αναγωγές! Σιγουρα μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολα χρονια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mην μπερδεύονται καταστάσεις, η Αγγλία έχει δικό της νόμισμα, στην ουσία εκτός ήταν και είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΡΑΙΧ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ.ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.