26/12/16

Σοβαρότατη εξέλιξη - Ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Αλ Μπαμπ, βοηθώντας την Τουρκία

Με μπλε απεικονίζεται βομβαρδισμός με πυρά πυροβολικού της Τουρκίας και με κόκκινο αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Μια σοβαρότατη εξέλιξη αναφέρθηκε σήμερα σε ανεξάρτητη ιστοσελίδα που καλύπτει τον πόλεμο στη Συρία.
Η ιστοσελίδα αυτή, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι ένα σμήνος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αποτελούμενο από μαχητικά Su-24 και Su-34, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Συρίας  Kuweires, και βομβάρδισε στόχους του ISIS στην πόλη Αλ Μπαμπ, που πολιορκείται από τα τουρκικά στρατεύματα.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ γιατί αρνήθηκαν να παράσχουν αεροπορική υποστήριξη στην επιχείρηση κατάληψης της Αλ Μπαμπ από τον τουρκικό στρατό, λέγοντας μάλιστα ότι η συμπεριφορά αυτή των ΗΠΑ "ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".
Αν επαληθευθεί η ενέργεια αυτή των Ρώσων, θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή δεδομένων στη Συρία, αλλά και στο επίπεδο συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας, αφού είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία των δυο χωρών.
BEIRUT, LEBANON (8:00 A.M.) - The Russian Air Force carried out its first airstrikes over the key city of Al-Bab on Sunday, marking the first time during this war that their aircraft have directly aided the Turkish Army.
According to a military source at the Kuweires Airport, a group of Russian Su-24 and Su-34 fighters jets carried out airstrikes over Al-Bab in east Aleppo, resulting in the destruction of several mechanisms that belonged to the so-called "Islamic State of Iraq and Al-Sham" (ISIS).
Despite Russian air assistance on Sunday, the Turkish Army was unable to maintain control over the Al-Farouq Hospital and Jabal Al-Aqil after the Islamic State terrorists scored a direct hit with their VBIED (vehicle borne improvised explosive device).
The Russian and Turkish governments are currently on good terms for the first time in nearly a year, putting an end to the differences they had over the downing of the Su-24 fighter jet in northern Latakia last year.

14 σχόλια:

  1. Μπορει να φαινεται οτι η Ρωσσια βοηθαει την Τουρκια.
    Ειναι ομως ετσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί όχι, αν αυτό είναι το συμφέρον της την στιγμή αυτή;

      Διαγραφή
  2. Το τουρκικό πυροβολικό... Ο τουρκικός στρατός κλπ. Οι Τούρκοι τολμούν, πολεμούν, ενώ εμείς, οσάκις δεχόμεθα πρόκληση, καθόμαστε σαν κότες. Οι Τούρκοι έχουν εμπειροπόλεμο στρατό πια, ενώ ο ελληνικός στρατός έχει να εμπλακεί σε πόλεμο από 1949. Τι διάβολο έγινε εκείνος ο οίστρος τού 1940-44, για να μην προχωρήσω στον θλιβερό εμφύλιο αλληλοσπαραγμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι δυνατον να διατυπωνονται τετοιες σκεψεις? Και τι θα επρεπε να κανουμε να εμπλεκομαστε σε εναν πολεμο καθε δεκα χρονια για να ειμαστε ετοιμοπολεμοι? Να κλωτσησουμε οτι κτισαμε με 60χρονια ειρηνης? Παιδια εχεις?

      Διαγραφή
    2. Θα ήταν αδύνατον να μην διατυπώνονται, ως διαπίστωση μιας αδιάψευστης πραγματικότητας. Τα υπόλοιπα που γράφεις, δείχνουν ότι μάλλον δεν κατάλαβες το σχόλιο. Τόσο απλά.

