9/2/17

Ακιντζί: Μέχρι Απρίλιο θα φανεί λύση ή όχι – Θέλουμε 15 έτη εγγυήσεις

Συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί δημοσιεύει σήμερα η αγγλόφωνη ‘Χουριέτ Ντέιλι Νιους’, ο οποίος είπε ότι με τις συναντήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου οι πλευρές θα αποκτήσουν μια ιδέα για το αν οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε λύση. 
Όσον αφορά τις εγγυήσεις, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι αναζητούν φόρμουλες με τις οποίες θα παρέχεται ασφάλεια στη μια πλευρά χωρίς να δημιουργείται η αντίληψη της απειλής στην άλλη. «Νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν εδώ. Νομίζω ότι είναι ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν shuttle diplomacy», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να διατηρηθεί το σύστημα εγγυήσεων και να αναθεωρηθεί σε 15 χρόνια, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για τους Τ/Κ να δοκιμάσουν τη λειτουργία του νέου ομοσπονδιακού συστήματος και να δουν αν πραγματικά ένας Τ/Κ μπορεί να γίνει πρόεδρος.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Τ/Κ δεν μπορούν να αποφασίσουν τίποτα πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία και πως μόνο μετά θα μπορούν καλύτερα να συμβιβαστούν.
«Λέμε στους Ε/Κ ότι ‘προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευερία γι’αυτό μην αναμένετε τη δική μας στάση ή της Τουρκίας να αλλάξει σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα», ανέφερε.ο Τ/Κ ηγέτης. Εξάλλου –όπως είπε- «η τουρκική κυβέρνηση τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

Ο Ακιντζί είπε ότι χρειάζεται να διατηρηθεί το μομέντουμ και ότι με τις συναντήσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο οι πλευρές θα αποκτήσουν μια ιδέα για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση.
«Έχει περάσει μισός αιώνας που γίνονται διαπραγματεύσεις για λύση. Για πρώτη φορά κινητοποιήθηκαν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε συζητήσει σε τέτοιος βάθος τα θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτοί οι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι», είπε.

Για τις τέσσερεις ελευθερίες προς τους Τούρκους πολίτες που ζητά η τουρκική πλευρά, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε πως αυτό που ζητά η Τουρκία δεν είναι ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά φόρμουλες γι’ αυτούς που θα έρθουν στο νησί να κατοικήσουν.
«Είναι ένα σημαντικό θέμα για μας και την Τουρκία το να απολαμβάνουν παρόμοια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες οι Τούρκοι πολίτες». Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι έχουν ενημερώσει την Άγκυρα σχετικά με αυτά τα θέματα και βρίσκονται σε καλή συνεργασία.

Σε ερώτηση για τους εποίκους που ζουν στο νησί, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το σχέδιο Ανάν προέβλεπε να δοθεί υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου σε 40.000 Τούρκους πολίτες που είχαν την ‘υπηκοότητητα της βορείου Κύπρου’. «Σήμερα κάναμε την ε/κ πλευρά να δεχτεί ότι ο καθένας ανεξάρτητα από την εθνικότητά του που έχει την ταυτότητα της ‘ΤΔΒΚ’ θα πάρει την υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου. Ο αριθμός που μας δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν 220.000 και έχουμε προωθήσει αυτό τον αριθμό στην Ε/κ πλευρά», ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι οι Ε/Κ έχουν επίσης οικονομικές απώλειες λόγω της μή χρήσης του τουρκικού εναέριου χώρου και των λιμανιών, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνητρο και τους Ε/Κ, όπως είπε. «Στο παρελθόν η εργατική τάξη ύψωνε τη φωνή της για την ειρήνη. Τώρα οι επιχειρηματικές κοινότητες από τις δύο πλευρές του νησιού (καλούν για ειρήνη), ενώ οι επιχειρηματίες της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν ιδρύσει ένα φόρουμ στη Λευκωσία όπου συναντώνται κατά καιρούς. Δίνουν θετικά μηνύματα για τη λύση. Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη», ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ενώ η ένταξη στην Ε.Ε. ως κίνητρο έχει αποδυναμωθεί τόσο για την Τουρκία όσο και για τους Τ/Κ, η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να την αντικαταστήσει ως το μόνο κίνητρο για λύση, προσθέτοντας πως οι νέες ανακαλύψεις στο οικόπεδο Ζοχρ της Αιγύτπου δείχνει ότι τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι μεγαλύτερα από ό,τι φαίνονταν αρχικά.
«Σε αυτή την περίπτωση ο πιο εφικτός τρόπος για να μεταφερθεί το ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας. Παρόμοιος σχεδιασμός ισχύει και για το ηλεκτρικό δίκτυο και το νερό. Υπάρχουν μελέτες για σύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω Κρήτης και Ευρώπης. Αλλά αυτό θα ήταν πολύ πιο ακριβό αν συγκριθεί με Τουρκία, η οποία είναι ήδη συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Παρόμοια, έχει τώρα αποδειχθεί ότι το νερό μπορεί να μεταφερθεί από την Τουρκία στο νησί. Το νερό μπορεί να προωθηθεί σε ολόκληρο το νησί. Αντί για ένταση μπορούμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Και η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να είναι μέρος αυτού του διαδρόμου ενέργειας στον νότο», ανέφερε.
Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μια λύση θα ήταν καλή και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Η υπουργός εξωτερικών της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, μου είπε ότι μια λύση του Κυπριακού ‘δεν θα είναι μια αλλαγή παιχνιδιού, θα είναι η αλλαγή του παιχνιδιού’».
Σημερινή

2 σχόλια:

  1. Γιά τήν περιοχή τῆς Σμύρνης, τό 1920, εἶπαν οἱ Βρετανοί, ἄς περιμένουμε 5 χρόνια μέχρι νά γίνει τό δημοψήφισμα γιά τό ποῦ θέλει ἡ πλειοψηφία το[τ λαοῦ της νά ἀνήκῃ.Φἀνηκε δημοκρατικό, κάπως εὔλογο, ἦταν καί ἀπό πίσω ἡ Μ.Βρετανία...ἔγινε δεκτό. Ἀποτέλεσμα: Ἔγινε ἡ καταστροφή τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς περιοχῆς τῆς Σμύνρνης πολύ νωρίτερα ἀπό τά 5 χρόνια, ἀπό τούς Τούρκους - μέ τήν ὑποστήριξη ἐννοεῖται καί τῆς Μ.Βρετανίας ὅλως ἰδαιτέρως (ἀκόμη καί μἐ ἐσωτερική μας διάβρωση, διά μέσου τοῦ Στεργιάδη...).
    Στρωθεῖτε στό διάβασμα οἱ νεώτεροι, γιά νά καταλάβετε καλά, πῶς διαμορφώνονται καί κινοῦνται οἱ ἐκ Μ.Βρετανίας προερχόμενες ("ἀφελεῖς" καί παραδόξως συχνά "πειστικές") ἰδέες καί "λύσεις" (λύσεις-κόμποι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον κακό του τον καιρό ας του πει κάποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.