Σε επίπεδο συμβολισμού, τουλάχιστον, το δείπνο σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της διαδικασίας προσέγγισης («rapprochement»), η οποία είχε προωθηθεί ανάμεσα στο 1999 και το 2004 από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ. Οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου, μιλώντας σε Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους στο πέρας του γεύματός τους περί τα μεσάνυχτα, δήλωσαν αμφότεροι έτοιμοι να ξεκινήσουν δυναμικά σειρά επαφών σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, ενώ και οι δύο έκαναν λόγο για «συνέχεια από εκεί που μείναμε το 2004».
ΔΡΟΥΤΣΑΣ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΡΙΩΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Της ΜΑΤΙΝΑ ΣΤΕΒΗ Τρεις ώρες και σαράντα λεπτά (!) διήρκεσε το δείπνο Δρούτσα-Νταβούτογλου στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης. Σε ιδιωτική αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, με συνδαιτυμόνες μόνο τους δυο τους, ο Ελληνας αν. υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφαγαν και μίλησαν «σαν δυο άνθρωποι» και η συμπάθεια που αναπτύχθηκε μεταξύ τους ήταν έκδηλη.
Κοντά τέσσερις ώρες κράτησε το δείπνο Δρούτσα - Νταβούτογλου στο Λονδίνο και φαίνεται πως ανοίγει μια νέα περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
«Πραγματικά είναι μεγάλη μου χαρά που φάγαμε απόψε μαζί, Δημήτρη», ήταν το πρώτο πράγμα που είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ και οι δύο αναφέρθηκαν στην «πολύτιμη εμπειρία» που ανέπτυξαν οι δύο χώρες κατά τη συνεργασία τους την περίοδο 1999-2004 και στις «τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Εκεί που σταμάτησαν Παπανδρέου-Τζεμ Σε επίπεδο συμβολισμού, τουλάχιστον, το δείπνο σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της διαδικασίας προσέγγισης («rapprochement»), η οποία είχε προωθηθεί ανάμεσα στο 1999 και το 2004 από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ. Οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου, μιλώντας σε Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους στο πέρας του γεύματός τους περί τα μεσάνυχτα, δήλωσαν αμφότεροι έτοιμοι να ξεκινήσουν δυναμικά σειρά επαφών σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, ενώ και οι δύο έκαναν λόγο για «συνέχεια από εκεί που μείναμε το 2004».
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι η νέα στρατηγική στα ελληνοτουρκικά ουσιαστικά θα αποτελέσει συνέχεια αυτής του Γιώργου Παπανδρέου, που χαρακτηρίζεται από συνεχείς επαφές για πολλαπλά ζητήματα χαμηλής διπλωματίας ανάμεσα στις δύο χώρες, την υπογραφή και εφαρμογή επιμέρους συμφώνων με σκοπό την ανάπτυξη διπλωματικής εμπιστοσύνης ώστε να συζητηθούν στο εγγύς μέλλον και λύσεις στα διμερή προβλήματα, κυρίως αυτό της υφαλοκρηπίδας.
Διεθνές, περιφερειακό και διμερές επίπεδο
Η νέα περίοδος διπλωματικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα. Στο διεθνές, οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν να συζητούν για το πώς μπορούν να σχηματίσουν κοινό μέτωπο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Σε περιφερειακό επίπεδο, Αγκυρα και Αθήνα θα προσπαθήσουν να συντονίσουν τις δράσεις τους στην ευρύτερη περιοχή μας, περιλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και του Καυκάσου, ενώ διατυπώθηκε η πεποίθηση ότι αν αυτή η συνεργασία επιτύχει, Ελλάδα και Τουρκία θα μπορέσουν από κοινού να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Τέλος, σε διμερές επίπεδο, η εντατικοποίηση των επαφών θα είναι άμεση και θα αφορά όλα τα ανοιχτά θέματα.
Πρώτα οι τεχνικές επιτροπές
Τη σκυτάλη μετά τη χθεσινή συνάντηση Νταβούτογλου-Δρούτσα -σε συνέχεια και της συνομιλίας Παπανδρέου-Ερντογάν στο περιθώριο του Νταβός και της ανταλλαγής επιστολών- παίρνουν άμεσα οι τεχνικές επιτροπές (γνωστές ως steering committees) των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Αυτές θα εκτιμήσουν αρχικά σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται ή έχουν αδρανήσει οι 15-16 συμφωνίες που είχαν υπογραφεί έως το 2004 σε θέματα διμερούς συνεργασίας, ενώ στη συνέχεια θα αναπτύξουν εκ νέου δραστηριότητα με απώτερο σκοπό να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και να αποφευχθεί η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι το δείπνο είχε ξεχωριστή σημασία και ότι οι δύο άνδρες μπόρεσαν να επιτύχουν μία επικοινωνία που θα φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Το ακαδημαϊκό τους παρελθόν και το γεγονός ότι κανένας από τους δυό τους δεν είναι αυτό που αποκαλούμε «επαγγελματίας πολιτικός» τούς έφεραν πιο κοντά, ενώ ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η διαρκής αναφορά στο «πνεύμα του 1999» και η επιθυμία αναβίωσής του. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση έφτασε και στα πλέον ακανθώδη διμερή ζητήματα, περιλαμβανομένων των θεμάτων μειονοτήτων, των παραβιάσεων στο Αιγαίο και του μεταναστευτικού.
Ο κ. Νταβούτογλου προσκάλεσε τον Δημήτρη Δρούτσα στην Αγκυρα, και ο τελευταίος αποδέχτηκε «με μεγάλη χαρά», ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έως το καλοκαίρι θα έχει πραγματοποιηθεί και η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Εδώ τώρα πλέον ισχύει το τροπάριο "Σώσον Κύριε τον λαό σου" ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ. Ήφαιστος
www.ifestosedu.gr
Και οι δύο με εβραϊκές ρίζες,όχι ότι είναι κακό αλλά ίσως εξηγεί ορισμένα θέματα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τουρκος φιλος δεν γεινεται,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτοι κυταναι μονο το συμφερων τους,ας το γραψουν αυτο στο πισω μερος του κεφαλιου τους αυτοι που μας κυβερνουν.
Δεν μας είπε το ρεπορτάζ αν είχαμε και ζεϊμπέκικα σαν τον παλιό καλό καιρό!!!!!!! Δηλαδή κύριε Δρ...ούτσα μας λέτε ότι η διεθνής συμβάσεις δεν καθορίζουν την υφαλοκρηπίδα μας, θα μας πει ο τούρκος ποίο είναι το συμφέρον μας; Για τουφέκισμα είστε ορέ!!!!!!!!! Δείξτε λίγο πατριωτισμό, δεν είναι κακό! Αν θες ..ούτσα μπορείς να πας να μήνις και μόνιμα.. όπου σε προσκάλεσαν και μη ξεχάσω σε παρακαλώ, πάρε μαζί σου και το ειδικό στις ζεϊμπεκιές!
ΑπάντησηΔιαγραφή