6/2/17

Εκείνοι διαβάζανε “4 τροχούς”, “Moto” και “Marie Claire”, όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία.

Απέναντί μας η Δεξιά και ως νοοτροπία


Δεν θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική αντιπαράθεση αλλά με την καθημερινότητά μας τότε. Όλα περίπου είναι ίδια σ’ αυτήν την ηλικία και μάλιστα στην επαρχία. Σχολείο ίδιο, γειτονιά ίδια, καφετέριες ίδιες· παρ’ όλα αυτά διαφέραμε. Αυτό συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα, στην επαρχία, αλλά και στην πόλη, στο κέντρο των εξελίξεων.
Δεν είναι δύσκολο να θυμηθώ ότι όταν πήγαινα σχολείο, στο γυμνάσιο και λύκειο, υπήρχαν κομματικές νεολαίες και ήμασταν πολιτικοποιημένοι. Με τον σύντροφο φίλο Διονύση ήμασταν στην ΚΝΕ (“Μαθητική Ενότητα”), ο Μήτσος στην ΟΝΝΕΔ (ΜΑ.ΚΙ), ο ξάδερφος μου ο Νίκος στην ν. ΠΑΣΟΚ - ΠΑ.Μ.Κ., ο Γιάννης, ο κολλητός, αναρχικός και πάει λέγοντας... Μπορεί να κάναμε όλοι παρέα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά όταν άναβε η πολιτική κουβέντα άναβαν και τα αίματα.
Δεν θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική αντιπαράθεση αλλά με την καθημερινότητά μας τότε. Όλα περίπου είναι ίδια σ’ αυτήν την ηλικία και μάλιστα στην επαρχία. Σχολείο ίδιο, γειτονιά ίδια, καφετέριες ίδιες· παρ’ όλα αυτά διαφέραμε. Αυτό συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα, στην επαρχία, αλλά και στην πόλη, στο κέντρο των εξελίξεων.

για τη συνέχεια Αυγή


9 σχόλια:

  1. Είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω με έμφαση και ένταση ότι οι 4 Τροχοί τού Κώστα Καββαθά ήταν ένα περιοδικό που μετέδιδε αφομοιωμένα μηνύματα σκέψης και συμπεριφοράς υπευθυνότητας και υψηλού ήθους και έχουν σχέση μάλλον με αξιόλογους διανοούμενους και καμιά σχέση με περιοδικά μόδας και lifestyle όπως νομίζει ο άσχετος συντάκτης τού φαιδρού άρθρου. Τόσο άσχετος που μάς λέει (τρομάρα του)ότι έβγαζε "συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φασίστες". Τόσο άσχετος που αγνοεί ότι Pascal Bruckner είναι ένα όνομα ενός συγκεκριμένου συγγραφέα , τού οποίου τα έργα βέβαια καμιά σχέση δεν έχουν με τον Βλάσιο-Μπλαιζ
    Πασκάλ (Blaise Pascal). Και αν είχε διαβάσει έργα τού Πασκάλ Μπρυκνέρ, το τελευταίο που θα μπορούσε να συμπεράνει θα ήταν ότι "δεν πρέπει"να είμαστε
    ρατσιστές.
    Και αυτούς που μαζεύαν στα κουτουρού ονόματα από εκλαϊκευτικές μπροσούρες τής Κ.Ν.Ε. τύπου "Για να μην σε λένε αγράμματοα και αμόρφωτο" τούς αποκαλούσαν λέει και "κουλτουριάρηδες"!!
    Εξαιρετική ανάρτηση μιάς και βγάζει το επίπεδο τής επίπεδης αριστερής δήθεν "διανόησης" . Και μάλιστα υψηλής, διαβάζοντας όχι μόνο Καρανίκα , αλλά και τον Καρά και τον Νίκα. Συγγνώμην, αν και δεν το συνηθίζω, εδώ θα το διαπράξω: Χαχαχαχαχαχαχα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβαζε λέει και τον (ορθόδοξο διανοούμενο) Ντοστογιέφσκι. Τώρα τι σχέση έχει ο Φιοντόρ με τα κομμουνιστικά τσιτάτα ουδείς γνωρίζει, μάλλον επειδή το όνομα τελειώνει σε -εφσκι σου λέει κι αυτός δικός μας θα ναι. Φαίνεται όμως πως τίποτα δεν κατάλαβε από αυτά που διάβαζε (αν τα διάβαζε).
      Πάλι καλά που δε μας είπε ότι διάβαζε και Παπαδιαμάντη.

