8/2/17

Το συνηθισμένο bullying: η συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή

 Xωρίς τα δανεικά, το χρεοκοπημένο σύστημα είναι καλό μόνο για τους μετακλητούς, για τους κομματικούς υπαλλήλους, για πέντε ολιγάρχες, για τους φοροφυγάδες. Και για όλους τους άλλους κόλαση.
Το μοτίβο είναι επαναλαμβανόμενο. Όταν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο, το πολιτικό σύστημα καταφεύγει στο συνηθισμένο bullying: Ανοίγει τη συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή. Προτιμάτε να υποτιμηθούν οι μισθοί σας, οι αποταμιεύσεις σας, οι περιουσίες σας κατά 80%; Προτιμάτε να μετατραπούμε σε Βενεζουέλα της Μεσογείου χωρίς καν πετρέλαιο; Αν όχι, πληρώστε. Ακολουθούν Μέτρα. 
Τα «μέτρα» είναι πάντα στη λάθος κατεύθυνση. Τα μέτρα εξαντλούνται στην υπερφορολόγηση της κοινωνίας για να διατηρηθεί αλώβητος ο κομματοκρατούμενος κρατικός μηχανισμός. Η αλήθεια είναι απλή, σταδιακά το δημόσιο χρέος μεταβιβάζεται στους πολίτες. Ο ένας στους δύο χρωστάει ήδη στο κράτος. Η εκμετάλλευση θα συνεχιστεί μέχρι να εκμηδενιστούν οι καταθέσεις και να μετατραπούν σε οφειλές των πολιτών προς το κράτος. Ο δρόμος έχει διανυθεί κατά τα δυο τρίτα. 

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται σχεδόν με τις ίδιες λέξεις σε ίδιες μονότονες πράξεις. Λες και το πρόβλημα της χώρας είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Ολόκληρη η χώρα, το πολιτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης, μονότονα ασχολούνται με αυτό: να κλείσει η αξιολόγηση. Να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τρόικα. Να ψηφίσουμε τα μέτρα. Για να πάρουμε τα λεφτά. Είναι η μόνη κρυφή επιδίωξη του πολιτικού συστήματος: Η Δόση. Κανείς δεν ρωτάει πια, τι τα κάνουμε τα λεφτά. Πού θα πάνε, ποιες ανάγκες καλύπτουν. Για ποιο λόγο  δημιουργούνται δηλαδή τα ελλείμματα. 
Για τη συνέχεια Athens Voice

4 σχόλια:

  1. Έχει καταντήσει ανέκδοτο :

    -Πατέρα, ήρθε η ώρα να παντρευτώ, λέει ο Γιωρίκας.
    -Μπράβο γιέ μου! και ποιά θα πάρεις?
    -Όχι πατέρα δεν θα πάρω γυναίκα , θα πάρω το Μήτσο τον μπετατζή!
    -Μα αυτός είναι υπερ της δραχμής...

    Μοναδικό ταμπού η δραχμή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.Μιλάμε για παραμύθια με δράκους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5 - 10 οικονομικοί κρατικοδίαιτοι μεγαλοπαράγοντες της χώρας μας που επι δεκαετίες την λυμαίνονται, καθώς και σχεδόν στο σύνολο της πολιτικής ελιτ που για να μη χάσει τα οφφίτσια και τις χαιρετούρες, την οσφυοκαμψία μπροστά σε ευρωπαίους δηλαδή είναι αυτοί που σέρνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες στον όλεθρο και στον αφανισμό, και το ευρώ για όλους αυτούς είναι φετίχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όποιος νομίζει ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν όταν πάμε στη Δραχμή κάνει πολύ σοβαρό λάθος.
    Δυστυχώς τα μέτρα και τα μνημόνια που θα έρθουν όταν πάμε στην Δραχμή θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που ζούμε σήμερα.
    ---Θα χρειαστούμε
    1. Νέο Μνημόνιο για να εκδώσουμε νέο νόμισμα καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ελλάδας είναι μόλις 5-10 δις (φανταστείτε ότι η Τουρκική Λίρα έχει από πίσω άνω των 140 δις συναλλαγματικά αποθέματα και παρ'όλα αυτά κατρακυλά ασταμάτητα)
    2. Νέο Μνημόνιο για να πληρώσουμε τοκοχρεολύσια από τα παλιά δάνεια (ακόμα και αν τα κουρέψουν 70%)
    3. Νέο Μνημόνιο για να καλύψουμε τα πρώτα δύσκολα χρόνια και την χρεοκοπία των τραπεζών
    Αυτή είναι η αλήθεια.
    Για να γυρίσουμε στην Δραχμή χρειαζόμαστε μια προετοιμασία 2-3 ετών και εξορθολογισμό του Δημοσίου. Αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αν πάμε στην Δραχμή πριν είμαστε έτοιμοι, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα για να μην πω τραγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.