25/9/15

25.9.2015 - Συνέντευξη Τύπου Επιτροπής Αλήθειας

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντόπουλου στη Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους , Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Νατάσα Θωμά
«Το χρέος μπορεί και πρέπει να αποκηρυχθεί. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη χώρα. Αυτό στοιχειοθετεί η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Το προκαταρκτικό πόρισμα του λογιστικού ελέγχου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη που αφήνει η Επιτροπή στον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές, προκειμένου κάποτε να χρησιμοποιηθεί».

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαβεβαιώνοντας ότι «το έργο και το αντικείμενο της Επιτροπής θα συνεχιστεί, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται», χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο με ποιον τρόπο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρώντας στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου παραιτήθηκε από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η κ. Κωσταντοπούλου υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Επιτροπή κατασυκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε σκόπιμα, διέψευσε ταυτόχρονα τις κατηγορίες περί υπέρογκων δαπανών όσων συμμετείχαν στις εργασίες της, αντιτείνοντας ότι ούτε ένα ευρώ αμοιβή δεν πήρε κανείς τους και επεσήμανε ότι στη δική της 9μηνη θητεία εξοικονομήθηκαν συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.

Παρουσιάζοντας μαζί με τον ειδικό οικονομολόγο Ερίκ Ντουσέν και με παρόντα όλα τα μέλη, το τελικό συμπέρασμα των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, η πρόεδρος της Βουλής, επέμεινε στους χαρακτηρισμούς για επονείδιστο, επαίσχυντο και μη βιώσιμο χρέος.

«Η Επιτροπή στους πέντε μήνες λειτουργίας της απέδωσε στη Βουλή και στον ελληνικό λαό αυτά που δεν έγιναν ποτέ στη χώρα ή στην Ευρώπη. Απέδωσε την πρώτη δημόσια και επίσημη καταγραφή όλων των νομικών επιχειρημάτων για αποκήρυξη του χρέους ως παράνομου, επονείδιστου, επαχθούς και μη βιώσιμου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για απροθυμία των υπουργείων να ανταποκριθούν στο αίτημα της Επιτροπής για να της διαβιβαστούν στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο της έρευνας της. «Παρότι αρχικά είχαμε την δέσμευση των υπουργείων για να στείλουν στην Επιτροπή στοιχεία, μέχρι τώρα δεν έχουν διαβιβαστεί. Ειδικότερα αυτά τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 16 Ιουνίου και αφορούν τις έρευνες για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών», σημείωσε.

Μίλησε ακόμα «για γεγονότα που δυστυχώς μεσολάβησαν από τον Ιούνιο και μετά, αλλά και για διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από τότε, με τις οποίες απορρίφθηκε η διαγραφή του χρέους», καθώς και για «μνημόνιο τρία, που εξουσιοδότησε τους δανειστές με ρήτρες διάλυσης του κοινωνικού ιστού».

«Τα συμπεράσματα της Επιτροπής δεν έγιναν καν αντικείμενο επίκλησης για διαγραφή του χρέους. Αντίθετα, υπήρξε από την κυβέρνηση, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, παραίτηση από κυριαρχικά θεμελιώδη και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου. Και προσέθεσε:

«Η Επιτροπή είναι ένα πρόβλημα για αυτούς που δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Εμείς θα συνεχίσουμε όμως το έργο της όσο και αν ενοχλούνται. Είναι βέβαιο ότι το έργο και το αντικείμενο της Επιτροπής θα συνεχιστεί. Είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης εκείνων των δομών που θα επιτρέψουν να μην πεθάνει το έργο της, ακόμα και αν κάποιοι θελήσουν να σκοτώσουν την Επιτροπή».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, απέρριψε παράλληλα κατηγορίες περί σπατάλης και υπέρογκα έξοδα της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στις εργασίας δεν πήρε ούτε ένα ευρώ για αμοιβή, ενώ έκανε λόγο για σκόπιμη κατασυκοφάντηση και λοιδορία από εκείνους που ενοχλούνται και ανησυχούν από το έργο της.

«Για να τελειώνουμε με τις άμεσες και έμμεσες απειλές γιατί η επιτροπή λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε αρκετά. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα ενοχλούνται κάποιοι και ανησυχούν από το έργο της. Τελευταία κάποιοι, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, επιτίθενται και μιλάνε για το κόστος.