      ΥΓ: Το τι κτίσαμε και χαλάσαμε στα 66 χρόνια ειρήνης, το βλέπομε σήμερα. O καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Οι Τούκοι μάς απειλούν, οι Αλβανοί μάς απειλούν, ακόμη και οι Σκοπιανοί μάς περιγελούν.
      Θεωρώ περητό ν' αναφερθώ στα οικονομικά μας χάλια, την απαξίωση τής Ελλάδος από τούς πάντες, ιδίως τούς Ευρωπαίους εταίρους, που την έκαναν σκουπιδοτενεκέ τής Ευρώπης.

      Διαγραφή
    3. Κωνσταντίνε, όχι να εμπλεκόμαστε σε πόλεμο συνέχεια αλλά να τολμάμε όταν πρέπει.
      Νατιβιστ, οι Τούρκοι τολμούν και πολεμούν όταν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από κάποια μεγάλη δύναμη. Δεν το κάνουν μόνοι τους.

      Υ.Γ.: Χρόνια πολλά σε σας και τις οικογένειες σας.

      Διαγραφή
    4. Natvist.
      Δεν νομιζω οτι δεν διαβαζεις,μαλλον παρανοεις ηθελημενα,την διπλωματικη και πραγματικη ισχυ της Ελλαδας στα Βαλκανια...Τους μεν Κομιτατζηδες τους εχουμε με βετο σε Νατο και ΕΕ και εχουν παρει 1.000.000 βουλγαρικα διαβατηρια αυτοαμφισβητουντες την " μακεδονικη"τους εθνοτητα!!! ΟΙ Αλβανοι προσφατως προειδοποιηθηκαν απο την ΕΕ για την ενταξιακη
      τους πορεια σε σχεση με την Ελλαδα,οικονομικα δε ειναι χαλια και παρακαλουν να συνελθει η Ελλαδα...Οι Τουρκοι οντως μας απειλουν και ειναι πραγματικη απειλη: προσεξε ομως ειναι σιγουραντζες ....μονο οταν θα ειναι σιγουροι θα προχωρησουν σε κατι και αυτο μονο αν θα ξερουν οτι δεν θα παει σε γενικευση...παρολα αυτα τι πετυχαν στο αιγαιο απο το 74? Τιποτα δεν πετυχαν ....Για αυτο θελουν να μας πανε σε διαπραγματευσεις....ακομη δεν πρεπει να ξεχνας την επιτυχια της εισοδου της Κυπρου στην ΕΕ,τωρα αν ο αναστασιαδης θελει να την ακυρωσει ειναι αλλο θεμα....Τα περι απαξιωσεως τα ακουω αστεια....Δεν σε κρατουν τυχαια στην ΕΕ το μαγαζι ειναι γωνια....και επιτελους ας απαλαγουμε απο την μικροαστικη μανια για το πως μας βλεπουν...Εκτος και αν πιστευεις στη εικονα που προβαλλουν οποτε ετεροπροσδοριζεσαι...πραγμα που σημαινει οτι πιστευεις αυτο που οι αλλοι σου λενε οτι εισαι...Εγω οπως και εσυ αλλωστε ειμαι υπερηφανος που ειμαι Ελληνας και απλως θελω να αλλαξω την κρατικη μου δομη για να εχω ενα ποιοτικο κρατος.....

      Διαγραφή
    5. Μα απορώ γιατί δεν διαβάζετε τι λέω στο πρώτο μου σχόλιο. Οι μεν Τούρκοι είναι τώρα εμπειροπόλεμοι, ενώ εμείς όχι. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

      >ι Τούρκοι τολμούν και πολεμούν όταν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από κάποια μεγάλη δύναμη. Δεν το κάνουν μόνοι τους<

      Εγώ βλέπω ότι πολεμούν, άρα έχουν κάποια πείρα πολέμου, ενώ εμείς απολύτως καμμία. Τ' άλλα όλα είναι αδιάφορα και άσχετα με το σχόλιό μου.