      Διαγραφή
    2. Τον Καρά και τον Νίκα! Μπράβο Κρίτωνα. πάω στοίχημα ότι ο ένας είναι από την Λέσβο και ο άλλος από την Μυτιλήνη.
      Ο Χάρυ Κλυνν είχε σατιρίσει δύο χαρακτήρες. Τον κουλτουριάρη Αρτέμη που διαβάζει για ποίηση το "Μελαχρινάκι", και τον καθοδηγητή (Τζούμας) που διδάσκει κομμουνισμό στον Τραμπάκουλα. Αλλά λίγοι κατάλαβαν τι εννοούσε ο Κλύνν

      Διαγραφή
  2. εδώ φταίνε οι γονείς που άφηναν τα βλαστάρια τους να γράφονται σε κόμματα πριν βγούν από το αυγό. Βέβαια ως παιδιά όλοι κάνουμε γκάφες. αλλά δεν τις αφήνουμε να μας κυνηγάνε και στα γεράματα. Υπάρχει Αριστοτέλης Πλάτωνας, Κονδύλης που είναι ό,τι πρέπει για το μυαλό.
    Συμφωνώ με τον Κρίτωνα Καππαδόκη για τους 4Τ αν και εγώ είμαι της Πτήσης, του ετέρου τέκνου του Κ. Καββαθά. Μάλλον τους έβαλε στην εξίσωση ως εξής: το αυτοκίνητο είναι το απωθημένο του Έλληνα και επιτομή του life style, οι 4Τ γράφουν για αυτοκίνητα άρα είναι επιτομή του life style. Ο sir Humphrey Appleby (του παλαιού Μάλιστα Κύριε Υπουργέ) θα γελούσε μέχρι δακρύων. Και κάτι ακόμη. Ο Διαφωτισμός δεν επικαλεί. Επικαλείται ίσως (αλλά πάλι μπορεί να άλλαξε και η γραμματική και το συντακτικό. Που να τους προλάβεις).
    Τζάμπα ο Τολστόι και ο Ρίτσος αλλά τι να κάνεις, "σφουγγάρι είναι το μυαλό, στο ποτήρι και την θάλασσα το ίδιο νερό θα ρουφήξει". Γι' αυτό προσέχουμε με τι το γεμίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καρανίκα, τω καιρώ εκείνω ο κόσμος γραφόταν στην ΚΝΕ για να πηδήξει. Εσύ κατάφερες τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΙΒ'
    Άγονος γραμμή
    Το δοιάκι τι έχει;
    Η βάρκα γράφει κύκλους
    κι ούτε ένας γλάρος!
    (από "Δεκαέξι χάικου" - Γεώργιος Σεφέρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απίστευτος ο Καρανικας, τα έβαλε και με το ΜΟΤΟ! και όμως το 1987 όταν ταξιδέψαμε με μοτοσυκλέτες,από τα Γιάννενα για την Κωνσταντινουπολη και φτάσαμε στην Ατταλεια, ξέραμε και για την χούντα του Κεναν Εβρεν και την δικτατορία στην Τουρκία. Και όμως σε αυτό το λαϊκό μοτοσυκλετιστικο περιοδικό δημοσίευσα το 10ημερο, ταξιδιωτικό ημερολόγιο μου με σαφείς αναφορές για τον τουρκικό στρατό που βρισκόταν στους δρόμους και στα check point. όλα τα διαβάσαμε κ. Καρανικα,και τόλμησαμε να ταξιδέψαμε στη Τουρκία που είχε τότε δικτατορία. Αλέκος Ρσπτης, Ιωάννινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να λοιπον που οι εκλεκτοι των γραφων ("εμεις") αλωσαν την εξουσια και την (δεν θα πω το πημα). Ενω οι πτωχοι τω πνευματι "αλλοι", μειναν στο σκοτος το αιωνιον !.
    Κι αν εισαι η απο τη Λεσβο η την Μυτιληνη, παρομοιες "ιδεασεις επι του πραγματικου" θα εχεις φιλτατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.