5/5/15

Άρθρο του Παντελή Σαββίδη: «Cool War» Ελλάδας-Ευρωζώνης

Η Κίνα και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα στη Μεσόγειο ναυτικές ασκήσεις, κυρίως διάσωσης, αλλά το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτήν τη στρατιωτική ενέργεια είναι πολλαπλό. Κυρίως, εισάγει μια νέα έννοια στο συνδυασμό στρατηγικής αντιπαράθεσης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών – κυρίως των ισχυρότερων.
Η νέα έννοια, όπως περιγράφεται σε ένα εξαιρετικό άρθρο του Bloomberg, είναι ο Cool War, ο «δροσερός» δηλαδή «πόλεμος», ο οποίος έχει μεν στρατιωτική διάσταση αλλά ήπια, και δεν είναι κάτι σαν τον Cold War, τον Ψυχρό Πόλεμο, τον οποίο η ανθρωπότητα έζησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος οδήγησε σε μια κούρσα εξοπλισμών και ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου μεταξύ κυρίως των δύο τότε υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
Η ιδέα του Ψυχρού Πολέμου, με την έννοια της «ανάσχεσης» («containment»), της Ρωσίας αυτήν τη φορά, δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, το οποίο κατά παράδοση προλέγει τους προσανατολισμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες σχετικό άρθρο. Ακολούθησε η απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει δυνάμεις σε χώρες κοντά στη Ρωσία σε μια εμφανή προσπάθεια στρατιωτικής περικύκλωσής της.
Αν και οι ενδείξεις υπάρχουν, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς μέχρι ποίου σημείου τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μια νέα αντιπαράθεση Δύσης-Ανατολής. Μια τέτοια αντιπαράθεση θα είναι ευκολότερη αν τις επόμενες αμερικανικές εκλογές κερδίσει ο άλλος γιος του Τζοττζ Μπους, γενάρχη της οικογένειας Μπους, ο Τζεμπ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Ένας από τους συμβούλους του είναι ο γνωστός Πολ Γούλφοβιτς, σύμβουλος και του αδελφού του, που μαζί με τους άλλους ιέρακες οδήγησαν στις περιπέτειες της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news


3 σχόλια:

  1. Ενας εξαιρετος και αντικειμενικος δημοσιογράφος με τεράστιες γνωσεις.
    Περιέργως τον εχουν εξαφανισει γιατι ενοχλεί αφου χωρος υπαρχει μονον για παπαγαλάκια και λιβανιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τον έχουν εξαφανίσει, νομίζω. Ακούγοντάς τον παλιότερα είπε ότι του έγιναν πολλές προτάσεις αλλά δεν θα μπορούσε να δουλέψει οπουδήποτε εκτός από δημόσια τηλεόραση. Προφανώς ήξερε ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαζόταν να φύγει μόνος του από τα κανάλια της κακιάς ώρας. Πάντως στην καταπληκτική του εκπομπή ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ στην ΕΡΤ3 που την περιμέναμε πώς και πώς κάθε Τρίτη νομίζω, δεν ενόχλησε κανέναν όχι με την έννοια ότι χάϊδευε αλλά ήταν, πώς να το πώ, υπεράνω. Οι εκπομπές του δεν ήταν πολιτικές με την κομματική έννοια του όρου. Μακάρι να τον ξαναδούμε σε Ανιχνεύσεις.

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω μαζί σας. Είναι ένας πολύ καλός δημοσιογράφος και η εκπομπή του ("Ανιχνεύσεις") ιδιαίτερα ενημερωτική και χρήσιμη.

    Βέβαια, ο λεγόμενος αναρχικός χώρος δεν συμπαθεί(ειδικά στο γνωστό αναρχικό site) καθόλου ούτε τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ούτε συγκεκριμένους καθηγητές που ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή, ούτε τον διαχειριστή του infognomonpolitics και χαρακτηρίζουν όλους αυτούς (α και εμάς εδώ μέσα όλους που τους διαβάζουμε και βλέπαμε την εκπομπή...όχι που θα γλιτώναμε κι εμείς τους χαρακτηρισμούς) ως:

    Εθνικιστές, φασίστες, ακροδεξιούς, τουρκοφάγους, Χριστιανόπληκτους, σφηκοφωλιά του υπουργείου Άμυνας, πράκτορες, Γκεμπελίσκους κ.α.

    "Τουρκοφάγους" μας είπαν όλους? Τότε δικαιούμαστε να απαντήσουμε με τα λόγια των πρώτων Τουρκοφάγων:

    https://www.youtube.com/watch?v=MUuzyDaE0JY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.