      >ΟΙ Αλβανοι προσφατως προειδοποιηθηκαν απο την ΕΕ για την ενταξιακη τους πορεια σε σχεση με την Ελλαδα,οικονομικα δε ειναι χαλια και παρακαλουν να συνελθει η Ελλαδα<

      Εμείς δεν δώσαμε το 2009 το πράσινο φως για την ένταξη τής Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές; Δεν συνεχίζουν την πολιτισμική και όχι μόνο γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων τής Β. Ηπείρου κι εμείς καθόμαστε και κοιτάμε; Τι "προειδοποιήσεις από την ΕΕ" και τρίχες κατσαρές μού αραδιάζεις; Είσαι σοβαρός;

      >Τα περι απαξιωσεως τα ακουω αστεια<

      Φαίνεται ότι και οι πολιτικοί μας έτσι τ' ακούνε, όπως και μερικοί ελληνόφωνοι, γι αυτό έχομε τα σημερινά χάλια και δεν εννοώ βέβαια τα οικονομικά μόνο. Δεν είμαστε ο σκουπιδοτενεκές τής Ευρώπης, όπου κοιτάζουν να μαντρώσουν κάθε λαθρομεταναστοσκουπίδι; Ή δεν έχεις συναίσθηση τής καταστάσεώς μας; Μάς υπολογίζει κανείς; Μάς υπολήπτεται κανείς; Αν ναι, ποιος; Ουδέ καν την τεράστια γαιοπολιτική/στρατηγική αξία τής χώρας μας είμαστε ικανοί να εκμεταλλευτούμε, όπως κάνουν οι Τούρκοι εδώ και χρόνια. ΞΥΠΝΑ!

