31/1/10

Ερμηνεύοντας τις επιστολές Παπανδρέου και Ερντογάν

Χουριέτ (27/1/2010).Οι πρόσφατες επιστολές και των δύο Πρωθυπουργών δείχνουν ότι πολλά θέματα θα τεθούν επί τάπητος.

Τα κοινά σημεία

• Και οι δύο Π / Θ επεσήμαναν ότι εμφορούνται από την πολιτική βούληση για την επίλυση των διαφωνιών. Ο Ερντογάν είπε «επιθυμούμε φιλική εταιρική σχέση» και ο Παπανδρέου είπε «Έλληνες και Τούρκοι, στην περίπτωση που συνεργαστούν, θα δημιουργήσουν μια σταθερή δύναμη και θα αποτελέσουν παράδειγμα στον κόσμο».
• Ο Παπανδρέου είπε ότι είναι «σημαντική» η πρόταση Π του / Θ Ερντογάν για τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου» για τον καθορισμό χάρτη πορείας, έτσι όπως έκανε η Τουρκία με την Ιταλία και με τη Συρία.
• Στην πρόταση του Ερντογάν για συνομιλίες ο Π Έλληνας / Θ έδωσε θετική απάντηση με την πρόσκληση που έκανε στον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.
• Και οι δύο Π / Θ συμφωνούν για τη λήψη νέων ΜΟΕ στο Αιγαίο.
• Στις αμοιβαίες επιστολές κίνησαν το ενδιαφέρον οι έπαινοι. Ο Ερντογάν επαίνεσε την ηγεσία Παπανδρέου και επεσήμανε τη συμβολή του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την περίοδο που ήταν ΥΠΕΞ. Ακόμη τόνισε πως επιθυμούν «φιλική συνεργασία». Ο Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ετοιμάσουν ένα λαμπρό μέλλον επεσήμανε και: «Στην περίπτωση που Έλληνες και Τούρκοι συνεργαστούν, μπορεί να μετατραπούν σε μια ισχυρή δύναμη σταθερότητας, η οποία θα αποτελέσει παράδειγμα σε όλο τον κόσμο».
• Και οι δύο Π / Θ είναι αποφασισμένοι για κοινό αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης.
• Η Αθήνα, έστω και υπό όρους, θα ενισχύσει την υποστήριξή της στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε..
• Οι δύο χώρες θα προβούν σε συνεργασία στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και στον Καύκασο.

Τμήμα ανοικτό για διάλογο

• Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις διαφωνίες στο Αιγαίο, χωρίς να κάνει απαρίθμηση. Ο Παπανδρέου έκανε λόγο μόνο για χρονοδιάγραμμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και πρότεινε, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επίσης, πρότεινε να ληφθούν σαν βάση οι αρχές της συμφωνίας του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Ο Παπανδρέου και πάλι δεν έκλεισε τελείως την πόρτα στο διάλογο σχετικά με τις άλλες διαφωνίες στο Αιγαίο και έκανε λόγο για την επίλυση όλων των προβλημάτων που είναι ανεπίλυτα.
• Ο Ερντογάν είπε πως οι μειονότητες στην Τουρκία και στην Ελλάδα έχουν ανάγκες και πρότεινε η επίλυση των προβλημάτων να αποτελέσει για εκείνους αποστολή.
• Ο Παπανδρέου τόνισε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στο να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της έναντι της Ρωμαίικης μειονότητας και του Πατριαρχείου "Φαναρίου". Όσον αφορά την «τουρκική» μειονότητα της δυτικής Θράκης, είπε πως η επίδειξη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, αδιακρίτως θρησκείας, πολιτισμού και εθνοτικής καταγωγής, είναι ευθύνη του ελληνικού κράτους και του ίδιου προσωπικά.

Διαφορετικά σημεία
• Ενώ ο Ερντογάν δεν διαμαρτυρήθηκε για την Αθήνα, ο Παπανδρέου είπε πως το γεγονός ότι η Τουρκία προβαίνει σε έρευνες στις περιοχές, στις οποίες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη όρια στο Αιγαίο, το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για casus belli, καθώς και οι χαμηλές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά, δεν βοηθούν καθόλου στην ανάπτυξη των σχέσεων.
• Ο Ερντογάν είπε ότι παροτρύνει την «τουρκική» πλευρά για λύση στην Κύπρο και ζήτησε από την Αθήνα να παροτρύνει την ε / κ πλευρά.

http://geopolitics-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_7033.html

5 σχόλια:

 1. Ποντικό να πηγαίνει σε φάκα χωρίς τυράκι πρώτη φορά βλέπω στη ζωή μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 31-1-10
  Μέχρι και 26,1% χθες το δελτιο του STAR

  Αναλυτικά
  ΝΕΤ 10,9
  ΜΕGA 17,2
  ANT1 11,0
  ALPHA 11,2
  STAR 22,3
  ALTER 9,3...
  SKAI 7,9

  http://tvnea.blogspot.com/


  ΜΕGA 17,2
  ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΛΑΟΣ;;;;;
  ΜΑΚΑΡΙ!!!!

  ΤΡΙΣΣΟΝ
  Συγνώμη για τήν ανάρτηση σε άλλο θέμα,αλλά δεν ...κρατιόμουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αφοή η Ελλάδα αποκύρηξε την ιστορία της και τον πολιτισμό της και συμμετέχει στους λύκους της Δύσης, και αφού η Δύση έχει στρατηγικό συμφέρον να στηρίξει τους λύκους της Τουρκίας και του Ισλάμ ως αντίβαρο στην ισχύ της Ρωσίας και Κίνας-Ινδίας, όλα τα υπόλοιπα είναι αναμενόμενα.

  http://www.vimeo.com/8150226

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Γιώργος πηρε την εξουσία για να "τακτοποιήσει" το Αιγαίο, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, το θέμα των μουσουλμάνων Θράκης και το θέμα των αγωγών...
  Επέσπευσε την εκλογή προέδρου, για να ειναι ελεύθερος να προχωρήσει σε όλα αυτά και οχι για να δώσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα με δήθεν "επώδυνα" μέτρα...
  Εμείς, ΜΟΝΟΝ παρακολουθούμε ! αν είχαμε τα κότσια να αντιδράσουμε, ίσως υπήρχε ελπίδα...
  δύσκολο !!!


  JTR

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ὡραῖα φωτογραφία!!
  Μας κοροιδεύουν καί οἰ δύο...

  ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.