10/2/17

Νέα δομή στο ελληνικό υπουργείο Eξωτερικών

Μάρκος Τρούλης
Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι η θεσμοθέτηση δομών παραγωγής σκέψης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χάραξη συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής. Δεν νοείται κράτη όπως η Λετονία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, αλλά και η Τουρκία να διαθέτουν δομές και ομάδες εργασίας ενώ η Ελλάδα παραμένει ουραγός. Υπό αυτό το πλαίσιο, η είδηση για την ψήφιση στη Βουλή ενός τροποποιημένου κώδικα του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών θα ήταν αν μη τι άλλο εξαιρετικά ευχάριστη και ελπιδοφόρα.
Είναι, όμως, έτσι; Δεν θα ήθελα να αξιολογήσω και να παρεξηγηθώ, αλλά θα προσπαθήσω απλά να περιγράψω ορισμένες σκέψεις για τον νέο νόμο.
Αρχικά ιδρύεται το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ) με στόχο να διαχειρίζεται ζητήματα υπό το πρίσμα μιας μακρόπνοης χάραξης πολιτικής. Ποιος θα έλεγε όχι; Η χώρα χρειάζεται υψηλή στρατηγική. Οφείλει, δηλαδή, να διατυπώνει στρατηγικούς σκοπούς σε βάθος δεκαετιών υπό μια ορθολογική διαδρομή παραγωγής σκέψης. Οφείλει, επίσης, να γνωρίζει τα διαθέσιμα μέσα και τα όρια επίκλησής τους και να μην επαφίεται στην αυθεντία ενός – και συγκεκριμένα στον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών. Απαιτούνται, λοιπόν, θεσμοί και μηχανισμοί προτάσεων πολιτικής και λειτουργίας των οργάνων του υπουργείου. Θα τηρηθούν όμως τα προσχήματα; Θα συμμετέχουν οι όντως καλύτεροι και όχι οι κομματικοί εγκάθετοι; Ίδωμεν.
Έπειτα ανασυστήνεται το Επιστημονικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από καθηγητές πανεπιστημίου με ειδίκευση στο διεθνές, ευρωπαϊκό ή δημόσιο δίκαιο. Στο εν λόγω Συμβούλιο θα συμμετέχει και ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΑΣ. Είναι αλήθεια ότι οι νομικές όψεις της διαδικασίας λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής έχουν πολλαπλασιαστεί, και επί παραδείγματι, η χάραξη στρατηγικής διαπραγματεύσεων απαιτεί την άριστη γνώση των νομικών διαστάσεων ακόμη και αν πρόθεση της χώρας ήταν υποθετικά η αγνόησή τους.
Νομικοί διεθνολόγοι, οι οποίοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το πολιτικό περιεχόμενο του αντικειμένου τους και οι νομικές κρίσεις τους έχουν οντολογικό προσανατολισμό, είναι απαραίτητοι.
Αυτά όσον αφορά τα επιστημονικά κείμενά τους. Εισερχόμενοι στην οργανωτική δομή του υπουργείου Εξωτερικών οφείλουν να κάνουν μία ακόμη «παραχώρηση»:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.