5/2/17

Πώς η Ρουμανία πλήρωσε το ΔΝΤ

Andrea Schaechter Αρχηγός Αποστολής του IMF στη Ρουμανία

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη

«Δεν θα ακουμπήσουμε τη φορολογία των εταιριών. Βρίστε μας, μαυρίστε μας, αλλά εμείς θέλουμε να περάσουμε την κρίση χωρίς να διώξουμε αυτούς που παράγουν στη χώρα, που προσλαμβάνουν προσωπικό και στηρίζουν την οικονομία μας».
Ήταν Ιούνιος του 2010. Η Ρουμανία ήταν ήδη από το 2009 σε πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ (13 δις Ευρώ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (5 δις) και την Παγκόσμια Τράπεζα (2 δις), έχοντας δανειστεί 20 δις Ευρώ για να στηρίξει την οικονομία και το νόμισμά της. Τα νούμερα όμως δεν έβγαιναν και ο προϋπολογισμός «αγκομαχούσε» μετά από τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η τότε κυβέρνηση του δεξιού Emil Boc πιέστηκε αφόρητα από τους δανειστές, που ζητούσαν να αυξηθεί η φορολογία από το 16% στο 25%.
Ένα καλοκαιρινό βράδυ ο τότε Πρόεδρος της χώρας Traian Basescu βγήκε την τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία προτιμάει τον δύσκολο δρόμο:

Για τη συνέχεια Liberal

6 σχόλια:

  1. Πλακα έχουνε όλα αυτά τα αρθράκια που ο πας εις μπουρδολογεί νομιζοντας ότι απευθύνεται σε ούγκανους .Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ρουμανίας είναι 4% - η κατάσταση στη χώρα είναι εύθραστη και οι κυβερνήσεις είναι ασταθείς.
    Χθες 300000 ρουμάνοι ξεσηκώθηκαν για ένα σχέδιο νόμου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε λίγα χρόνια θα ακούς Ρουμανία, Βουλγαρία, και θα κλαίς.
      Πρέπει πρώτα να φτάσουμε στον πάτο για να μάθουμε.

