6/2/17

Παραμύθια και αλήθειες της «Μεγάλης» Αλβανίας

Η Αλβανία, ένα απομονωμένο κράτος και ένας λαός μετέωρος, που ζει κάτω από αυταρχικά καθεστώτα και παραπαίει μεταξύ διάφορων «προστατών», φαίνεται να κυλάει προς το τελευταίο σκαλοπάτι του άκρατου εθνικισμού, που μέσα από ιστορικές παραχαράξεις προσπαθεί να αποκτήσει πολιτιστική-ιστορική ταυτότητα, ανακαλύπτοντας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή εχθρούς παντού, προκειμένου να επιβιώσει πάνω σε μύθους.
Από την εποχή της πτώσης του καθεστώτος Χότζα-Αλία, οι διάδοχοί τους πολιτικοί επανέφεραν μιαν αστήρικτη θεωρία περί Μεγάλης Αλβανίας, διεκδικώντας εδάφη από γειτονικά κράτη δυναμώνοντας τον εσωτερικό τους εθνικισμό με μύθους.
ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ περιοχή, από τον 7ο μέχρι το 12ο αιώνα, υπήρχαν τα βιλαέτια (ομάδες κατοίκων που τους συνέδεε μόνο η θρησκεία) και όπως γράφει ο αυτοκρατορικός διπλωμάτης Γ. Γκεόργκ, «δεν υπήρχε καμιά οργανική σύνδεση ούτε οποιαδήποτε επικοινωνία ανάμεσα στις επαρχίες. Η περιοχή ήταν διαιρεμένη διοικητικά σε τέσσερα βιλαέτια, τα οποία συνιστούσαν de facto αυτόνομες μονάδες. Για να μετακινηθούν από το ένα βιλαέτι στο άλλο απαιτούνταν ειδική άδεια».
Στα τέλη της δεκαετίας του 1870 αναπτύχθηκε ένα εθνικιστικό κίνημα, από μια μικρή ομάδα διανοουμένων που ζούσαν στο εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου έθνους για να διεκδικήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Οι Μεγάλες Δυνάμεις το 1870 συγκάλεσαν συνέδριο στο Βερολίνο, με σκοπό το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταξύ των νέων-δημιουργούμενων κρατών. Η απόφαση του Βερολίνου δεν αναγνώρισε ότι υπάρχει Αλβανία και ο Γερμανός καγκελάριος Μπίσμαρκ ανήγγειλε ότι η Αλβανία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια γεωγραφική έκφραση. 
Για τη συνέχεια eleftherostypos

7 σχόλια:

  1. Έθνος αλβανικό -όπως το εννοούμε σήμερα- ουδέποτε υπήρξε. Στην αρχαιότητα στην θέση που σήμερα υπάρχει το αλβανικό κράτος, αυτό ήταν τμήμα της Ιλλυρίας και της βορείου Ηπείρου.

    Την εποχή του Κλαύδιου Πτολεμαίου (ο οποίος υπήρξε και περίφημος γεωγράφος, και ο οποίος από τότε εφεύρε και κατέγραψε το σύστημα των γεωγραφικών συντεταγμένων) κρατική οντότητα με την ονομασία Αλβανία (και οι κάτοικοι του Αλβανοί) βρισκόταν ακριβώς στις δυτικές όχθες της Κασπίας θαλάσσης, εκεί που σήμερα υπάρχει το Νταγκεστάν, και που άλλωστε Νταγκεστάν σημαίνει υψηλά ευρισκόμενο έδαφος (υψιπεδο).

    Σημειώνεται ότι 7 αιώνες αργότερα, από τις μάχες που έδωσε ο Πομπήιος και από τα όσα περιέγραφε ο Κλαυδιος Πτολεμαίος περί της Αλβανίας της Κασπίας θαλάσσης, από εκεί ξεκίνησε η επέλαση των Αβάρων οι οποίοι ακολουθούμενοι απο τους Βούλγαρους αργά - αργά έφτασαν και συν τω χρόνω κατοίκησαν και εγκαταστάθηκαν στην Βαλκανική. Προηγούμενως, της καθόδου των Αβάρων είχαν φτάσει στην Βαλκανική, βορείως της Μακεδονίας μας (στα σημερινά Σκόπια) οι Έρουλοι οι οποίοι αφού δήλωσαν πειθήνιοι στο Βυζάντιο μετά από άδεια του Ιουστινιανού εγκαταστάθηκαν στα σημερινά Σκόπια.

    Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος στην ιστορία του για τους Άβαρους γράφει ότι μεγάλο πλήθος Αβάρων επέδραμε και αφού κατέστρεψαν και κατέκλυσαν τα πεδινά της Ιλλυρίας από τις ακτές της Δαλματίας μέχρι και του Δυρραχίου κατόπιν έφτασαν στα ορεινά από οπου εζώγρησαν όλους όσους βρήκαν εκεί.