Κανένα από τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχθηκε ούτε ένα ευρώ σε αμοιβή. Όλοι αυτοί που συμμετείχαν άφησαν τα σπίτια, τις ζωές τους, τις οικογένειες τους, την καθημερινότητα τους, προκειμένου να επικουρήσουν τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που θα επιτρέψει να αποτινάξουμε το χρέος. Δεν τα άφησαν για να μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, να τρώνε και να πίνουν και να ”καναλαναρχούν” τους υπουργούς πως θα πάρουν μέτρα κατά της κοινωνίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Κανένας δεν έλαβε με οποιοδήποτε τρόπο αμοιβή. Τα μόνα έξοδα που έγιναν αφορούσαν μετάβαση, διαμονή, διατροφή και διερμηνεία».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε δαπανήθηκαν 112.000 ευρώ. Από αυτά τα 25.000 αφορούσαν τη διερμηνεία, 50.000 διαμονή και σίτιση και 5.500 ευρώ τις μεταφράσεις.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι από τον απολογισμό πορείας του προϋπολογισμού της Βουλής, που ζήτησε και πήρε για το τελευταίο εννεάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εμφανίζεται να έχουν εξοικονομηθεί 12,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

«Δεν έχει υπάρξει πουθενά υπέρβαση του προϋπολογισμού της Βουλής ούτε έγιναν οποιεσδήποτε άλλου είδους υπερβάσεις. Υπάρχουν μάλιστα κονδύλια που έγινε 100% εξοικονόμηση. Η Βουλή και όχι το ίδρυμα της, πλήρωσε ακόμα και το κόστος της Βουλής των Εφήβων. Όπου υπάρχει μεγαλύτερο κονδύλι δαπανών οφείλεται σε προηγούμενες πάγιες τιμολογήσεις που έχει η Βουλή και σε συμφωνίες που έγιναν σε προηγούμενες περιόδους. Αυτά για τους κακόπιστους», σημείωσε.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της και το αντικείμενο της η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε:

«Θα φανεί από τη διαχείριση της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και τις προθέσεις της. Ανεξάρτητα από την βούληση, τις πράξεις ή τις παραλείψεις της επόμενης ηγεσίας της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν να υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε, και με άλλες νομικές μορφές και μέσα».

Νατάσα Θωμά, Αθηναϊκό Πρακτορείο
mignatiou



2 σχόλια:

  1. Έστω ότι έτσι ΄έχουν τα πράγματα!

    Όμως η Επιτροπή δεν έχει κάνει μια προσέγγιση προς μια κατεύθυνση εκ των πρωταρχικών της τοποθετήσεων, όπου μια εξ αυτών ήταν και το χρέος προς ιδιώτες! Κάποιοι μάλιστα ιδιώτες δώσανε ως και πλάκες από τάφους των προγόνων τους ως εγγύηση.
    Λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της (Ιδιωτικής Κεντρικής) Τράπεζας τη Ελλάδας μπαίνει εγγυητής των δανείων, συμβαίνει και το εξής, να εγγυάται δάνεια τα οποία κάνουν διάφοροι για να αγοράσουν http://stoixeiadiaplokis.blogspot.se/2011/11/blog-post.html πωλήσεις από καταπατημένες εκτάσεις προερχόμενες από πλασματικά συμβόλαια https://www.academia.edu/15312896/Σημειώσεις_ενός_πολίτη_περί_ενοικίασης_Σκυροπούλας
    κατάχρησης της κοινόχρηστης περιουσίας της ολότητας, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,
    Πέρα από αυτό το Δημόσιο αποζημιώνει και για απαλλοτριώσεις καταπατημένων εκτάσεων με έκδοση ομολόγων του Δημοσίου, τα οποία ομόλογα στη συνέχεια επιφορτίζουν με φόρους τον Έλληνα πολίτη
    .
    Σχετικά με αυτό το θέμα δήλωσα το ενδιαφέρον της συμμετοχής μου από την απαρχή της ανακοίνωσης πρόθεσης Δημιουργίας Επιτροπής Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους, και ιδικά για τη συμμετοχή μου στο επιμέρους τμήμα του “χρέος προς ιδιώτες”, το οποίο είνα από τα επιμέρους θέματα ελέγχου που εμπερικλείεται στο Δημόσιο χρέος, και ασφαλώς ουδείς από τους πρωτεργάτες της Επιτροπής ενδιαφέρθηκε να με απαντήσει ή να ζητήσει με με ποιο σκεπτικό και τι στοιχεία θα μπορούσα να συνδράμω.

    Ίσως τα ωά να μη αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίας των διαπλεκόμενων της διαφθοράς της Δημόσιας Κοινόχρηστης Περιουσίας της ολότητας των πολιτών από τους εσωτερικούς εχθρούς της Δημοκρατίας, εξ ου και το ρητό "πάντα κάποιος άλλος φταίει!