      Διαγραφή
  2. Προφανώς δεν εχεις παει τελευταία στη Ρουμανία. Γενικώς φαινεται οτι μαλλον δεν εχεις περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Ίσως μονο με κανενα οργανωμένο γκρουπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδα τη Ρουμανια πριν 11 χροναι και πριν μερικες ημερες. Τοτε και τωρα, καμμια σχεση με την ψωροκωστενα, που ακομα πασχιζει να βρει κανα δεκαρικο για κουλουρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και η συζητηση αυτη για τα οικονομικα δεν μπορει να γινει με λιγες γραμμες θελοντας και ελπιζοντας να βοηθησω χωρις διαθεση αντιδικιων και αφου διευκρινησω οτι ειμαι οικονομολογος (ειναι το δευτερο πτυχιο μου). Η εντυπωση μου ειναι οτι η οικονομια της Ρουμανιας πηγαινει καλυτερα απο ολες τις αλλες χωρες των βαλκανιων. Αναφερω εντυπωση μου γιατι ταξιδευω παρα πολυ σε ολες τις χωρες των βαλκανιων για δουλειες. Πιο κατω ειναι η εξελιξη το ΑΕΠ τα 3 τελευταια χρονια και οι προβλεψεις για τα επομενα.
    2014 392.773 +2.4
    2015 406.964 +3.7
    2016 (est.) 425.039 +5.4
    2017 (est.) 448.449 +6.5
    2018 (est.) 474.120 +7.4
    2019 (est.) 508.524 +7.2
    2020 (est.) 545.247 +7.4
    2021 (est.) 589.443 +8.1
    το χρεος ειναι περιπου 38,4% ωσ προς το ΑΕΠ και το ελλειμα 0,7% εαν γινονται επενδυσεις και το διδυμο ελλειμμα δεν ειναι καταστροφικο για να οδηγει την χωρα σε συνεχη δανεισμο το δε πλαισιο για ενα επενδυτη ειναι περιπου σταθερο τοτε η χωρα αυτη μεσα σε αυτη την κριση που ζουμε βρισκεται σε πλεονεκτικη θεση. Βεβαια η πολιτικη που ασκειται στην Ελλαδα ειναι λανθασμενη με πρωτους υπευθυνους τους Ελληνες κυβερνωντες αλλα και των ηγετων της Ευρωπης.Η πολιτικη αυτη κρατα σε στασιμοτητα ολη την οικονομια της Ευρωπης και καταστρεφει την δικη μας. Οταν δεν σου φτανει το εισοδημα κανεις δυο κινησεις μειωνεις τα εξοδα και προσπαθεις να αυξησεις τα εσοδα. Εδω γινεται η μιση δουλεια απο ολες τις κυβερνησεις μονο μειωση των εξοδων με λαθος τροπο. Για την αυξηση του εισοδηματος που σημαινει παραγωγικες επενδυσεις δεν γινεται τιποτα για διαφορους λογους κυριως διοτι το λειτουργικο συστημα της χωρας μπλοκαρει,καθυστερει και τελικα ακυρωνει και αυτες τις ελαχιστες επενδυσεις που πανε να γινουν. Βεβαια με αυτο τον συνεχη καταιγισμο νεων μετρων και φορων δεν ξερω πως θα μπορουσε μια κυβερνηση και να ηθελε να δημιουργησει σταθερο πλαισιο. Η δικη μας οικονομια οντας εσωστρεφης με μικρη παραγωγικη βαση εχει μπει σε ενα καθοδικο σπιραλ και δεν βλεπω πως θα βγουμε μας οδηγουνε σε θανατο. Αθεμιτος ανταγωνισμος υπαρχει και μεταξυ των κρατων οταν η Ιρλανδια μειωνει τον φορο τοσο πολυ.Γενικα κατα την αποψη μου η συνθηκη του ΜΑΣΤΡΙΧΤ ηταν λαθος δεν μπορουμε να εχομε τα ιδια κριτηρια για ολες τις χωρες πχ εαν το χρεος για την Γερμανια πρεπει να ειναι 60% του ΑΕΠ για την Ελλαδα με πολυ διαφορετικη δομη της οικονομιας επρεπε να ειναι 23% κλπ. Σαν να πουνε τις μικρες ομαδες μπασκετ ελατε θα σας βαλουμε στο NBA φυσικα θα τις τσακισουν.Βεβαια οι εκαστοτε ηγεσιες επρεπε να οδηγησουν τον λαο και για να υπαρχει επικοινωνια και συμμετοχη των πολιτων πρεπει να τους δωσουμε ενα ελαχιστο επιπεδο γνωσεων εκτος απο τους θεσμους πχ απο τους 100 που ρωταω τι ειναι ΑΕΠ μονο οι 10 καταφερνουν να απαντησουν οι αλλοι 10 προσπαθουν να πουνε κατι και οι υπολοιποι 80 δεν ξερουν.