      Διαγραφή
  3. Ένα μεγάλο πρόβλημα των νεοελλήνων είναι οι διεθνισμοί και οι κοσμοπολιτισμοί θόλωσαν το βλέμμα. Έτσι πολλοί δεν βλέπουν ότι οι τακτικές κινήσεις και οι στρατηγικές αποφάσεις και μάλιστα των μεγάλων δυνάμεων έχουν σχέση όχι με κάποια συγγένεια, θρησκευτική πίστη ή αισθητικές σχέσεις [τέτοια μάλλον έμειναν μόνοι τους οι Έλληνες με αποτέλεσμα να γελοιοποιούνται με το να χορεύουν ζεϊμπέκικα με τους τούρκους ή ή να γίνονται κουμπάροι του Ερντογάν - και αυτά αντί εθνικής στρατηγικής που το μόνο που δεν μας συνέβηκε είναι να γίνει ποινική δίωξη κατά όποιου μιλούσε για στρατηγική] Έτσι, που να κυριαρχήσει στην Ελληνική πολιτική ότι : «Η έσχατη πραγματικότητα συνίσταται από υπάρξεις, άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται για την αυτοσυντήρησή τους και μαζί αναγκαστικά, για τη διεύρυνση της ισχύος τους. Γι’ αυτό συναντώνται ως φίλοι ή ως εχθροί και αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα για την αυτοσυντήρησή τους και τη διεύρυνση της ισχύος τους» (Κονδύλης Ισχύς και απόφαση 1991, σ. 213) ή ότι "Δίκαιο έχει όποιος έχει ίση δύναμη και όταν αυτό δεν συμβαίνει ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται" (Θουκυδίδης). Τώρα, βέβαια, ίσως είναι αργά για δάκρυα, όπως λέει και ο γνωστός τίτλος της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας. Για την Ρωσία, τώρα, αλλά και όσον αφορά τις άλλες ηγεμονικές δυνάμεις, θα δούμε πολλά τέτοια που θα πυκνώνουν όσο θα αναδύεται το πολυπολικό διεθνές σύστημα και θα αναζητούν να αυξήσουν την επιρροή τους. Δηλαδή, οι Συμπληγάδες των ηγεμονικών διανέξεων θα πληθαίνουν και συνθλίβουν όσοι είναι αναλώσιμοι. Παίρνει θέση, εξάλλου, για να είναι εκεί όταν θα καταρρεύσει η Τουρκία.
    www.ifestos.edu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχουν αεροπορία οι Τούρκοι και χρειάζονται τα ρώσικα; Το...χιλιάρμενο, λάθος ρότα πήρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι πολυ πολυπλοκη η κατάσταση στη Συρία που θα χρειαστεί καιρός και στοιχεία για να την κατανοήσουμε επί του παρόντος δρουν οι εμπλεκόμενοι και μετά θα σκεφτούν τι ακριβώς έπραξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν αναφερόμαστε στα σύγχρονα ρωσικά όπλα,ας έχουμε υπ΄όψη ότι εννοούνται και αστραπιαίες στρατηγικές που συλλαμβάνει και εφαρμόζει η ρωσική μηχανή,και όχι μόνο...
    Ο πνευματικός χρόνος εν προκειμένω ανακτά μια διαφορετική διάσταση αφενός, αλλά και η σοβαρότητα των στιγμών καθορίζει και τον νου και τα πλάνα και την συνεργασία τους.
    Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα θα είναι για τούς Ρώσους αν όχι εντελώς νικηφόρο, αρκετά ικανοποιητικό,για να προχωρούν με αισιοδοξία.
    Με λίγα λόγια,αναφερόμαστε σε ανθρώπους,λαό,επιτελείς,αρχηγούς,Υπεύθυνους,Λογικούς Πατριώτες κλπ.εφάμιλλους των Σαλαμινομάχων των Σπαρτιατών του Λεωνίδα και γιατί όχι και των Μακεδόνων.
    Ας τους μοιάξουμε.....!!!ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άλλο άρθρο του Τιερύ Μεϊσάν, η Συρία χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας για την απελευθέρωση της Ιντλίμπ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερό ότι πρέπει να δοθούν στην Τουρκία κάποια ανταλλάγματα. Μια "νίκη" που αλλιώς θα ήταν ήττα, είναι ένα τέτοιο αντάλλαγμα. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προσωρινές παραχωρήσεις, χωρίς αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Ούτε η Συρία, ούτε βέβαια η Ρωσία είναι διατεθειμένες να αφήσουν την ανατολική ενδοχώρα του Χαλεπίου στον έλεγχο των Τούρκων.

    Ας μην ξεχνούμε ότι οι "μετριοπαθείς" τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που είχαν την πλήρη υποστήριξη της Δύσης έως πρόσφατα (και σε κάποιο μεγάλο βαθμό έως σήμερα) είναι η πιο προφανής και άμεση απειλή κατά του Άσαντ. Μετά την απελευθέρωση του Χαλεπίου, έχουν αναμφίβολα στριμωχτεί, όμως δεν έχουν ακόμη ηττηθεί. Οι "μετριοπαθείς" της Αλ Κάιντα είναι υπαρξιακή απειλή για τον Άσαντ, πρώτον, λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης στο έδαφος (δεν έχουν ένα συμπαγή χώρο όπως το ΙΣΙΣ στα ανατολικά), δεύτερον, λόγω του ότι είναι στα δυτικά και απειλούν άμεσα τις περιοχές που ελέγχει ο Άσαντ, περιλαμβανομένης και αυτής ακόμη της Δαμασκού, τρίτον και κυριότερον, λόγω της δυτικής υποστήριξης, που παλιά είχε και το ΙΣΙΣ, αλλά αναγκάστηκαν να την άρουν οι δυτικοί λόγω των αποκεφαλισμών Αμερικανών και Ευρωπαίων υπηκόων.