    Π.χ Σε τι είδος αποζημιώθηκε η Μ.Μ. Λαύρας στη Σκύρο για το Ναύσταθμο https://roides.wordpress.com/2009/06/30/30june09/ σε μετρητά ή σε ομόλογα? και ανάλογα ασφαλώς και η Μ. Βατοπεδίου, η νομιμότητα των απαλλοτριώσεων http://www.skyros.gr/images/pdf/2014/Efimerida%20Skyrou%20No38.pdf που κοστολογεί τον πολίτη το Δημόσιο χρέος μέσω της φορολογίας για αυτού του είδους "χρέους προς ιδιώτες" δεν έχει αναφερθεί η Επιτροπή, ή το άλλο ο Δήμος Σκύρου έχει "δικαιωθεί για απαλλοτρίωση" τεχνητού φράγματος και απομένει η διευθέτηση πληρωμής! σε τι είδος θα καταβληθεί σε μετρητά ή με ομόλογα, ΥΠ΄ όψιν ότι ο Δήμος Σκύρου δεν αναγνωρίζει την αποδοχή παραχώρησης από το Δημόσιο ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wE8cLD08eZ_KndtvSoClrL8fnjEuKFUxZh5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K--td6SIua7l6g9799mNclXAGq7CB07q4z73hqs6xDYqy-WSW9Ct ,(ΑΡΘΡΟ 51)
    της έκτασης εντός της οποίας μέρος είναι και η έκταση κατασκευής του φράγματος, κατά δε τα λεγόμενα πρώην Δημάρχου ο υποθηκοφύλακας αρνείται να καταγράψει στη μερίδα του Δήμου των βιβλίων του το περιουσιακό αυτό στοιχείο, μη αποδεχόμενος της παραχώρησης από το Δημόσιο δια ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ του ΦΕΚ 4108/1929, αλλά ούτε και ο ίδιος ο Δήμος υπερασπίζεται έναντι άλλων καταπατητών το περιουσιακό του αυτό στοιχείο. ¨ΟΜΩΣ το χρέος προς ιδιώτες παραμένει επαυξάνεται και επιφορτίζεται στη μείωση των συντάξεων, όχι της Μέρλελ και του Σοιμλε, αλλά του παππού και της γιαγιάς που συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια για να μην αυτοκτονήσουν..

    Περιττό το ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις του απευθύνθηκε στη Βουλή των Ελλήνων να επιτρέψει να βάλει υποθήκη τη κοινόχρηστη του περιουσία για την εκτέλεση έργου υδροδότησης, κάτι το οποίο εγκρίθηκε ΚΑΙ https://www.academia.edu/11685881/ΕΓΓΡΙΣΗ_ΥΠΟΘΗΚΗΣ_ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ_ΑΚΙΝΗΤΗΣ_ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ_ΔΑΣΩΝ_ με απόφαση της Βουλής.

    Το ατύχημα με τη Σκύρο είναι ότι δεν είχε ένα Δήμαρχο με δικηγόρους στο συγγενολόι, ή ένα Δήμαρχο δικηγόρο από σόι δικηγόρων ώστε να έχουν νομικές γνώσεις περί Συνταγματικού Δίκαιου, όχι για τη πάρτη του όποιου εαυτού, αλλά της ολότητας των πολιτών του ευνομούμενου της πολιτείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣΟΧΗ: Γιά νά σταθῆ διεθνῶς μία "μονομερής" ἐλάφρυνση τοῦ χρέους, πρέπει νά εἶναι καί φιλάνθρωπη (πρῶτα ὁ λαός μετά τά χρέη) καί δίκαια, ἔτσι πού νά βελτιωθῆ (ὄχι νά ἐκθεμελιωθῆ διότι δέν γίνεται) τό ὅλο σύστημα:
    ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ - ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ.
    _ Καί ἐφ' ὅσον τό ὑπόλοιπο εἶναι βιώσιμο, ἐν τάξει. Μάλιστα, θά μποροῦσε ἄν προκύψει πολυ χαμηλό ὑπόλοιπο χρέους, νά ὑπολογισθῆ καί ἕνας πολύ μικρός τόκος. - Ἄν πάλι τό ὑπόλοιπο εἶναι μεγάλο, τότε, καίμόνον τότε νά ἐξετασθῆ ἄν εἶναι νόμιμο (πχ. δόθηκαν μίζες καί διορκώθηκε).
    Ἔτσι θά τεθῆ σε ὑγιέστερες βάσεις καί ἡ τυχόν μέλλουσα χρηματοδότηση κρατῶν. Καί τῆς Ἑλλάδας πρῶτα-πρῶτα. Μέ ἀρχές διεθνοῦς οἰκονομικοῦ δικαίου, σαφῶς βελτιωμένες, σέ σχέση μέ τό σημερινό καθεστώς ...ζούγκλας!
    Τά δικαστήρια γι' αὐτό ὑπάρχουν ἄλλωστε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.