Να μην πω για το διδυμο ελλειμα και για το αντικρυσμα του χρηματος. Οτι το χρημα ειναι χαρτι για να διευκολυνει τις συναλλαγες στην ουσια κανομε αντιπραγματισμο. Ξεκιναμε λοιπον απο την παιδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτρεψτε μου να πω κακως εχει περασει αυτη αντιληψηη οτι η πατριδα μας ειναι ψωροκωσταινα. Αναγκαζομαι παλι να πω οτι εχω ταξιδεψει παρα πολυ σε ολο τον κοσμο απο ΗΠΑ,ΚΑΝΑΔΑ,ΕΥΡΩΠΗ,ΚΙΝΑ κλπ στην Ρουμανια εχω παει αεριπου 45-50 ταξιδια.Η πατριδα μας ειναι μια πολυ ωραια χωρα που θα μπορουσε να ειναι σε πολυ καλη θεση αλλα το πολιτικο συστημα ηταν και ειναι ανεπαρκες για να μην πω τιποτα αλλο. Χωρις οραμα (μπιλ κλιντον δηλωση κατα την τελευταια επισκεψη)Χωρις στρατηγικο σχεδιασμο (ο νεος Αμερικανος πρεσβυς) Χωρις εθνικο σχεδιο για μενα και πολλους αλλους.Εθνικο σχεδιο σημαινει να καθησουν σαν ανθρωποι σε ενα τραπεζι και να συμφωνησουν ολοι σε ενα κοινο σχεδιο δηλ. ποιους κλαδους θα αναπτυξουν.Το οποιο Εθνικο σχεδιο η επομενη κυβερνηση θα το συνεχιζει κλπ.Εδω ξεκιναει κατι η μια κυβερνηση και η επομενη το ακυρωνει και στο τελος δεν γινεται τιποτα.Ειναι σαν να θελομε να κανομε μια πολυκατοικια για να μπουμε μεσα την ξεκιναω εγω και ερχεσαι εσυ μετα δυο χρονια και λες τι ειναι αυτα που κανετε γκρεμιστε τα και ξανα απο την αρχη και παει λεγοντας και ο λαος πληρωνει και πολυκατοικια δεν βλεπει.Αλλα αυτοι που κυβερνανε δεν εχουν εργαστει ποτε ποσο μαλλον να καταστρωσουν ενα εθνικο σχεδιο το οποιο πρπει να αποδοθει και απλα ωστε να ειναι κατανοητο σε ολους τους πολιτες μια σελιδα για καθε τομεα τα βασικα με αριθμους. πχ ο τουρισμος θα μπορουσε να φθασει τα 50 εκατομ τουριστες τον χρονο εφ'οσον εχει και τις αναλογες υποδομες. Λενε οτι περυσι ηταν 27 εκατ. και ειναι ευχαριστημενοι.Αν κανεις ομως αναλυση τι τουριστες ηλθαν απο καθε χωρα βλεπεις οτι οι Κινεζοι ηταν 120.000 μονο .Ο στοχος επρεπε να ειναι 10 εκατ. Κινεζοι στοχευμενα δεδομενου οτι ταξιδευουν 120 εκατ. Κινεζοι στο εξωτερικο και τουλαχιστον μας εκτιμουσαν προ κρισης και επειδη τους βοηθησαμε στους Ολυμπιακους αγωνες κλπ ειχαν ξεκινησει απ'ευθειας πτησεις με την AIR CHINA την οποια ομως την χασαμε μετα καμποσο καιρο.Επισης επρεπε να εχομε 5 εκατομ Ρωσους τουριστες κλπ βλεπεις με αυτες τις δυο χωρες θα ξεπερνουσαμε τα 40 εκατομ και η δυναμικη που θα δημιουργουνταν θα μας εφερνε στον στοχο των 50 εκατομ(φροντιζοντας και για την γρηγορη εκδοση βιζας ) Στην Ναυτιλια ειμαστε πρωτοι και δεν μπορουμε να κρατησουμε τα ναυπηγεια ουτε για επισκευες.Η δε ναυτιλια μπορει να μας δωσει εισοδημα απο 10 δραστηριοτητες ενω τωρα εχομε μονο απο μια δυο.Θα επρεπε να δημιουργσουμε ειδικοτητες στα πανεπιστημια ωστε να μπορουν να υποστηριχθουν αυτες οι δραστηριοτες και αντι οι υπηρεσιες αυτες να παρεχονται απο τους Εγγλεζους στο Λονδινο να παρεχονται εδω και να δημιουργηθει η αναλογη κουλτουρα ναυτοσυνης εδω στον Πειραια. Επισης ανα κλαδο μελετες στην βιομηχανια,τροφιμα,φαρμακα κλπ Τελευταια απογραφη 10.500 Ελληνες ηταν καταχοι διδακτορικων διπλωματων ενω η Γαλλια εχει μονο 9.500 με πολλαπλασιο πληθυσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.