    Μέχρι τότε, μέχρι δηλαδή οι Αλβανοί του Καυκάσου να κάνουν καταστροφικές επιδρομές και να κατοικήσουν εδάφη της Ιλλυρίας, την ίδια περίοδο που οι Βουλγαροι -οι οποίοι και αυτοί ακουλουθούσαν τους Αβάρους- εγκαταστάθηκαν παραπλεύρως αρχής γενομένης στην (Οχριδα) Αχρίδα, περιοχή με την ονομασία Αλβανία ήταν μόνο μία, η Αλβανία του Καυκάσου.

    Είναι βέβαιο μάλιστα οτι 2η περιοχή, ως εθνική περιοχή, με την ονομασία Αλβανία ή Αλβανοί από αρχαίους συγγραφείς δεν μνημονευεται καμία άλλη εκτός της του Καυκάσου.

    Οι Τούρκοι αποκαλούσαν τους σημερινούς Αλβανούς με άλλο όνομα, και τους έλεγαν αρναούτηδες. Αρναούτ ήταν μια επίσης περιοχή δυτικά της Κασπίας. Μάλιστα μία περιοχή - πολις Αρναούτ υπήρχε και μέχρι σήμερα υφισταται στα περιξ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία άρχιαν να κατοικούν κυρίως αρκετά μετά την άλωση φίλιοι πληθυσμοί προς τους οθωμανούς που είχαν την αρχική κοιτίδα τους πέριξ της Κασπίας.

    Επίσης σημαντικό είναι το πως οι αλβανοί οι ίδιοι αποκαλούν σήμερα την χώρα τους Shqiperia, και ουχι ως Αλβανία.

    Όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς, από τον Αρριανό αρχής γενομένης όταν για τις μάχες που έδινε τότε ο Αλέξανδρος απέναντι του είχε ως εχθρούς συν τοις άλλοις και τους Αλβανούς οι οποίοι συμπαρατάσσονταν μαζί με τους πέρσες, αλλά και όπως ήδη έγραψα ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και πολλοί άλλοι, μέχρι και τον Στέφανο Βυζάντιο τον 3ο μ.Χ αιώνα για Αλβανία και Αλβανούς γνωριζαν μόνο μία περίπτωση.

    Συνεπώς με την ονομασία Αλβανία ήταν μία μονο γνωστή περιοχή και καμία άλλη. Το σημερινό Νταγκεστάν, το οποίο σημειώτεον ακόμα και σημερα η επισημη ιστορία το θεωρεί ως αρχική κοιτάδα των Αβάρων (Avars), φαίνεται να είναι η κοιτίδα των σημερινών αλβανών και οχι οι αρχαίοι Ιλλυριοί όπως οι σημερινοί αλβανοί θέλουν να πιστεύουν.

    Η Άννα Κομνηνή στην ιστορία της "Αλεξιάδα" περι το 1100 αναφέρεται κατ΄ επανάληψη σε κάποιους επιδρομείς με τον όρο Αλβανίτες και όχι Αλβανούς με το οποίο αν το έκανε θα έδειχνε εθνική καταγωγή και οχι γεωγραφική προέλευση, όπως φάινεται να εννοούσε με το όρο "Αλβανίτες".

    Συνεπώς οι σημερινοί Αλβανοί μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός λαός, αλλά καμία σχέση δεν εχει με αυτο που νομίζουν για ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. maresei pou oi alvanoi sas grafoun edelos esas k ti propaganda pou skorpate sti internet.fusika eisai telios lathos.alla dikaioma sou na mpourdologis osa anistorita thes.sunexise etsi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάλι μου αρέσει που δεν σ'αρέσει καθόλου αλλά και που σίγουρα δεν είσαι αλβανός ή αλβανή, καθότι αν ησουν θα "έγραφες εντελώς" το παρόν ιστόλόγιο. Μάλλον εδώ γελάμε.

      Διαγραφή
    2. sti εχω δει οτι οι αλβανοι χρησιμοποιουν αυτη την γραφη

      Διαγραφή
  3. Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

    •Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
    @Εγκρίνοντα των σχολιασμών του άρθρου
    Γιατί δεν εφαρμόστηκε ο παραπάνω κανόνας; Θεωρώ πως όταν γίνεται μια εξαίρεση το περιεχόμενο του σχολίου είναι τέτοιο που αξίζει να παιδευτούμε και να το αναγνώσουμε.
    Άξιζε δηλαδή αυτό το σχόλιο, για να κάνουμε την υπέρβαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Αλβανοί είναι ο ποιο ανιστόρητος και αγράμματος λαός της Ευρώπης, η Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να χρηματοδοτεί ιστορικά βιβλία στα αλβανικά. Ζώντας στο εξωτερικό δεν γνώρισα ακόμα Αλβανό από τους πολλούς που γνώρισα να εργάζεται κανονικά όλοι τους κάποια παρανομία κάνουν και είναι υπερήφανοι για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.