26/12/16

Τουρκικό καταδυτικό πλοίο “κόλλησε” στην Κω: Δεν δέχθηκε τη βοήθεια ελληνικού διασωστικού

To καταδυτικό τουρκικό πλοίο υπό την ονομασία "ΑΛΚΑΤΡΑΣ". Φωτογραφία www.vimatisko.gr 
To καταδυτικό τουρκικό πλοίο υπό την ονομασία "ΑΛΚΑΤΡΑΣ". Φωτογραφία www.vimatisko.gr
 
Ρεπορτάζ aegeanews.gr
Στις 4:45 τα ξημερώματα στην περιοχή Αμμόγλωσσα, περίπου 300 μ. αριστερά από το ακρωτήριο Σκανδάρι της Κω (όπου το 1996, είχε προσαράξει η Τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ) προσάραξε το τουρκικό φ/γ πλοίο «Αλκατράζ», τύπου σκούπα ντάιβνγκ, στο οποίο επιβαίνουν ο πλοίαρχος και πέντε άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες (μιας και έχει ήδη αναπτυχθεί αρκετή παραφιλολογία) το πλοίο μετέφερε καταδυτικό υλικό το οποίο φόρτωσε από το λιμάνι του Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο) και η προσάραξη σήμερα τα ξημερώματα στο γνωστό πέρασμα στα αβαθή της Κω πιθανολογείται ότι έγινε από… τον αυτόματο πιλότο πορείας.


Αρχικά επιχείρησε να αποκολληθεί με ίδιες δυνάμεις χωρίς αποτέλεσμα, ενώ μετά τις 10 το πρωί ζητήθηκε η συνδρομή ρυμουλκού και έσπευσε από το λιμάνι της Κω το ρυμουλκό «Παναγία Φανερωμένη» (φωτό), όμως και οι νέες προσπάθειες αποκόλλησης απέβησαν άκαρπες λόγω και του ισχυρού ανέμου.
Το πλοίο παραμένει στο ίδιο σημείο έχοντας υποστεί βλάβη στο πηδάλιο (και μικρή εισροή υδάτων η οποία και αντιμετωπίστηκε). Οι νέες προσπάθειες αποκόλλησης θα συνεχιστούν αύριο, αναμένοντας να κοπάσουν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι.
Το πλοίο παρουσιάζει εισοροή υδάτων γύρω στα 50 εκατοστά (μέχρι στιγμής) και έχει ζητηθεί η συνδρομή εθελοντών για την απάντλησή τους με αντλίες.

Ρεπορτάζ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ
Τελευταία ενημέρωση 2:25 μ.μ.: To καταδυτικό τουρκικό πλοίο υπό την ονομασία “ΑΛΚΑΤΡΑΣ” βρίσκεται ακόμη στην περιοχή Αμόγλωσσα.
Δεν δέχτηκε την βοήθεια του ελληνικού διασωστικού με το πρόσχημα ότι έχει υποστεί βαθύ ρήγμα και σε περίπτωση που το ξεκολλήσουν από το σημείο υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί όταν βρεθεί στα ανοικτά.
Να τονιστεί βέβαια ότι πάγια τακτική των τουρκικών πλοίων όταν βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αρνούνται την βοήθεια κάθε διασωστικού πλην τουρκικού προφασιζόμενοι κάθε δυνατή δικαιολογία σε οποιαδήποτε περίπτωση και αν βρίσκονται. Επιπλέον σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν συνομίλησαν ούτε μέσω VHF στο Λιμενικό σκάφος όταν τους κάλεσε να δώσουν πληροφορίες, αρνούμενοι να ανταποκριθούν στα κελεύσματα των Λιμενικών ακόμα και όταν τους μίλησαν στα Αγγλικά.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΑΞΗΣ ΤΟΥ “ALCATRAZ”
Στις 4:45 σήμερα το πρωί 26 Δεκεμβρίου στην περιοχή Αμόγλωσσα, της ΚΩ , εκεί όπου το 1996, είχε προσαράξει η φραγάτα Γιαβούζ και είχε δημιουργήσει κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προσάραξε κατά “ύποπτο” τρόπο το τουρκικό πλοίο «Αλκατράζ», νηολόγησης Αλικαρνασσού.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής το εν λόγω πλοίο το οποίο ενώ βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα δεν έφερε Ελληνική σημαία αλλά ούτε και τουρκική. Οι πρώτες του κινήσεις αφότου προσάραξε ήταν να καλύψει με μουσαμάδες τα εξαρτήματα που βρίσκονται πάνω στο πλοίο που κανείς δεν γνωρίζει τι βρίσκεται από κάτω και αμέσως μετά εξέπεμψε σήμα κινδύνου (SOS) στις τουρκικές Λιμενικές αρχές με τις οποίες βρισκόταν συνεχώς σε επικοινωνία δηλώνοντας το ναυάγιο, αντιθέτως δεν επικοινώνησε με τις ελληνικές Λιμενικές αρχές ως όφειλε γεγονός που εγείρει προβληματισμούς και σοβαρά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στα θαλάσσια σύνορα μας αλλά και γιατί τα αντανακλαστικά των ελληνικών αρχών είναι τόσο αργά.
Παράλληλα θέτει ευθέως προ των ευθυνών τους σύσσωμες τις ελληνικές αρχές που σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής ήταν απελπιστικά απούσες τουλάχιστον στην αρχή αλλά και το Λιμενικό ούτε καν ως όφειλε δεν διενήργησε έστω ως αρμόδιο σώμα έναν τυπικο έλεγχο στο εν λόγω πλοίο ώστε να βεβαιωθεί ότι το πλήρωμα δεν είναι ύποπτο αλλά και αν το φορτίο που μεταφέρει είναι νόμιμο. Το πλοιάριο φέρεται να είναι καταδυτικού τύπου “σκούμπα ντάιβινγκ”.
mignatiou.com

2 σχόλια:

  1. Πόσο μπούληδες είναι ρε συ αυτοί οι πολιτικοί μας; ... Πόσο άχρηστοι του κερατά; ... Βρείτε ρε σεις μια δικαιολογία ότι έχετε πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών και περάστε το γαμημένο πλοίο ακτινογραφία ... Αφήνετε τον Ερντογάν να το παίζει τζάμπα μάγκας .. ποντίκια .... ε ... ποντίκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πανε για επεισοδιο... παλιο το κολπο ψαχνουνε αφορμη για ενταση οπως τοτε με την φρεγατα, που κολησε ...200 μετρα αποσταση απο την ακτη της Κω και βρισκοταν καθαρα εντος του ελληνικου χωρου... κριμα που τοτε οι δικοι μας δεν επραξαν τα δεοντα μπουζουριαζοντας απαντες , οπως θακαναν πχ τιποτα αμερικανοι αν τιποτα κουβανεζοι αραζαν ξαφνικα σε κανα κωλο υφαλο και μαλιστα ανοιχτα της φλοριδα, οχι στα 200 μετρα απο την παραλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.