    Οι Κούρδοι είναι πρώην σύμμαχοι του Άσαντ και παντοτινοί σύμμαχοι των Αμερικανών. Από την ώρα που οι Αμερικανοί ανέχθηκαν την τουρκική εισβολή, η κατάσταση τους έφερε πιο πολύ απέναντι στον Άσαντ και πιο αμφίβολα στο μέρος των Αμερικανών, που δεν έκαναν τίποτε για να τους προστατέψουν. Όσο η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στη Συρία, τόσο θα απομακρύνονται οι Κούρδοι από τον Άσαντ.

    Δύο ήταν τα σημεία καμπής στις πρόσφατες εξελίξεις. Το πρώτο ήταν οι συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί κάποια στιγμή μεταξύ κυβερνητικών (του Άσαντ) και των Κούρδων. Η Τουρκία εισέβαλε λίγες ημέρες μετά, προφανώς για να συνετίσει τους Κούρδους για λογαριασμό Σύρων και Ρώσων, που δεν ήθελαν ανοικτή σύγκρουση με τους Κούρδους - άλλωστε μπορεί αύριο να ξαναγίνουν σύμμαχοι. Το δεύτερο ήταν η τελευταία εκεχειρία στο Χαλέπι, πριν από την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης, όπου οι Ρώσοι είχαν πετύχει για πρώτη φορά να χαρακτηρισθεί η τότε Αλ Νούσρα ως "τρομοκρατική" και να ζητηθεί ο διαχωρισμός ανάμεσα σε "πραγματικούς" (τάχα) "μετριοπαθείς" και σε Αλ Νούσρα ("τρομοκράτες"). Αποδείχθηκε μέσα σε ημέρες, αν όχι ώρες, ότι πραγματικοί μετριοπαθείς στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν. Αυτή ήταν η κυριότερη διπλωματική καμπή του πολέμου, που απογύμνωσε τις ΗΠΑ από επιχειρήματα υπέρ της λεγόμενης "αντιπολίτευσης".

    Η πραγματική καμπή πριν από αυτά ήταν βέβαια το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, που τον εξανάγκασε να ζητήσει την προστασία της Ρωσίας, που για να την πάρει αναγκάστηκε να συνεργαστεί μαζί της στη Συρία.

    Το ΙΣΙΣ ο Άσαντ το αφήνει για το τέλος, μια που το ΙΣΙΣ είναι η απόδειξη ότι ο Άσαντ είναι πολύ προτιμότερος από τις εναλλακτικές.

    Με τους "μετριοπαθείς" του FSA να έχουν σχεδόν προδιαγεγραμμένο τέλος (αν δεν αλλάξει δραματικά η στάση των ΗΠΑ), με τους Τούρκους να είναι υποχείριο των Ρώσων και το ΙΣΙΣ να είναι, στο τέλος, ο σάκος του μποξ όλων, το μεγάλο ερώτημα είναι οι Κούρδοι της Ροζάβα. Πιθανότατα ο Άσαντ επιδιώκει να τους επανεντάξει ως ημιαυτόνομους κατά το ιρακινό μοντέλο, στα δύο καντόνια που έχουν σήμερα. Μέχρι τότε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Ας δούμε πρώτα τι θα γίνει στην Ιντλίμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπως έλεγε ο παππούς μου να έχεις Τούρκο στρατηγό και Ελληνα στρατιώτη . Το θέμα πιστευω ειναι οτι οι Τούρκοι μόνοι τους με την αεροπορία που διαθέτουν δεν μπορούν . Απο την στιγμή που ο Ερντογάν προσπαθεί να βρεί σύμμαχο τον Πούτιν ( αμέτρητες τηλεφωνικές συνομιλίες απο όσο εχει ανακοινωθεί )πιθανόν να συμφέρει αυτή την στιγμή την Ρωσία για να καθαρίσει το τοπίο και ας εχει την βοήθεια των Τούρκων την δεδομένη στιγμή . Ειμαι σίγουρος πάντως οτι ο Πούτιν δεν έχει ξεχάσει τον θάνατου του πιλότου ούτε τα πρόσφατα γεγονότα και θα χτυπήσει αργότερα την Τουρκία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.