8/2/17

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την Διάσκεψη της Γενέυης

Tα όσα δήλωσε για την Διάσκεψη στη Γενεύη ο Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ.
Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου παραπέμπεται η δεύτερη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο. Ολα εξαρτώνται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα μέτωπα ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αγκυρα, και ακολούθως ταξιδεύει για το Λονδίνο.
Η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στο απαράδεκτο αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες.
Ερωτηθείς για το αν θα λάβει χώρα το Μάρτιο στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο και τα θέματα στα οποία θα εστιαστεί, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος για το κυπριακό όρισε αριθμό εβδομαδιαίων συναντήσεων με τους ηγέτες και τις διαπραγματευτικές ομάδες, προφανώς με στόχο να επιστρέψουν στη Γενεύη.
"Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν κάποια σημεία στη διάρκεια της τελευταία συνάντησης, οπότε νομίζω δεν αποτελεί έκπληξη ότι θα εστιαστούν σ` αυτά τα σημεία στα οποία δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί".
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς" και τις αναφορές Κυπρίων που δηλώνουν ανήσυχοι με τη ρωσική ανάμειξη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε:
"Δεν είναι από τα θέματα που μπορώ να σχολιάσω. Διάβασα τον Τύπο σήμερα το πρωί. Πιστεύω υπάρχουν πολλές εικασίες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κάτω από την αποφασιστικότητα και των δύο ηγετών με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να φτάσουμε σε διευθέτηση", κατέληξε.

Στην Άγκυρα ο Έιντε
Ο Έσπεν Μπάρθ Άϊντα μετέβη στην Τουρκία για διαβουλεύσεις. Σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ συναντάται με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στη Λευκωσία, συναντήθηκαν χθες οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ενόψει και της συνάντησης των ηγετών των δυο κοινοτήτων αύριο Πέμπτη.
Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.