28/1/10

Το δρόμο προς εκδίκαση παίρνει η "υπόθεση Εργκενεκόν"


Δεκτό έγινε από το δικαστήριο το νέο κατηγορητήριο που σχετίζεται με την υπόθεση "Εργκενεκόν" και ετοιμάστηκε μετά από έρευνες που είχαν γίνει σχετικά με τον οπλισμό που βρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε ασιατική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, η τουρκική εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον 17 ακόμη ανθρώπων με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε πέντε αξιωματούχους.

Το κατηγορητήριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο "Σχέδιο Κλωβός" που συντάχθηκε το Μάρτιο του 2009 και θέτει ως στόχο βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας εναντίον μελών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στις 21-28 Απριλίου 2009 στο Ποϊράζκιοϊ της ασιατικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης,είχε βρεθεί πολεμικό υλικό, το οποίο συσχετίστηκε με αξιωματικούς της τουρκικής Μονάδας Υποβρύχιων Καταδρομών.

Η σχετική δίκη θα ξεκινήσει στις 9 Απριλίου.

Η κατηγορία που απευθύνεται στους κατηγορούμενους είναι η σύσταση συμμορίας και η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει το σχέδιο "Δράσης της Επιχείρησης Κλωβός" τον οποίο υπογράφει η "Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων". Στο σχέδιο υπάρχει η ένδειξη Μάρτιος 2009.

Στην εισαγωγή του σχεδίου αναφέρεται ότι "μετά από της επιχειρήσεις του ιερέα Σαντόρο, του εκδοτικού οίκου Ζιρβέ στη Μαλάτια και του Χραντ Ντινκ διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι οι μη μουσουλμάνοι είναι στόχος των οπισθοδρομικών ομάδων, αλλά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με τη στήριξη και των αντίθετων ΜΜΕ προέβη σε έντονη προπαγανδιστική δραστηριότητα για το ότι τα εν λόγω γεγονότα οργανώθηκαν από την Εργκενεκόν".

Ο Σαντόρο είναι ο καθολικός ιερές που είχε δολοφονηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2006 στην Τραπεζούντα. Στις 18 Απριλίου 2007 δολοφονήθηκαν τρία άτομα στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ στη Μαλάτια. Ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ είχε δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2007.

Το "καθήκον", σύμφωνα με το "σχέδιο", ήταν "να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια των μη μουσουλμάνων που ζουν στην Τουρκία, να αυξηθούν οι εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, να απασχοληθεί η κοινή γνώμη και να αλλάξει η θεματολογία της επικαιρότητας,με πρώτο το θέμα της δίκης Εργκενεκόν".

Το σχέδιο αναφέρει τις φάσεις προετοιμασίας δημιουργίας τρόμου, δημιουργίας κοινής γνώμης και δράσης.

Στην πρώτη από τις φάσεις αυτές προβλέπονται διάφορες ενέργειες όπως "η διαπίστωση των ονομάτων και των διευθύνσεων του μη μουσουλμανικού πληθυσμού", "η συγκέντρωση των καταλόγων των συνδρομητών των μη μουσουλμανικών εφημερίδων, περιοδικών καθώς επίσης και των μη μουσουλμανικών βακουφίων, ναών και νεκροταφείων".

Στη δεύτερη φάση θα δημοσιοποιούνταν μέσω σελίδων στο διαδίκτυο, ο κατάλογος των συνδρομητών της αρμενικής εφημερίδας "Άγκος", θα γινόταν απειλές εναντίον των συνδρομητών αυτών, μέσω τηλεφώνων και επιστολών και θα γράφονταν απειλητικά συνθήματα σε διάφορα σημεία των Πριγκηπόνησων, όπου ειδικά τα καλοκαίρια κατοικούν μη μουσουλμάνου (Αρμένιοι, Εβραίοι και Έλληνες).

Στην τρίτη φάση θα αναπτύσσονταν δραστηριότητες ώστε οι κατάλογοι των μη μουσουλμάνων να δημοσιευθούν υπό μορφή είδησης στον εθνικό τύπο, να συνταχθούν σχετικά άρθρα και σχόλια, να γίνει αναπαραγωγή θεμάτων όπως τα γεγονότα 6-7 Σεπτεμβρίου 1055 και ο Φόρους Περιουσίας (1942) εναντίον των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη.

Η τέταρτη φάση προέβλεπε δραστηριότητες, όπως η έκρηξη βομβών σε διάφορα σημεία στα Πριγκηπόνησα, οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον αυτών που είναι στο προσκήνιο ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μη μουσουλμάνων, η τοποθέτηση βομβών στην περιοχή γύρω από τα γραφεία της εφημερίδας "Άγκος", η τοποθέτηση βομβών στις αποβάθρες από όπου ξεκινούν τα πλοία για τα Πριγκηπόνησα, η πραγματοποίηση θεαματικών ενεργειών στα νεκροταφεία των μη μουσουλμάνων και η απαγωγή γνωστών μη μουσουλμάνων επιχειρηματιών και καλλιτεχνών, η πυρπόληση κατοικιών και αυτοκινήτων σε περιοχές όπου κατοικούν μη μουσουλμάνοι.
NOOZ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.